„V letošním roce si stejně jako mnoho Pride festivalů po celém světě připomínáme 50 let od takzvaných stonewallských nepokojů,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Nepokoje odstartovala 28. června 1969 policejní razie v gay tanečním baru v New Yorku. Návštěvníci baru Stonewall Inn se tehdy začali bránit proti zatýkání, ke kterému stačilo podezření z homosexuálního chování.

„Pro nás jako queer komunitu je to důležitý zlomový moment v emancipaci queer komunity, která dala jasně najevo, že si nenechá líbit, jak se k nim společnost tehdy chovala. Vyšli do ulic a začali protestovat. Rok na to vznikl první Pride v New Yorku a tak začalo velké globální pridové hnutí,“ řekla Kulhánková. „Jsme rádi, že se situace LGBT lidí lepší, ale přesto je pro nás důležité si tento moment i v Česku připomenout,“ dodala.

Pro starší generace

Pořadatelé letos ve spolupráci s organizací Život 90 připravili nové aktivity pro starší generace z komunity LGBT, které často zůstávají v ústraní. Budou se tak konat diskuse, filmové projekce, retro párty či odpolední mezigenerační svačinky.

Na účastníky festivalu čeká dál řada divadelních představení, filmových projekcí, výstav, seminářů, debat i sportovních akcí. Kromě toho bude letos poprvé po dobu festivalu nasvícena v duhových barvách Petřínská rozhledna a pražský magistrát na své budově také poprvé oficiálně vyvěsí duhovou vlajku.

Duhový průvod

Vrcholem týdne bude jako obvykle tradiční průvod Prahou, který se uskuteční 10. srpna. Povede z Václavského náměstí ulicí Na Příkopě, přes náměstí Republiky, Dvořákovo nábřeží a Čechův most na schody na Letnou. Pořadatelé nahlásili magistrátu 30 000 účastníků.

Průvod Prague Pride v roce 2018:

Video
Video se připravuje ...

Tančilo se a jásalo! Prague Pride rozveselil takřka celou Prahu Eva Fornálová

V průvodu půjdou také tři osobnosti, které organizátoři festivalu ocenili za jejich přínos pro komunitu LGBT. Titul Maršálka za celoživotní přínos komunitě získá dlouholetý prezident SOHO a Gay Iniciativy Jiří Hromada. Maršalkou za to, že vystupuje veřejně jako LGBT osobnost, bude poslankyně Karla Šlechtová (za ANO). Maršálkem za propojení LGBT s romskou komunitou bude David Tišer.

Podle pořadatelů zájemců o festival každoročně přibývá. Loni na týdenní přehlídku dorazilo 92 000 návštěvníků. Dvě pětiny z nich byly z Prahy, 29 procent z ostatních částí republiky, šest procent ze Slovenska a čtvrtina z dalších států. V průvodu šlo podle organizátorů 40.000 lidí.

Program festivalu je na webových stránkáchwww.praguepride.com/program

Fotogalerie
70 fotografií