Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda si udrží podporu KSČM, strana v novém programu cílí na bydlení mladých

Aktualizováno -
8. června 2019
18:20
Autor: ČTK, kal - 
8. června 2019
17:55

KSČM by podle hlasování delegátů na sobotní programové konferenci  v Nymburce měla dál podporovat menšinovou vládu. Pro podporu bylo přes 200 ze zhruba 260 delegátů. Novinářům to po programové konferenci řekl předseda strany Vojtěch Filip. Plnění svého programu bude podle něj strana hodnotit v červenci.

A komunisté mají po sobotní konferenci nový návrh programu, schvalovat jej budou příští rok. V návrhu je například zajištění dostupnosti bydlení pro mladé a vzdělání.

Komunisté podporují menšinový kabinet ANO a ČSSD, který vede premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér v sobotu na konferenci Globsec v Bratislavě v reakci na protesty v ČR uvedl, že se v tuzemsku nebude měnit vláda na základě demonstrací.

Filip se za Benešovou postavil

KSČM chce v červenci zhodnotit, zda se daří prosadit sedm základních programových bodů strany. „To, že probíhají demonstrace, pro nás ještě neznamená, že máme slevit z těch svých sedmi bodů programu,“ uvedl Filip. Podle něj ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) neudělala žádný krok, který by zpochybnil fungování justice. „Na druhou stranu, my jsme velcí kritici současného systému,“ dodal Filip.

Podle předsedy KSČM nemají protesty racionální jádro, ale každý má právo vyjádřit svůj názor. Opakované demonstrace v posledních týdnech vybízejí k demisi ministryni spravedlnosti a předsedu vlády.

Komunisté mění program po 27 letech

KSČM má po sobotní konferenci nový návrh programu, schvalovat jej bude příští rok v dubnu. V návrhu je například zajištění dostupnosti bydlení a vzdělání či povinnost firem, které podnikají v ČR, aby odváděly v tuzemsku daně. Dokument by měl nahradit 27 let starý takzvaný kladenský program.

K návrhu programu se budou ještě letos vyjadřovat okresní a poté i krajské konference. „Pevně věřím, že to potvrdí nejenom charakter a pozici KSČM, ale že také osloví i širokou veřejnost,“ uvedl první místopředseda strany Stanislav Grospič.

Mezi dalšími prioritami programového návrhu je například cíl, aby surovinové zdroje a voda zůstaly v majetku státu, případně obcí. Stát by si také měl podle delegátů ponechat strategický podíl v železniční dopravě. Grospič také zmínil možný návrat ke korporátním daním a daním z obratu zejména v případě velkých bankovních institucí.

Ten_co_bude_stale ( 9. června 2019 06:48 )

Ty trosky z Vaclavaku jsou pouze tím, že se pár pitomcu buď nudí anebo chce na sebe za každou cenu upoutat pozornost,anebo mají vyplachnuté duté hlavy,,,,,vyhuleny trávou, stačilo se na ně podívat na tom Vaclavaku. Jsou to trolove kterým vadí obrovský úspěch a oblíbenost p. Babiše a jeho oblíbenost u lidí a jeho politika, která je oproti minulosti velmi, velmi, VELMI úspěšná. Fetky mají naučených pár vět, vygumovany mozeček a jako zasekla deska melou jedno a to samé stále dokola. Každý normální člověk si svůj názor udělá sám .. Jsou to škoďiči za úplatu co nemají vlastní názor, jen ten, co jim řekne špína z demožumpy a pražské kavárny . Trubky a nemakačenka z Prahy. Vlastně takové zbytečné nuly jako ta zrzava opice z Vaclavaku

bleskovka ( 9. června 2019 00:05 )

Až se zbavíme komu­nistů,­antin­babi­šovců a antizemanovců,tak tady bude velice dobře.

vladimir1950 ( 8. června 2019 23:15 )

Že ten Babiš nekopne ČSSD a Hamáčka do prdewe! Určitě by našel podporu třeba v SPD..Jak si ten chuj Hamáček může dovolit navrhnout, aby Babiš jednal se zaswanou ulicí? A divím se Babišovi, že dal 7,5 milionu hajwlovi Mádlovi, který proti němu následně protestuje! Doufám, že už ví, co je ta "úúúmělecká úúúderka"zač! Ač Babiše nemusím, udělal za těch pár roků víc, než ten póvl jak zprava tak zleva. Držím mu i Benešové palce!

fjdksla ( 8. června 2019 22:57 )

Vlády Klause, Tošovského, Zemana, Špidly, Grosse, Paroubka, Topolánka, Fischera, Nečase, Rusnoka, Sobotky, ty malé hloupé telátko.

jentakjenkobliha ( 8. června 2019 21:39 )

Píšou tu všelicí úchyláci a paka, ale ty mezi nimi vynikáš, gratuluji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa