Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Foldyna to schytal za „kreatury s nahými zadky“ od Petříčka. Skončí rebel v ČSSD?

Autor: for, vei, ČTK - 
12. srpna 2019
18:35

Rozkol sociálních demokratů pokračuje a nejnověji se do přestřelky dostal ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a poslanec Jaroslav Foldyna. Foldyna dostává vyčiněno za svou účast na vlasteneckém setkání Spolku bílého heterosexuálního muže, ale i za ostrá slova, kdy homosexuály nazval kreaturami s holými zadky, či své straníky za „heterofoby“. Svými kroky ostřílený motorkář Foldyna podle Petříčka ukázal, že už v ČSSD nemá co dělat. Blesk Zprávám ministr řekl, že si Foldyna musí nyní cestu vybrat sám.

„Pojmy jako vlast, vlastenectví a tradiční rodina jsou dnes ostrakizovány a vysmívány a děje se tak i přesto, že bez vlasti, vlastenectví a tradiční rodiny by Česká republika a ani český národ neexistovaly. Protože já tyto hodnoty naopak považuji za zcela zásadní, tak jsem se akce rád zúčastnil,“ uvedl Jaroslav Foldyna na svém profilu na sociální síti poté, co jej „sjeli“ jeho straničtí i jiní kolegové za svou účast na vlasteneckém setkání Spolku bílého heterosexuálního muže.

Setkání probíhalo paralelně s pochodem Prague Pride, který byl letos zaměřen na snahu o uzákonění manželství stejnopohlavních párů. Na zámku Příčovy u Sedlčan se proti těmto „praktikám“ ohradil právě Foldyna, dále například protiislámský aktivista Martin Konvička, sociolog Petr Hampl nebo blízký spolupracovník bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl.

Foldynu vyzývá Petříček k odchodu

Účast Foldyny na extremisticky vyznívající akci pobouřila jeho stranické kolegy, především pak ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka. „Odmítám se už k aktivitám Jaroslava Foldyny dále vyjadřovat. Všechny jeho kroky poslední doby jen ukazují, že už není ani sociálním, ani demokratem. Svou cestu si musí vybrat sám,“ vzkázal ministr prostřednictvím Blesk Zpráv.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček | Blesk:ALEXANDR MALACHOVSKÝ

„Z toho, že pochody kreatur s nahými zadky jsou – na rozdíl od setkání, kam jedu já – podporovány z veřejných peněz, je zřejmé, která skupina je diskriminována. Osobně na podpoře bílého heterosexuálního muže a tradiční rodiny nevidím nic špatného,“ prohlásil Foldyna. 

Později dlouhodobý rebel ještě přitvrdil. „Původní ČSSD měla ve znaku ozubené kolo a klasy a všem bylo už na první pohled jasné, čí zájmy hájí, za Zemana měla zhruba třicetiprocentní podporu voličů. Dnešní ČSSD má v logu nějaký rozplizlý flek, snad prý růži, a jak je vidět, není zřejmé, koho zastupuje,“ prohlásil nyní s tím, že „ti, kdo ČSSD dovedli a udržují v tomto stavu, by měli odejít.“ 

Na sociální síti uvedl, že Petříčkova politika se diametrálně liší od původní sociálnědemokratické politiky, dále doufá, že se ČSSD znovu postaví na nohy. „Věřím, že po výsledku posledních voleb, kdy ČSSD získala 3%, vedení přijme svoji zodpovědnost, odstoupí a následně bude zvoleno vedení nové, protože jinak nemá ČSSD šanci přežít. Pak se nějak rozhodnu...,“ dodal k možnosti, že by ze strany odešel.

Petříček není jediný, koho Foldyna nadzvedl ze židle, ostře ho zkritizovala i ministryně práce a sociálních Jana Maláčová. „Pan Foldyna by měl pracovat, namísto toho, aby na sebe poutal pozornost účastí na obskurních akcích. ČSSD tím dlouhodobě ubližuje,“ řekla Deníku.

Podle Foldyny je ČSSD nejspíše heterofobní a jeho straniští kolegové zapoměli na tradiční model rodiny. 

Prague Pride 2019. Prague Pride 2019. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

Foldyna rebeluje už delší dobu

Petříček a Maláčová převzali vedení strany po Foldynovi v březnu tohoto roku. Končící místopředseda rozhodnutí o novém vedení ostře kritizoval. Podle něj ČSSD zapomíná na „obyčejného Nováka“ „Není zelený, černý, žlutý, modrý, není homosexuál ani lesba, je prostě tím Novákem, který jde do práce, žádnou dávku nebere. Mají dvě normální děti, ne inkluzivní děti,“ uvedl Foldyna. Oranžoví podle něj hazardují s převtělením na neomarxisty.

Bývalý místopředseda už měl víckrát z ostudy kabát. Naposledy jej straníci vyzvali k odchodu poté, co se zúčastnil akce Nočních vlků – ruské nacionalistické organizace se sympatiemi a kontakty na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tehdy i dnes se Foldyna ospravedlňoval tím, že neví, proč by se měl omlouvat za to, že je vlastencem, který uctívá rodinné hodnoty a dlouholeté tradice. Spekuluje se také o tom, že ČSSD opustí a zamíří do Trikolory Václava Klause mladšího.

Video se připravuje ...
Další videa