Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův exnáměstek žene exekutory na ministerstvo financí. Úřad mu nevyplatil odchodné

Autor: peb, ČTK - 
1. dubna 2019
16:31

Bývalý náměstek ministryně financí Ondřej Závodský podal návrh na exekuci proti ministerstvu kvůli nevyplacení odchodného přes 650.000 korun. Napsal to dnes server iRozhlas.cz na základě vyjádření Závodského. Mluvčí ministerstva Michal Žurovec řekl serveru Aktuálně.cz, že peníze úřad Závodskému poslal k dnešku. Závodský byl z postu náměstka odvolán na konci roku 2017, krátce po nástupu nynější ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Na ministerstvo Závodský kvůli odvolání podal žalobu.

Ministerstvo financí přiznalo Závodskému po odvolání takzvané odbytné, které státnímu zaměstnanci náleží podle zákona o státní službě, a to ve výši šestinásobku měsíčního platu. Odbytné mělo být vyplaceno po nabytí právní moci rozhodnutí. Závodský se proti ukončení služebního poměru odvolával, takže rozhodnutí nabylo účinnosti až letos v polovině února. Protože peníze ale až do konce března stále nepřicházely, chtěl se Závodský domoci jejich vyplacení exekucí.

„Nejde o to, že mi stát dluží 650.000. Ale naprosto zásadní je to, jak se vůbec něco takového může stát,“ řekl serveru. „Nechci žádné úroky z prodlení, ani příslušenství, aby někdo neříkal, že na tom chci vydělat. Ale chci ukázat, že stát už ani neplní některé své základní funkce – jako uhradit závazek. Vznikají tady reálné škody,“  doplnil. 

Odvolání kvůli vyšetřování Agrofertu?

Ministerstvo oznámilo, že odbytné právě uhradilo. „Odbytné bylo na základě pravomocného rozhodnutí o skončení služebního poměru vyplaceno ke dni 1. dubna,“ řekl mluvčí úřadu Aktuálně.cz.

Po nástupu menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) v prosinci 2017 skončila ve funkci řada ministerských náměstků i dalších vysokých státních úředníků. Podle Závodského bylo důvodem jeho odvolání to, že nařídil prověřování holdingu Agrofert, který Babiš vložil do svěřenského fondu, a využívání služebního bytu nynější ministryní a tehdejší náměstkyní ministra financí Schillerovou. Tvrzení Závodského Schillerová již dříve popřela.

marmat ( 1. dubna 2019 18:29 )

To zažijí např. i důchodci, kteří mají souběh práce....Pokud ho vyhodili, tak OK ! Vypadá jak hladovej.....Nepochybně mu toto sdělil i exekutor-ať vyčká na 1.4.2019!!!

marmat ( 1. dubna 2019 18:23 )

Dělá ze sebe ukřivděného "lidumilného loudila" On TAM pracoval a netuší vůbec, že když Vám vznikne v polovině února TOHOTO roku nárok na zpětné vyplacení (odvolával se proti vyhazovu !!!)Nevyplácí se nikomu IHNED !Ale až po odsouhlasení Běžně tedy k dalšímu PRVNÍMU (zde dubnu)§§§§§

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa