Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Oblačno 7°C

Kalousek se zastal Prague Pride. Šlechtová vytáhla duhovou vlajku, Duka pobouřil

Autor: ČTK, tva - 
6. srpna 2019
15:43

V Praze začal devátý ročník festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) a letos připomene počátky aktivismu této komunity. Akce vyvrcholí sobotním karnevalovým pochodem centrem metropole. Již od vyvěšení duhové vlajky primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti) na podporu akce budí Prague Pride opět vášně. Rýpl si arcibiskup Dominik Duka, ozývají se i někteří politici, včetně křiku z SPD. Pochopení však projevil třeba Miroslav Kalousek (TOP 09). A Karla Šlechtová sama vytáhla duhovou vlajku také.

Pro účastníky je až do neděle připravena více než stovka akcí, včetně speciálního programu pro starší lidi z komunity LGBT.

Akci podporuje i řada politiků. S duhovou vlajkou se vyfotila i exministryně obrany Karla Šlechtová. Ta svou homosexualitu potvrdila ve Sněmovně letos v březnu přímo na plénu. „Byla tady přirovnána LGBT komunita k pedofilům a zoofilům, tak bych chtěla požádat paní poslankyni, aby si to odpustila, protože urazila jste i mě, protože já do té komunity patřím,“ reagovala tehdy rozlíceně na slova poslankyně SPD Moniky Jarošové.

Nacher si rýpl, Kalousek se zastal

Podporu Prague Pride vyjádřili však již i další politici. Vedení pražského magistrátu v pondělí podpořilo festival Prague Pride vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice. Nechyběl při tom ani primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ke Hřibovi se přidal i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Letos se vydáme s manželkou Lydií a s Piráty na Prague Pride. Jsem ženatý, navíc věřící husita, a nevím o jediném aspektu, v němž by mou identitu omezovala rovná práva druhých,“ upozornil na twitteru.

Naopak poslanec za ANO a pražský zastupitel Patrik Nacher se na twitteru vyjádřil v tom smyslu, zda by vedení města občas nestálo za to, vyvěsit vlajku i jiných menšin. Jako příklad uvedl rodiny s dětmi.

Náměstek primátora pro životní prostředí a bezpečnost a starosta Prahy-Lysolají Petr Hlubuček (STAN) však na kritiku reagoval slovy: „Tento týden oslavujeme to, že všichni můžeme být sami sebou. Že nemusíme nic skrývat. Jedině tam, kde jsou lidé sami sebou, se naplno rozvinou jejich schopnosti a potenciál. A z rozvinutého lidského potenciálu pramení veškeré bohatství společnosti.“

A rovněž šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek kritické hlasy odmítl. „Nemám žádný důvod Prague Pride nadšeně podporovat, či se ho účastnit. Pražádný důvod nemám však ani k jeho odsuzování, či k pokryteckému a účelovému odsuzování. Je to mírumilovná akce mírumilovných lidí a já jim přeji vše dobré. Odsuzuji ty, kteří na ně útočí,“ podotkl na twitteru, a reagoval tak i na kritiku Pride Pride linoucí se od politiků SPD.

Duka pobouřil

Na vyvěšení duhové vlajky přitom na twitteru reagoval i arcibiskup Dominik Duka. „Mám naději, že příští rok o Velikonocích vztyčí na pražském magistrátu kříž, jako moment uznání největší menšině v ČR,“ uvedl a sklidil řadu rozezlených komentářů.

Na magistrátu vyvěsili 5. srpna duhovou vlajku na podporu festivalu Prague Pride. Na magistrátu vyvěsili 5. srpna duhovou vlajku na podporu festivalu Prague Pride. | ČTK

Tématem pražského festivalu je stejně jako u mnoha dalších pride festivalů ve světě padesáté výročí takzvaných stonewallských nepokojů, které 28. června 1969 odstartovala policejní razie v gay tanečním baru v New Yorku.

Návštěvníci baru Stonewall Inn se tehdy začali bránit proti zatýkání, ke kterému stačilo podezření z homosexuálního chování. Podle ředitelky festivalu Hany Kulhánkové to byl zlom v emancipaci queer komunity, která dala jasně najevo, že si nenechá líbit, jak se k ní společnost tehdy chovala. Lidé vyšli do ulic a začali protestovat. „Rok na to vznikl první pride v New Yorku a začalo velké globální pridové hnutí,“ doplnila Kulhánková.

První pražský pride čelil útokům z řad politiků

Počátky pražského festivalu v roce 2011 provázely protesty zejména z konzervativních kruhů a na adresu sexuálních menšin padala i silná slova. Podle konzervativců byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu.

Pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. Jeho vicekancléř Petr Hájek pak označil homosexuály za „deviantní spoluobčany“ a průvod za nátlakovou akci. Nelíbilo se mu ani, že záštitu udělil průvodu pražský primátor. V dalších letech protestní akce postupně slábly. Odpůrci pro letošek zatím magistrátu žádné nenahlásili.

Týdenní program podobně jako v předchozích letech nabídne divadelní představení, filmové projekce, výstavy, semináře, debaty nebo sportovní akce. Poprvé bude nasvícena v duhových barvách Petřínská rozhledna a pražský magistrát vyvěsí duhovou vlajku. Sobotní průvod hrdosti povede stejně jako v minulých letech z Václavského náměstí na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu 30 000 účastníků.

Program festivalu je na webu praguepride.com/program.cz.

Maximilian ( 3. srpna 2020 19:52 )

Taková prezentace ve mě budí totální odpor a znec­huce­ní,p­.kar­dinal je hodně vtipný,sklaním ,muž na svém miste

laskava ( 9. srpna 2019 12:25 )

byl, ale aspoň si to na rozdíl od jiných přiznáš.

salto ( 7. srpna 2019 14:42 )

Kdy bude nějaký pochod hrdosti normálních rodin s dětmi?

PPP150W ( 6. srpna 2019 22:54 )

Přal bych vám gaye v rodině.

PPP150W ( 6. srpna 2019 22:47 )

A viděl jste aby tyto praktiky dělali na Prague Pride, nebo je to jen vaše bujná fantazie? Mnohem více nahoty je kupříkladu na festivalech v jihoamerických zemích. To ván nevadí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa