Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kiska varoval před fašisty a „koketování se zlem“. A za Zemanem přijede do Lán

Autor: peb, ČTK - 
7. dubna 2019
16:52

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize uvedl, že nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie je podle něj připravena vládnout s podporou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Kiska, který tento týden oznámil vznik vlastní politické strany, dodal, že proti fašistům se musí všichni spojit.

Andrej Kiska řekl, že stranu chystá neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Štefan Harabin, který je na Slovensku extrémem, a že Směr se začíná spojovat s fašisty. „Ukazují to poslední kroky v Parlamentu, že pokládají fašisty za svého partnera, jsou ochotni s nimi jednat,“ uvedl Kiska v televizním pořadu. 

„Směr bude chtít vládnout za každou cenu a připravuje se na možnou koalici s fašity, což je velice alarmující stav pro naši společnost,“ řekl Kiska. „Jsem přesvědčený, že všichni, kdo stojí proti Směru a fašistům  se musí spojit,“ uvedl dále. 

Další strany by se podle něj měly vůči zlu vymezit jasně. „Nemůžeme si dovolit koketovat se zlem. Neříkám, že Směr se bude fašizovat, ale jasně hovoří o možné spolupráci s fašistickou stranou,“ konstatoval Kiska.

Kiska tento týden oznámil vznik vlastní politické strany, podrobnosti chce zveřejnit až v polovině června po konci v prezidentské funkci. „Chci spojit slušné a ochotné lidi a změnit naši zemi k lepšímu,“ prohlásil při oznámení vzniku projektu Kiska. V České televizi dnes uvedl, že jeho strana by měla jít „zlatou centristickou cestou“.

Strana nebude ani liberální, konzervativní, pravicová ani levicová. Vytvářím stranu s vlastní vizí, vysvětlil Kiska.

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize uvedl, že nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie je podle něj připravena vládnout s podporou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce České televize uvedl, že nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie je podle něj připravena vládnout s podporou krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. | reprofoto ČT

Poslední cesta povede do Čech 

Slovenský prezident přitom zamíří na svou poslední cestu před odchodem z funkce do Česka. S prezidentem Milošem Zemanem by se měli sejít v Lánech, řekl dnes Kiska v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Do Čech se chystá také na první návštěvu Kiskova nástupkyně Zuzana Čaputová, která se prezidentského úřadu ujme 15. června.

Kiska v České televizi řekl, že o své poslední prezidentské cestě má jasno. „Bude do Čech. Pokud vím, máme se s panem prezidentem Zemanem sejít v Lánech, tak se velmi těším. Máme některé rozdílné názory, ale to nebrání tomu, abychom na osobní úrovni měli přátelský vztah, takže se těším na to setkání,“ řekl Kiska.

Čaputová již po zvolení řekla, že krátce po inauguraci v polovině června pojede do ČR na první zahraniční návštěvu. Zeman jí poté v dopise pogratuloval a na návštěvu České republiky ji pozval. Čaputová ve druhém kole prezidentské volby porazila Maroše Šefčoviče, kterého Zeman před hlasováním podpořil.

Zeman slovenské volby podle Kisky neovlivnil

Podle Kisky požádal o setkání s českou hlavou státu Šefčovič. Kiska dodal, že Zeman se vyjadřoval ke slovenské prezidentské volbě i v době, kdy před pěti lety proti Kiskovi podpořil Roberta Fica. „V obou případech se ukázalo, že to asi nemá smysl. Myslím, že ani Slováci nemají rádi, když jim někdo něco doporučuje,“ řekl. 

Zemanovu podporu Šefčovičovi ale odmítl označit za tzv. polibek smrti. Nesehrála podle něj zvláštní úlohu, maximálně vyvolala otazníky, proč by měli slovenští občané dbát na doporučení ze zahraničí. „Myslím, že polibek smrti mu dala strana, která ho nominovala, strana Směr-sociální demokracie. Toto byl základní polibek smrti,“  uvedl Kiska.

kmur ( 7. dubna 2019 23:51 )

Kiska byl dobrej, proto věřím i na Čaputovou.

Actimel ( 7. dubna 2019 21:39 )

xiioma: Kiska a dobrý prezident??? Jen faleš a křivárna! Zeman mluví na rovinu

gabreta ( 7. dubna 2019 21:20 )

Kiska asi trpí rozdvojenou osobností, když varuje před fašistama a ty Ukrajinský podporuje a velebí!!

prasatkopernicek ( 7. dubna 2019 21:06 )

Porad je to malo, pyco! Katolicka cirkev jich ma na svedomi daleko vic a navic ta tvoje cisla jsou zkreslena.

prasatkopepicek ( 7. dubna 2019 19:38 )

Pocet obeti komunistu: Čína: 65 milionů mrtvých Sovětský svaz: 20 milionů mrtvých Kambodža: 2 miliony mrtvých Severní Korea: 2 miliony mrtvých Afrika: 1,7 milionů mrtvých Afgánistán: 1,5 milionů mrtvých Vietnam: 1 milion mrtvých východní Evropa: 1 milion mrtvých Latinská Amerika: 150 000 mrtvých Svět: 94 350 000 mrtvých ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA Popraveno z politických důvodů cca. 280 osob Zastřeleno na hranicích cca. 374 osob Zemřelo ve vězeních a lágrech cca. 4500 – 7000 osob Z politických důvodů odsouzeno v ČSR cca. 250 000 osob Emigrovalo cca. 200 000 – 300 000 osob Staci ti to, pyco?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa