Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman hostil šéfa KSČM. Filip přišel s Vostrou, v patách jim byla Schillerová

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
21. srpna 2019
15:58
Autor: ČTK, kal - 
21. srpna 2019
14:50

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne přijal na zámku v Lánech předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Šéfa komunistů doprovodila poslankyně Miloslava Vostrá, u stolu s nimi byl i hradní kancléř Vratislav Mynář. Poté hlava státu začala jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Uvedl to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

KSČM bude dál jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o podobě státního rozpočtu na příští rok. Novinářům to řekl předseda strany Vojtěch Filip po středečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech.

Komunisté usilují o to, aby se schodek snížil na 30 miliard korun z plánovaných 40 miliard, premiér Andrej Babiš (ANO) ale ve středu řekl, že k tomu nevidí důvod. Podle šéfky rozpočtového výboru sněmovny Miloslavy Vostré (KSČM), která se jednání v Lánech také zúčastnila, musí ustoupit obě strany.

Vostrá novinářům řekla, že nechce nic předjímat před závěrečným jednáním se Schillerovou, které se uskuteční příští středu. „Bylo by špatné prozrazovat taktiku, mám dvě varianty, jak by se to dalo řešit,“ uvedla. Doufá v nalezení kompromisního řešení, ustoupit by podle ní měly obě strany.

Filip řekl, že na snížení deficitu se nedohodl v úterý s Babišem. „Chtěl jsem o tom informovat pana prezidenta a domluvit se s ním na dalším postupu,“ vysvětlil důvod středeční schůzky. Zeman podle něj vyjádřil skepsi k tomu, že by bylo ještě možné deficit snížit, je ale velkým příznivcem zrušení všech daňových výjimek. Komunisté to považují za reálnější v rozpočtu pro rok 2021.

Zeman řešil i ministra kultury

Sociální demokracie do čela ministerstva kultury nominovala nejprve svého místopředsedu Michala Šmardu, Zeman ho ale odmítal jmenovat. Proti kandidatuře Šmardy se nakonec postavil i Babiš. Šmarda se v pondělí nominace vzdal. Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. A zatímco v úterý premiér ještě tvrdil, že jméno nového adepta od šéfa ČSSD Jana Hamáčka nezná, ve středu se už v kuloárech čile skloňovalo jméno exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Ve středu má Zeman schůzku také s ministryní financí Schillerovou. Tématem schůzky bude pravděpodobně vyjednávání o rozpočtu. O rozpočtu svých resortů na příští rok jednalo se Schillerovou zatím sedm ministrů.

Oproti původně plánovanému rozpočtu na příští rok vyjednali zvýšení o asi 9,75 miliardy korun. V úterý Schillerová jednala s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovovou (ANO), do konce týdne by měla mít schůzky s dalšími dvěma ministry.

PPP15OW ( 21. srpna 2019 19:41 )

Směšné a trapné. Ostuda....

krissx ( 21. srpna 2019 16:47 )

To tu jde úplně "doleva". Vlastně do ***...

hchkr ( 21. srpna 2019 15:28 )

a na Číňany jste nezapomněli? Mohli by zas něco poradit

prasatkopepicek ( 21. srpna 2019 15:08 )

Sjezd UV KSC...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa