Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Bitka“ o rozpočet: Maláčové chybí 11 miliard, ČSSD návrh Schillerové nepodpořila

Aktualizováno -
24. června 2019
14:55
Autor: ČTK, tva - 
24. června 2019
14:33

Ministři za sociální demokracii se v pondělí při jednání vlády zdrželi hlasování o návrhu rámce státního rozpočtu. Rozpočet na rok 2020 ve stávající podobě neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů, řekl novinářům po zasedání kabinetu předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové (ČSSD) chybí 11 miliard korun, třeba na růst příspěvků na péči, sociální služby, pro pěstouny či přechod na nový IT systém. Hamáček upozornil na platy hasičů či policistů či finance na novou techniku a digitalizaci.

O požadavcích bude sociální demokracie jednat během léta s ministerstvem financí. Hledat chce důkladněji příjmy pro rozpočet, Hamáček připomněl mimo jiné návrh sociální demokracie na zavedení bankovní daně. „Materiál (rozpočet) je schválen, aby mohly proběhnout další kroky, ale letní období jsme připraveni věnovat detailním diskusím,“ uvedl ministr vnitra.

Maláčová chce zvýšení výdajů na sociální služby

Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. V případě učitelů plánuje ministerstvo růst platů i v roce 2021. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížení počtu míst na ministerstvech o deset procent. Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit.

Maláčová na tiskové konferenci ocenila plánované zvýšení rodičovského příspěvku či příspěvku na péči, na růst jí ale zatím schází miliarda korun. V návrhu rozpočtu se podle ní nepočítá ani se zvýšením výdajů na sociální služby, přála by si růst o tři miliardy. Postrádá i finance na aktivní zaměstnanost, aby byly uspokojeny nároky na již schválené investiční pobídky.

„Chléb se bude lámat přes léto,“ říká Hamáček

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ocenila, že dnešní debata byla konstruktivní a kolegiální. „Byla prosta emocí. Ministři za ČSSD se zdrželi, trochu mě to mrzí, protože myslím, že se v tom návrhu objevují všechny priority,“ uvedla. Ministerstvo je podle ní připraveno přes léto na rozpočtu pracovat, je ale nutné se pohybovat v reálných mantinelech.

Předsednictvo ČSSD se v pátek usneslo, že strana by měla zůstat ve vládě za splnění několika podmínek. Patří mezi ně i hledání dodatečných příjmů v rozpočtu a to, aby rozpočet umožnil naplňovat cíle sociální demokracie. „Aktuální návrh, který je na stole, tyto ambice nesplňuje,“ uvedl v pátek Hamáček.

Ministerstvo vnitra bude v létě podle Hamáčka vyjednávat vedle platů také o financích na digitalizaci. „Chléb se bude lámat na finální verzi,“ uvedl Hamáček. Dodal, že o finální verzi bude vláda jednat přes léto.

adeso ( 27. června 2019 17:41 )

bože proč ti politici nepřemýšlí???? Já to říkal, já to říkal, já to říkal - vemte si tam ČSSD a budou jen vydírat a vydírat. Čím míň lidí je bude volit tím víc peněz chtějí rozházet... ať ta můra Maláčová teda řekne, kde se mají ty její peníze vzít!!! a pak ještě bude kvákat, že se překračuje rozpočet - vzít ji mokrým hadrem přes ústa. To samé, ale ještě v horším vydání je ten nemehlo Petříček.

PPP150W ( 25. června 2019 06:28 )

Od kdy je Maláčová ministr financí? Něco mi snad přes víkend uteklo?

PPP150W ( 25. června 2019 06:24 )

Je úsměvné, když blb hovoří o trestné odpovědnosti za mediální pomluvu formou otevřené pomluvy a urážkami v bulvárním médiu. Svědčí to o jeho intelektu. Forma jeho hysterického výlevu pak o psychickém rozpoložení a úrovně vzdělání.

The_best_Babis ( 24. června 2019 20:28 )

Vážený spolu­obča­né..­.Zdra­vim šechny tupé ovce z Letné.. Hlavně pana Mináře a jeho spolek tupých milionů chcanek...Krasně jste ukázal tupost Českého národa a dokonce jste jej dostal na Letnou..Mrkněte na zprávy na Primě..ta husa v červeným s hnízdem na hlavě ani nevěděla odpovědět proč tam byla...nevím jestli to nebude stát za trestní oznámení za pomluvu tento spolek krav...pokud Babiš i něco udělal tak zatím nebyl odsouzen...(což ani nikdy nebude jelikož nic neudělal) Bylo porušen zákon presumpce neviny a mediální pomluva je trestně postižitelná... Rodiče pana Mináře styďte se za svého syna a školu kde se nevyučil bych nechal zavřít.. protože vemeno takového zrna jako je Minář nemůže prostě do školy ani chodit... tudíž taková škola i obor je o ničemu..je potřeba zámečníky.. pekaře.. kuchaře..řemeslníky atd ..takové tlučhuby jako Minář patří do TOP 00 a k Fialovi..

kukukuu ( 24. června 2019 18:26 )

Neboj. Klaus junior už startuje - ten odsaje voliče TOP09, STANu i ODS. Kalouskův TOP09 i se STANem půjde pod 5% a do vlády Babiš s Klausem ml.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa