Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová zapila narozeniny pivem. A řekla, proč chápe demonstrace proti Babišovi

Aktualizováno -
20. června 2019
22:14
Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek, ČTK - 
20. června 2019
17:56

Jednu velkou oslavu narozenin připománá chvílemi náštěva slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v Česku. Hlava státu oslaví v pátek 46. narozeniny, dárky ale dostávala už v Praze. Čaputová si tak z Česka odveze hned tři brože zdobené českými granáty - dostala ji od prezidenta Miloše Zemana, předsedy Senátu Jaroslava Kubery i předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Čaputová uctila i památku českého prezidenta Václava Havla, k jeho hrobu na Vinohradském hřbitově položila kytici a našla si i čas na selfie s fanoušky. Velká „párty“ čekala Čaputovou na Kampě, kde pro ni pořádali narozeninový koncert s podtitulem „Zuzana není sama doma“.

Prezidentka dorazila na Kampu s malým zpožděním, její tým podrobně sledoval mraky, které se nad Prahou honí. Čaputová vyměnila zelené šaty, ve kterých se setkala s českými ústavními činiteli, za jednoduchý tmavě modrý model, který doplnila broží ve tvaru listu.

Čeputovou přivítal na Kampě obrovský jásot.  Čaputová poděkovala za vřelé přijetí. Podle jsou si Česko a Slovensko stále velmi blízké. „A nemyslím jen formálně na politické úrovni, což je nesmírně důležité, ale myslím i na té lidské úrovni. Je mezi námi kupa osobních vazeb, kupa přátelství, příbuzenských vazeb a to je podstata našich vztahů. I když dávno netvoříme jeden stát, stále si dokážeme přát. Dokážeme si držet palce a dokážeme si rozumět,“ řekla prezidentka.

Zároveň řekla, že chápe demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové. „Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému pokojných lidí, neboť jsem rozuměla protestům v Bratislavě. Spojuje nás totiž pokojný tón a to je velmi důležité,“ doplnila Čaputová. 

Prezidentka poděkovala krajanům žijícím v Česku za podporu ve volbách. „Když jsem viděla sdílené fotografie v den voleb, jak jedete na Slovensko volit, byla jsem vám vděčná. Věřím, že máme šanci na změnu k lepšímu a chci vás k této změně přizvat,“ řekla.

Ze záznamu pozdravil prezidentku Jiří Suchý. „Budu vám držet palce a sledovat, jak putujete k těm velkejm a krásnejm cílům, které jste si vytkla,“ řekl. S Tomášem Halíkem si pak připila pivem.

Poté se přesunula do Mlýnské kavárny, kde se konala soukromá slavnostní večeře. Mezi hosty se objevili například exministr zahraničí a bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, senátor a bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer, kněz Tomáš Halík, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, socioložka Jiřina Šiklová nebo ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V publiku byli také režisér Fero Fenič nebo bratr bývalého prezidenta Václava Havla Ivan.

Narozeninový dárek dostala Čaputová i od předsedy Senátu Jaroslava Kubery. „Pan předseda v průběhu jednání předal paní prezidentce osobní dar k narozeninám – brož z českého granátu,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí horní komory Eva Davidová. Obdobný dárek, tedy brož s granáty, dostala Čaputová už na Hradě od prezidenta Miloše Zemana.

Tři dárky - tři brože 

O setkání se slovenskou prezidentkou se senátoři málem „poprali“, do sálu se z kapacitních důvodů všichni nedostali. „Domluvili jsme se s paní prezidentkou, že při nějaké příležitosti přijede, aby se s ní senátoři mohli pobavit a dávat jí nějaké otázky,“ řekl Kubera. Senátoři se s Čaputovou bavili o tom, že si dala za úkol sjednocovat společnost. „Já jsem jí z vlastní zkušenosti řekl, že to je úkol nadlidský,“ řekl Kubera.

S pugetem slovenskou prezidentku vítal i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), dostala od něj také zdobenou brož - celkem třetí. „Dárek byl vybírán tak, aby paní prezidentku jako ženu potěšil a zároveň aby symbolizoval naši zemi,“ řekl Vondráček. Čaputová se pak krátce setkala s poslanci a po podpisu do pamětní knihy odjela na setkání s krajany do Lichtenštejnského paláce.

Květiny pro Václava Havla

Zatímco během celého dnes Zuzana Čaputová kytice hlavně dostávala, navečer jednu věnovala ona - položila ji k hrobu českého prezidenta Václava Havla. Na hřbitově si našla i chvilku na selfie s fanoučky, kteří na slovenskou hlavu státu čekali.

K hrobu Václava Havla doprovodila Čaputovou vedle slovenského velvyslance také starostka Prahy 10, senátorka Renata Chmelová a někdejší spolupracovník prezidenta a současný šéf Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Je to pro mě velký inspirační vzor,“ uvedla slovenská prezidentka na adresu prvního porevolučního prezidenta společného státu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 23. června 2019 01:47 )

Stbáci vám vadí ale migranti ne? K smíchu!

luder ( 23. června 2019 01:44 )

Ve středu se pokusí poslanci ve sněmovně,
svrhnout vládu což se jim nezdaří a veškeré demonstrace byly zbytečné a bez nároku cokoliv změnit!

fero52 ( 21. června 2019 17:12 )

Dalo se čekat, že bezvýznamní a zbyteční ubožáci se pustí i do Zuzany (stejně jako kydají špínu na Havla, který otevřel ČR cestu mezi svobodné národy a po desetiletích získal pro tenhle národ konečně renomé a úctu po celém světě); tyhle frustrované nýmandy prostě každá skutečná osobnost irituje a svými pošklebky si pomyslně dodávají důležitosti - to není o politice, nýbrž záležitost psychiatra.
Drahoš byl pro ně příliš "nevýrazný", zato zlomyslný psychopat je výrazný natolik, že z něj má srandu celá Evropa a ostouzí český národ i za jejími hranicemi.
Když už nemají co sdělit na podpora hradního Kazisvěta, aspoň si rýpnou do Čaputové, která se vedle choromyslného Ovara vyjímá jako Kleopatra vedle bezdomovce (fyzicky, morálně i intelektuálně)

Lůzu prostě přitahují velkohubí šašci, kteří umí zahrát na onu strunu ukřivděnosti, závisti a zlomyslnosti, kterou má v sobě každý frustrovaný nýmand !
Bohužel, dějiny jsou právě o tom, že apatická a manipulovaná většina vždy znovu sedne na lep a a stále dokola dává darebákům, šarlatánům a zlosynům možnost rozhodovat o vlastním osudu, aby si vzápětí na své představitele / vládce a politiky (a nepřízeň osudu) stěžovala. Člověk je zřejmě jediný nepoučitelný tvor v přírodě.
Proto naši přiblblí "národovci" jsou obdivovateli Ruska, které nás po celá desetiletí okupovalo a je odedávna úhlavním nepřítelem Evropy – viz blog "Proč nikdo nemá rád Rusko - kromě rudých švábů" = http­s://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2019­/03/pr­oc-nikdo-nema-rad-rusko-krome-rudych.html , a nacismu, který českému národu předurčil zánik (stejně jako Marx), zatímco nenávidí Ameriku, která nám nikdy v historii nic špatného neprovedla a vždy v minulosti nám stála po boku – viz "TAJEMNÉ POZADÍ ANTIAMERIKANISMU": http­://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2017­/04/ta­jemne-pozadi-anti­ameri­kanis­mu.ht­ml
+ blogu "Balada o banditovi Burešovi": http­s://fe­rohra­bal.bl­ogspo­t.co­m/2018­/12/ba­lada-o-banditovi-buresovi.html

REAGOVAT NENÍ TŘEBA, odpovídat již nebudu, jelikož své ná

Yogurt ( 21. června 2019 10:48 )

Pro nick : BABISE_NECHCEME
Debile jdi si agitovat k hl. nádraží! Tam je fetaků dost, mezi ně zapadneš a s Letnou nám vyliž p.r.del KRYP.le
My Babiše chceme a mít budeme a to je rozhodující a ne banda zmanipulovanych řvounů a zrzouny Vem sebou

Yogurt ( 21. června 2019 10:31 )

Debile jdi si agitovat k hl. nádraží! Tam je fetaků dost, mezi ně zapadneš a s Letnou nám vyliž p.r.del kry.ple
My Babiše chceme a to je rozhodující a ne banda zmanipulovanych řvounů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa