Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Babiš: Nejvýhodnější scénář brexitu pro Česko? Nové referendum a setrvání v EU

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
5. dubna 2019
15:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) by byl pro to, aby se ve Velké Británii vypsalo nové referendum o odchodu z EU. A v ideálním případě skončilo tak, aby Britové z Unie neodešli. Bylo by to dle něj nejlepší i pro Čechy, kteří v Británii žijí či pracují. Předjímat český postoj k britské žádosti o další odklad brexitu však dnes Babiš nechtěl. A čeká na vývoj summitu EU, který se uskuteční ve středu. 

Britská premiérka Theresa Mayová dnes požádala o odklad brexitu do 30. června s tím, že by se země účastnila květnových voleb do Evropského parlamentu. Předseda Evropské rady Donald Tusk následně uvedl, že by nejlepším řešením byl pružný roční odklad brexitu, který by Londýnu umožnil odejít z EU spořádaným způsobem i dříve, a to poté, co schválí text dohody o vystoupení.

Babiš dnes při návštěvě Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy nechtěl předjímat český postoj k britské žádosti ani k Tuskovu návrhu. „Uvidíme, jak se to vyvine. Každý den je něco. Počkejme si do toho 10. (dubna),“ odkázal na termín mimořádného summitu EU, který se bude brexitem zabývat.

„Já stále tvrdím, že nejlepší jsou předčasné volby a druhé referendum, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii,“ zopakoval také svůj postoj k možnému vývoji kolem brexitu. „To je pro Českou republiku určitě nejvýhodnější. Byl to vždycky náš spojenec. My tam máme obrovské ekonomické zájmy, je tam strašně moc našich lidí,“ řekl Babiš.

Británie měla původně EU opustit 29. března. Termín ale v březnu unijní summit po první žádosti premiérky Mayové odložil na 12. duben. Pokud by se minulý týden v britském parlamentu podařilo najít většinu pro text dohody o spořádaném odchodu, měla podle summitových závěrů Británie odcházet k 22. květnu. Dohodu o brexitových podmínkách ale britští poslanci i na třetí pokus odmítli. Hrozbu brexitu bez dohody už za týden se tak dnes Mayová snaží odvrátit druhou žádostí o odklad.

TERMINATOR007 ( 9. dubna 2019 07:23 )

Přesně Bureš to má stejný v ČR 👎👎👎

Manowar ( 5. dubna 2019 15:45 )

Referendum o vystoupení z EU hned i u nás.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa