Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČSSD rokovala o vládě a krizi, za Hamáčkem stojí. Foldyna v klubu zůstává. Strana Babiše neopustí

Autor: ČTK, tva, Jakub Veinlich - 
23. srpna 2019
15:21

Celý poslanecký klub ČSSD stojí za Janem Hamáčkem jako předsedou strany. Nikdo mu nevytkl jeho konání v rámci prázdninové vládní krize, říkal v pátek při příchodu do Lidového domu šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka. Žádný ze 13 přítomných poslanců podle něj nedal najevo, že by chtěl vystoupit z vlády. Dva poslanci byli omluveni. Předsednictvo strany zasedlo v 15 hodin. Padl také návrh na odchod z vlády, to však na jednání podle inforamcí Blesk Zpráv neprošlo. 

V pátek se sešel nejprve poslanecký klub ČSSD, zasedlo však i předsednictvo. „Já jsem informoval poslance o aktuálním vývoji a poslanecký klub mi vyjádřil podporu,“ konstatoval Jan Hamáček při příchodu na zasedání stranického předsednictva v pražském Lidovém domě.

Více než tři hodiny diskutovalo o politické situaci také předsednictvo strany. Podle informací Blesk Zpráv přímo z jednání padl také návrh na odchod z vlády. 

Odchod z vlády neprošel

Hlasovalo se o návrhu Jihomoravského kraje, na odchod z vlády, ale nic neprošlo,“ řekl Blesk Zprávám jeden z členů předsednictva, který seděl celou dobu v sále Lidového domu.

„Já byl jedním z nich, nemá smysl si hrát na něco jiného, zdržení nebo odmítnutí ale znamená to samé,“ zdůvodňoval svůj postoj Onderka s tím, že jsou některé věci interního charakteru, které se mu ve vztahu ČSSD a hnutí ANO nelíbí. Věří ale, že se oba vládní partneři potkají brzy na jednání koaliční rady a tam si nedostatky vyříkají.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na tiskové konferenci novinářům řekl, že straníky informoval během jednání o změnách v nominaci na post ministra kultury. Lidsky prý rozhodnutí Michala Šmardy chápe, i když si ho nepřál. Lubomír Zaorálek bude prý ale ve vládě velkou posilou. 

„Jsem přesvědčen, že Lubomír Zaorálek bude posilou vládního týmu sociální demokracie. Je sázkou na jistotu, zkušený politik, který rezort kultury zvládne,“ vkládá naděje do bývalého šéfa české diplomacie Hamáček. Zaorálek je podle vicepremiéra navíc schopný lidem srozumitelně vysvětlovat kroky, které ČSSD ve vládě dělá.

Hamáček je podle svých slov také spokojený s prvním kolem jednání o státním rozpočtu. Zaorálek ale zřejmě bude chtít s ministryní financí Alenou Schillerovou probrat možné korekce. to vše až si po svém úterním jmenování návhr rozpočtu prostuduje. 

„Jsem s výsledkem prvního kola spokojen. Chyběly peníze na sociální služby, bezpečnost digitalizaci a se suchem. Všechny naše priority byly ale zohledněny,“ dodal Hamáček s tím, že ještě letos by například do jeho rezortu ministerstva vnitra měla přijít pro policisty zhruba miliarda korun na 1500 nových aut.

Další vládní rozepře nechce Hamáček přivolávat, ale prý mohou přijít například při debatách o odchodu do důchodu.  

„Ve chvíli kdy se zde objeví návrh pro zvýšení stropu pro odchod do důchodu, ze strany našich vládních partnerů, tak to problém bude. Pro ČSSD není řešením to, že budeme zvyšovat věk pro odchod do důchodu, od toho zde máme důchodovou komisi,“ dodal šéf ČSSD.  

Jednali o Foldynovi

Po jednání mám jistotu, že je nás stále 15. Je evidentní, že i Jaroslav Foldyna zůstává členem poslaneckého klubu,“ doplnil Hamáček.

Předsednictvo ČSSD: Jaroslav Foldyna (21. 11. 2018) Předsednictvo ČSSD: Jaroslav Foldyna (21. 11. 2018) | Blesk - Tonda Tran

Foldyna minulý týden mimo jiné uvedl, že by podporoval rekonstruovanou vládu ANO bez ČSSD, zkritizoval některé členy nejužšího vedení strany, především ministry zahraničí Tomáše Petříčka a práce a sociálních věcí Janu Maláčovou. „Pravda je, že panu poslanci někteří členové klubu napsali v rámci prázdnin, že se jim jeho výroky nelíbí. Ale nebudeme pana Foldynu vylučovat, nebyla tato věc vůbec v jednání,“ navázal šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka.

„Pan předseda Hamáček nám sdělil postup v rámci jmenování Lubomíra Zaorálka ministrem kultury. Celý poslanecký klub stojí za Janem Hamáčkem jako předsedou a nebyl jediný člověk, který by mu vytkl jeho konání v rámci prázdninové vládní krize,“ podotkl také Chvojka.

Poslanecký klub se podle něj shodl, že by se ještě mělo jednat o rozpočtu ministerstva kultury. „Ministr kultury bude od úterý nový, u jednání nebyl a bylo by slušné, aby ještě nějakým způsobem měl možnost integrovat do rozpočtových otázek ministerstva,“ dodal Chvojka.

Dva poslanci se omluvili

Poslanci ČSSD podle Chvojky chtějí zůstat v menšinové vládě s hnutím ANO. „Žádný poslanec, který byl dnes na jednání klubu, a byli tam bez dvou omluvených poslanců všichni, nedal najevo, že by nějakým způsobem chtěl vystupovat z vlády,“ řekl.

Před zasedáním klubu přitom Václav Votava nastínil, že by se na odpoledním jednání předsednictva ČSSD mohlo znovu hlasovat o odchodu z kabinetu.

Hamáček čelil tlaku z Ústí

Kabinet podle Hamáčka zažil v souvislosti se sporem o výměnu ministra kultury i kvůli vyjednávání o rozpočtu horké léto. „Bylo by v zájmu sociální demokracie, abychom se soustředili na dotažení státního rozpočtu a na řízení jednotlivých ministerstev a neplánovali další horká léta,“ konstatoval.

Ústečtí sociální demokraté se tento týden usnesli, že by Hamáček měl kvůli potížím s výměnou ministra kultury i dalším pochybením odstoupit z čela strany. „Je to setrvalý postoj Ústeckého kraje, oni byli vždy proti vládě a dělají vše pro to, abychom ji opustili,“ zopakoval Hamáček. Na pátečním jednání předsednictva se ale o Hamáčkově sesazení vůbec nehlasovalo. 

Poslanci ČSSD přitom nebudou blokovat projednání ústavní žaloby na prezidenta. Dalšího zasedání klubu 10. září se pravděpodobně zúčastní senátoři Václav Láska a Tomáš Goláň (oba SEN 21), kteří se na textu žaloby podíleli. „Vyslechneme si jejich argumenty a pak se nějak rozhodneme,“ poznamenal v pátek Chvojka a dodal: „Byli bychom rádi, aby se to projednalo, aby každý poslanec měl možnost hlasovat, případně vyjádřit svůj názor na mikrofon.“

Příprava na volby

Předsednictvo schválilo také přípravu na krajské a senátní volby, které se budou konat příští rok na podzim. A schválili také první kandidáty. Na Vysočině by měl být kandidáte na hejtmana současný šéf kraje a poslanec, nezávislý kandidát za ČSSD Jiří Běhounek, senátní křeslo bude v tomto regionu obhajovat současný místopředsedy horní komory parlamentu Milan Štěch a neprůchozí kandidát na ministra kultury bude kandidovat do Senátu na Olomoucku.  

„Tyto volby pro nás budou klíčové,“ řekl Šmarda s tím, že je nutné se na souboj o kraje a senátní křesla dobře připravit a proto je dobře, že ČSSD už se začala chystat nyní.  

5nastolevceskych ( 24. srpna 2019 22:17 )

Co sem taháš Havla, blbe?

murQ ( 23. srpna 2019 22:23 )

Taky z Hradu.

murQ ( 23. srpna 2019 22:18 )

všechno je řízeno z Hradu

havran2 ( 23. srpna 2019 20:54 )

ČSSD JENOM UMÍ MACHROVAT,ŽE ODEJDOU Z VLÁDY,ALE SKUTEK UTEK! ! !

defakto ( 23. srpna 2019 20:39 )

... kdyby ted ČSSD odešla z vlády , už by se do žádné jiné nikdy nedostala !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa