Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Desatero podnikatelů: Schillerová a Havlíček tasili výhody, ekonom brzdí optimismus

Autor: Nikola Forejtová - 
31. srpna 2019
12:24

Ministryně financí Alena Schillerová spolu s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (oba za ANO) představili tento týden tzv. živnostenský balíček - neboli desatero pro podnikatele. Jedná se o program, kterým chtějí zákonodárci zlepšit podmínky pro české živnostníky. Havlíček zmínil, že počet podnikatelů u nás stoupá díky přívětivému prostředí, ekonom Lukáš Kovanda však Blesk Zprávám řekl, že situace tak růžová není. Podle něj je to přesně naopak - stoupá jen počet OSVČ osob, které jedou „schwarz systém“ a současný systém pro ně stále přívětivý není. 

„V tomto roce je hlášeno přes milión živnostníků, což charakterizuje, že ekonomické a podnikatelské prostředí není špatné a živnostníci mají zájem o podnikání, zakládají se nové firmy. Nutno říct, že živnostníků je u nás nejvyšší na počet obyvatel v rámci Evropy,“ zahajuje ministr Havlíček příznivou zprávou konferenci, kde společně s ministryní financí Alenou Schillerovou představuje tzv. Živnostenský balíček. 

Živnostenské desatero pro podnikatele má Čechům zpříjemnit, zjednodušit a hlavně lépe zprostředkovat rozjezd svého byznysu a jeho následné udržování.

Ve stručnosti se jedná o: 

  • Podporu rodinného podnikání
  • Jednodušší rozjezd byznysu (snazší vyřizování registrace a složení paušálu)
  • Snížení legislativních změn - Havlíček upozorňuje že nyní je i 50 změn ročně
  • Zjednodušení daňového systému a rušení výjimek (kromě slev na děti)
  • Jednotná databáze formulářů s interaktivní funkcí
  • Povinnosti ke státu na jednom místě (bussinessinfo.cz)
  • Omezení statistických průzkumů
  • Zvýšení limitu ročních příjmů pro paušál, daňový paušál pro malé firmy
  • Kompenzace exekučních nákladů zaměstnavateli 
  • Vstřícnější stavební úřad: živnostník odevzdá pouze projekt 

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu Karel Havlíček (oba za ANO) představují své plány ohledně živnostenského balíčku Ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu Karel Havlíček (oba za ANO) představují své plány ohledně živnostenského balíčku | Blesk - Nikola Forejtová

Kovanda: Není víc podnikatelů, ale více obcházení 

Růžové představy a optimismus kolem „desatera“ ale nesdílí ekonom Lukáš Kovanda, který Blesk Zprávám prozradil, že situace je úplně jiná. „Osob s OSVČ je u nás opravdu hodně, v rámci EU, ale nedokážu říct, kolik z nich je opravdu podnikateli. Je třeba být obezřetný při interpretaci těch dat, protože samozřejmě OSVČ přibývá, ale často je to z důvodu rozmachu schwarz systému, kdy zaměstnanec s zaměstnavatelem mají formálně dodavatelsko-odběratelský vztah. Vlastně jsou zaměstnanec a zaměstnavatel, akorát je to volnější vztah,“ míní Kovanda.

Z čísla 1 011 000 OSVČ osob v ČR tak může být řada z nich pouze zaměstnanci, kteří přistoupili na hru zaměstnavatele a do firmy dochází jako osoby samostatně výdělečné činné. Kovanda míní, že statisticky se k reálnému číslu nikdy nedostaneme, protože živnostníci nepřiznají, že by neprovozovali vlastní podnik. 

„Lidé vám nepřiznají, že dělají schwarz systém, je to totiž ne sice nelegální, ale úřady se na to dívají nevlídně, protože je to vlastně obcházení daňové povinnosti,“ vysvětluje ekonom a dodává, že typicky jsou to programátoři nebo třeba vývojáři.

Míní, že právě to je i kamenem úrazů, protože ČR potřebuje právě ty podnikatele, kteří nejenže vydělávají na sebe, ale rovněž dokážou zaměstnávat další lidi a dokážou tak popostrkovat českou ekonomiku k černým číslům. 

Havlíček vidí cestu i přes školství

Ministr průmyslu a obchodu ale vidí v české podnikatelské sféře pokrok a doufá, že novým živnostenským balíčkem se trochu změní právě i struktura hospodářství - tedy nejen OSVČ zaměstnanci, ale i OSVČ podnikatelé, kteří rozjíždějí prospěšné podniky.

„Chceme teď ukázat jízdní řád toho, jak se bude měnit hospodářství a jak bude vypadat v roce 2030 - a na to musí i pasovat školství. Aby to ti, co budou v té době na pracovním vrcholu, mohli zvládnout. Musíme iniciovat technické obory. Do roku 2022 by měl být na základních školách povinný předmět technika,“ reaguje Havlíček na dotaz Blesk Zpráv, jak chce řešit situaci nastíněnou Kovandou.  

Znalost techniky, umělé inteligence i zkušenosti s provozem v online systému je podle Havlíčka základem. O digitalizaci a přehlednější administrativu se opírá i několik bodů nového desatera.„Nejdůležitější bod se točí kolem dostupnosti všechno na jednom místo a to je právě businessinfo.cz. Živnostníci zde najdou 1300 formulářů v jedné přehledné databázi,“ zmínil Havlíček Blesk Zprávám. 

Rychlý postup digitalizace ale Kovanda nevidí jako něco, co by dodávalo českému podnikatelskému prostředí přidanou hodnotu. „Elektronizace je samozřejmě skvělá, ale to mělo proběhnout před lety. Nyní jen doháníme rozjetý vlak, protože v současnosti jsme na tom v rámci zemí EU poměrně špatně,“ vysvětluje ekonom. 

Video  Ekonom Kovanda: Podnikatelé vymírají, protože mladí se bojí nejistoty  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Skopeček: Je to napůl cesty 

Živnostenský balíček by ale při dodržení mohl podnikatelské prostředí opravdu udělat příznivější, je v něm totiž řada věcí, které experti požadovali. 

Svaz průmyslu dlouhodobě usiluje o příznivější podnikatelské prostředí, proto cokoliv, co skutečně sníží administrativní zátěž podnikatelů, vítá. Řadu opatření v balíčku jako například jednotná data účinnosti zákonů či kompenzaci nákladů podnikatelů spojených s exekucemi zaměstnanců jsme dlouhodobě požadovali. U některých opatření, které ministerstva navrhují, ale bude důležitá jejich konkrétní finální podoba a zda skutečně budou pro firmy vždy znamenat zjednodušení,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

Některá opatření už ministerstva zavedla. U rodinných podniků schválila definici rodinná živnost. Pro začínající živnostníky funguje Portál občana, nezavádějí se nové výjimky a přes 1 300 nutných formulářů už je v elektronické podobě. 

Je zaveden i zvýšený limit ročních příjmů pro výpočet výdajového paušálu z jednoho milionu na dva miliony korun. Další opatření chystá MF například v rámci novely zákona o evidenci tržeb nebo plánované změny daňových zákonů a s tím spojené odstranění výjimek nebo zavedení stravenkového paušálu.

Důležité podle Schillerové i Havlíčka je to, že nyní bude mít každý živnostník možnost kontrolovat samotné ministerstvo a jeho postup v zavádění nových opatření. A to právě na businessinfo.cz. 

Experti ale stále bijí na poplach. Podnikatelské prostředí v ČR podle nich není přívětivé a některé změny renesanci podnikání neudělají. „Pomohlo by, kdyby se zvýšila hranice, odkdy se živnostník stává plátcem DPH, protože s tím je spojeno papírování ve formě kontrolního hlášení, nyní je to od milionu, kdyby se to zvýšilo jako v 90. letech na 3 miliony, tak by tím odpadlo hodně papírování, ale to je věc, která je navázána na legislativu EU,“ míní dále Kovanda.

O zvýšení limitu dlouhodobě usiluje i opoziční ODS. „Vítáme, že hnutí ANO opsalo od ODS návrh paušální daně, jakkoliv limit obratu jeden milion korun je nízký a určitě budeme navrhovat jeho zvýšení tak, aby paušální daň mohlo využívat více menších podnikatelů. S tím také souvisí náš plán výrazně zvýšit limit pro registraci k plátcovství DPH, která je nízká a dlouho se neměnila. Takové opatření desatero neobsahuje vůbec. Místo jednoho místa, kde mají být soustředěny formuláře, bychom uvítali rušení formulářů a zbytečné byrokracie pro podnikatele. Toto desatero je na půli cesty," uvedl místopředseda poslanců ODS Jan Skopeček.

marmat ( 1. září 2019 19:05 )

houslista: Viděli jsme je 25 let .....když jsme chtěli ONI zase chtěli, abychom NIC neviděli a hlavně neřešili !!! Nebýt lahůdek, jako Nečas s kantýnskou, tak nesledujeme NIC !!!!!!!!!!

marmat ( 1. září 2019 19:02 )

pooresh: Nemá PROBOHA za Vás Milion sebestředných chvilek kohosi kvalitnějšího !!!??? Prachy tam přece nehrajou roli !!!!!

marmat ( 31. srpna 2019 15:55 )

Ok ....MCH potřebují nějaké "OPRAVDOVÉ" téma....to, co na Letné zkusili...je teď
všem myslícím ŠUMÁK jako předloňskej loupáček. Oni Vám určitě brnknou

marmat ( 31. srpna 2019 13:37 )

V logu tohoto " šarmantního" ekonoma, prakticky NIKDY nehledejme špetku "světlých zítřků" Má to jako politologové...pes aby se v tom vyznal...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa