Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dohra roztržky na pražském pochodu gayů: Odpůrkyni dal za pravdu Ústavní soud

Autor: ČTK, smet - 
4. června 2019
09:50

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti ženy, která chtěla protestovat při Prague Pride v roce 2014, ale policie ji vůbec nepustila k trase průvodu. Žena pak neúspěšně žádala 20.000 korun jako náhradu nemajetkové újmy způsobené nesprávným úředním postupem. Jejím nárokem se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

Prague Pride je akcí na podporu sexuálních menšin. Policie měla v roce 2014 obavy, že průvod naruší pravicoví extremisté a chtěla předejít konfliktům. Na trasu průvodu nepustila ani další lidi, kteří měli v plánu vyjádřit svůj nesouhlas.

Obvodní soud pro Prahu 7 ženinu žalobu zamítl. Postup policie připodobnil k situaci, kdy od sebe odděluje sympatizanty krajní pravice a krajní levice, u kterých existuje bezprostřední nebezpečí vzájemného střetu. Šlo prý o opatření, jehož cílem bylo udržet veřejný pořádek a zabránit násilí.

Verdikt pak ještě potvrdil Městský soud v Praze. Zdůraznil, že při obdobných akcích, jako je průvod Prague Pride, má policie povinnost chránit veřejný pořádek. Žena prý mohla svůj nesouhlas s pořádaným průvodem vyjádřit i jinak či jinde než přímo na jeho trase.

Žena chtěla vystoupit pouze verbálně

V ústavní stížnosti žena uvedla, že neměla v úmyslu vystoupit proti průvodu násilně, ale jen verbálně. Postup policie označila za nepřípustný zásah do práva na svobodu projevu. Jejími argumenty se nyní musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

Průvodu Prague Pride na podporu gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů se zúčastnilo v roce 2014 asi 15 až 17 tisíc lidí. Policie zadržela 15 protestujících. Prahou souběžně s průvodem hrdosti homosexuálů prošel průvod Mladých křesťanských demokratů.