Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: „Pozitiva EU převažují a nám se daří úplně skvěle.“ Chce víc peněz na silnice

Autor: ČTK, tsv - 
26. srpna 2019
12:03

V Praze se tento týden scházejí čeští velvyslanci na každoroční poradě v Černínském paláci. Na svém zasedání budou debatovat o české zahraniční politice, o ekonomické diplomacii i o bezpečnostních a konzulárních tématech. Na úvod porady dnes před velvyslanci vystoupili s projevy premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

V úvodní den porady bude mezi hosty nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, který je na návštěvě Česka a kterého čekají jednání s Andrejem Babišem (ANO) i s Tomášem Petříčkem (ČSSD) o evropských otázkách a o možném posílení spolupráce Beneluxu se zeměmi visegradské čtyřky, které nyní Česko předsedá.

V úterý se porady jako host zúčastní irský ministr zahraničí Simon Coveney, kterého v Praze čeká jednání o brexitu.

Setkání ze Zemanem nejisté

Součástí porady velvyslanců pravidelně bývá i jejich setkání s prezidentem Milošem Zemanem. V uplynulých letech se konalo ve středu, letos Hrad zatím termín schůzky nepotvrdil.

Loni Zeman ve svém projevu před velvyslanci zdůrazňoval význam české vojenské mise v Afghánistánu a kritizoval evropské sankce uvalené na Rusko kvůli anexi Krymu a kvůli roli Moskvy v konfliktu na východě Ukrajiny.

S projevem už vystoupili před velvyslanci Babiš i Petříček. „Já jsem přesvědčen, že musíte být hrdí a pyšní na ČR, protože ČR se skutečně velice daří,“ tvrdil Babiš.

„Nám se daří úplně skvěle, ty výsledky jsou jasné, jsme jedni z nejlepších v Evropě, nejnižší nezaměstnanost, veřejné finance jsou skvělé, rosteme, bohatneme a hlavně jsme bezpečná země, bezpečná země a kolegové z některých západoevropských metropolí to určitě ocení, protože bezpečnost našich lidí a našich občanů je prvořadá,“ doplnil.

Babiš: EU je to nejdůležitější pro nás

Perspektiva ČR je obrovská, míní Babiš, země se dle něj vrací do pozic za první republiky. V jednotlivých oborech jsme dle něj dokonce nejlepší na světě, velvyslance vyzval, aby o tom mluvili i po světě na recepcích a podobně.

„Máme to DNA, naši lidi mají to DNA,“ říkal Babiš. „Buďme hrdí, buďme pyšní, buďme sebevědomí a mluvme o tom, vy o tom musíte mluvit - na recepcích a všude, kde nás reprezentujete,“ pokračoval ve svém projevu a EU označil za to „nejdůležitější pro nás“. EU je pro ČR zásadní a životně důležitá, 85 procent exportu jde do EU a 94 přímých investic zahraničních je z Evropy, jen 6 procent pochází z mimoevropských zemí, podotkl Babiš. 

„Evropa je nejdůležitější a je důležitá naše pozice v Evropě a já myslím, že naše vláda zásadním způsobem mění naši pozici,“ dodal Babiš s tím, že je aktivní v Bruselu. „Je potřeba lidem vysvětlovat, v čem je pozitivum EU. Samozřejmě dostáváme peníze, to je jasné, nedostáváme, jak bychom si přáli, ale těch pozitiv je podstatně víc než negativ,“ dodal.

Premiér chce víc peněz na silnice

Premiér upozornil, že Česká republika bude chtít, aby z evropského fondu regionálního rozvoje bylo více peněz určeno na silnice. Česko také nesouhlasí s výraznými snížením peněz na rozvoj venkova, uvedl Babiš na poradě českých velvyslanců v Černínském paláci.

Za velké riziko pro řádné čerpání z evropských fondů Babiš označil tzv. tematickou koncentraci fondu regionálního rozvoje, podle které by například na podporu podnikání, výzkum, snižování energetické náročnosti či ekologii mělo být vyčleněno minimálně 75 procent prostředků tohoto fondu. „Takto striktní nastavení je pro nás nepřijatelné a musíme usilovat o snížení tohoto požadavku na 60 procent,“ zdůraznil premiér.

Stávající návrh by podle něj znamenal pokles prostředků na investice do dopravy ze současných 115 miliard na 88 miliard korun. K nesouhlasu s výrazným snížením prostředků na rozvoj venkova Babiš podotkl: „I zde by měla být míra spolufinancování ze zdrojů Evropské unie vyšší, než navrhuje komise, Česká republika současně podporuje pouze dobrovolné zastropování přímých plateb.

Systém příjmů z rozpočtu EU považuje Babiš za příliš komplikovaný. Za nejvhodnější zdroj pro odvody členských států do rozpočtu Evropské unie považuje Česká republika dlouhodobé zdroje z hrubého národního důchodu. Je to osvědčený a spravedlivý klíč a znamenalo by to velké zjednodušení, řekl.

Necelých 800 miliard zisku z EU

Babiš již na konci července při jednání s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou dal najevo, že se Česku nelíbí pokles částky určené na kohezní fondy. V rámci příštího dlouhodobého rozpočtu EU pro roky 2021 až 2027 by bohatnoucí ČR měla podle Babiše dostat o 100 miliard korun méně než dosud.

Rozpočet Evropské unie na příští rok by podle názoru členských zemí měl v platbách dosahovat 153,1 miliardy eur (3,92 bilionu Kč) a v závazcích 166,8 miliardy eur (4,27 bilionu Kč). Členské země se na tom v červenci dohodly na úrovni velvyslanců.

Česká republika celkově od vstupu do EU v květnu 2004 do konce letošního června zaplatila do rozpočtu EU 595 miliard korun a získala z něj 1,36 bilionu korun. Celkem Česko dosud získalo z EU o 765,7 miliardy korun více, než do něj odvedlo.

Kvůli čerpání fondů z Evropské unie čelí Babiš podezření ze střetu zájmů. Podle návrhů auditních zpráv z Bruselu má dále vliv na společnost Agrofert, kterou v minulosti vlastnil, ale převedl ji do svěřenského fondu, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Babiš to odmítá. Zároveň čelí potížím kvůli údajnému podvodu s padesátimilionovou dotací EU pro farmu Čapí hnízdo. Policie již podala návrh na jeho obžalování. O obžalobě nyní rozhoduje státní zástupce.

bleskovka ( 26. srpna 2019 12:56 )

Pravda,vám se daří,ale lidem ne.

Taurus70 ( 26. srpna 2019 12:52 )

Komu ze se dari skvele? Prazakum a dacanum ale to jedno jest🤐🤐

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa