Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Česku zemřelo 91 motorkářů. Kremlík do osvěty zapojil i závodníka Peška

Autor: Nikola Forejtová - 
15. srpna 2019
20:50

Závodník Lukáš Pešek (33) je na motorce jako doma, Blesk Zprávám řekl, že jedinou nehodu měl po srážce se srnkou. Čistý štít ale nemá v ČR každý motocyklista. Loni zemřelo na silnicích 91 motorkářů, z toho polovina vlastním zaviněním. Pešek se tak rozhodl kývnout na žádost ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (46, za ANO), který rozjíždí novou kampaň „Limit“, která cílí převážně na muže od 35 do 45 let. Tedy na nejrizikovější skupinu.

„Na většinu motorkářů i řidičů doma čeká rodina nebo někdo blízký. To je hodně dobrý důvod dojet v klidu do cíle. Bohužel se ale někdy stává, že jezdec nasadí helmu a přestane přemýšlet. To pak může skončit hodně špatně,“ míní závodník Pešek, který se rozhodl dělat tvář i hlas nové kampani BESIP, jež cílí na řidiče motorek, motocyklů či malých skútrů.

Loni zahynulo na silnicích 91 motorkářů, z toho polovina vlastním zaviněním. Právě důvody, kdy nepozornost řidiče, malá zkušenost s řídítky, nedodržování pravidel či nesprávná reakce v panice způsobí „smrťák“, chce nový ministr dopravy Vladimír Kremlík odstranit z černých statistik.

Pešek: Život může zachránit lepší výbava

Letos už na českých silnicích zahynulo 48 osob na motorce, závodník zmínil, že kolikrát by je zachránilo i lepší vybavení. „Často motorkáři šetří na výbavě. Koupí si levnější oblečení či krunýř, přitom to může zachránit život,“ dodal pro Blesk Zprávy Pešek. Na otázku, jestli viděl někoho jezdit bez helmy, odvětil, že pouze jednou. Svěřil se, že on sám měl nehodu v provozu jen jedinkrát, a to když na něj naběhla srnka.

Lukáš Pešek Lukáš Pešek | MPAfoto.com

Kremlík byl na motorce jen jako dítě

Blesk Zprávy zjišťovaly, jestli se na motorce prohání i samotný ministr. „Ne, to ne. Jenom v dětství jsem se nechával zavézt ke stánku,“ zmínil s úsměvem.

Kremlík už ve svém věku (46) ani nepatří do rizikové skupiny, která byla dle statistik vyhodnocena v rozmezí od 35 do 45 let. „Právě v tomto věku si konečně může řada mužů pořídit ten silnější stroj. Většinou spolu se silným egem pak vyjedou na silnici s domněním, že ji znají a pak jdou přes ty své limity,“ míní vedoucí BESIPu Tomáš Neřold.

Ministr upozornil, že obliba motocyklů navíc stoupá a nebezpečné stroje se stávají i finančně dostupnější. V rámci EU jsou na tom Češi ještě relativně dobře. „Při bližším pohledu ale zjišťujeme, že statistice vévodí Španělsko, Řecko a Itálie, kde je frekventovanost motocyklistů mnohonásobně větší,“ podotýká Neřold. 288 těžce zraněných a 91 mrtvých navíc není číslo, za které by se dalo chválit.

Porovnání České republiky s ostatními zeměmi Porovnání České republiky s ostatními zeměmi | Ředitelství silnic a dálnic/ BESIP

Kampaň v čele s oblíbeným závodníkem bude cílit především na nejrizikovější skupinu, ale samozřejmě i na ostatní řidiče, a to i automobilové. Podle Neřolda a průzkumu šest z 10 řidičů automobilu tvrdí, že si motorkáře před kolizí vůbec nevšimli, i to má spravit nová kampaň.

„Musím říct, že když vyjedu z trati do provozu, jsem ve větším nebezpečí. Není den, abych nezažil nějakou krizi,“ doplnil Pešek, který už nyní vede školu pro cca 100 lidí a pochvaluje si výsledky. „Právě i ti muži s dost silným egem odchází a děkují, že jsem je poučil,“ zaradoval se závodník.  

Kampaň BESIPu odstartuje v září. Proč ne už v létě? Podle Kremlíka se motorky objevují na silnicích stále častěji i v říjnu a pak brzy na jaře.

mokasin ( 15. srpna 2019 22:00 )

Doporučoval bych ministrovy si udělat čas a stoupnout si na nějakou větší křižovatku v Praze a bude mu jasné hned co změnit ( vytváření dalšího pruhu).A policie by se měla zaměřit na dodržování předpisů ( předjíždění na plné čáře,­rychlos­t,at­d).A nemusí se nic vymýšlet.

slovan1954 ( 15. srpna 2019 21:37 )

Jazdím na motorke už cca 45 rokov,mal som šťastie,žiadny kok@t ma zatiaľ nezrušil.Keď vidím kritickú situáciu,prudko znižujem rýchlosť,nikam sa nepchám a do križovatky vchádzam vždy aby ma imbecili videli a akoby som nemal prednosť!!!!
A hlavnou zásadou je to silné, pravdivé,české!!!! Pospíchej pomalu !!!!!!!
A asi preto som ešte stále tu.....

offline ( 15. srpna 2019 21:30 )

A asi 15 000 nových začalo jezdit. Takže motorkářů je dostatek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa