Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lidovce vede Výborný, v zádech má ženu. Po konci Jurečky přišel zádrhel

Aktualizováno -
29. března 2019
23:10
Autor: Jakub Veinlich - 
29. března 2019
13:51

Novým lidoveckým předsedou je stávající poslanec Marek Výborný. Ve druhém kole porazil stávajícího 1. místopředsedu strany Mariana Jurečku, který pak vzdal další kandidatury do vedení strany. Už po prvním kole neuspěli další dva adepti: šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek a Jaroslav Vlach, stávající předseda Pavel Bělobrádek nekandidoval. Lidovci si zvolili také první ženu. Záda bude Výbornému krýt senátorka Šárka Jelínková. Koláčky a slivovička u vchodu na brněnské výstaviště předznamenávaly v pátek také oslavy sta let založení strany.

Marek Výborný a Šárka Jelínková jsou nový vedoucí tandem KDU-ČSL. Výborný zvítězil ve druhém kole volby předsedy nad Marianem Jurečkou. Šárka Jelínková neměla při volbě první místopředsedkyně konkurenci a získala 309 hlasů. 

Řadovými místopředsedy se v prvním kole stali Jan Bartošek, tedy neúspěšný kandidát na předsedu, Bohuslav Niemiec, náměstek havířovského primátora, a náměstek jabloneckého primátora Štěpán Mateka

Zadrhnutá volba

O post čtvrtého místopředsedy v druhém a následně třetím kole usilovali poslanec Jiří Mihola a senátorka Jitka Seitlová. Ale oba neúspěšně. Ke zvolení bylo potřeba 178 hlasů. Jenže Jiří Mihola získal 123 hlasů a Jitka Seitlová 108 hlasů. 

Předseda volební komise proto vyhlásil novou volbu, kam měli lidovci navrhnout čerstvé kandidáty. Na to ovšem nestačil ani pětiminutový limit, a tak předseda volební komise prodloužil lhůtu o dalších pět minut. Nový předseda  KDU-ČSL Marek Výborný tak řešil první větší problém. 

Po té, co řada navržených kandidátů svou nominaci odmítla, přišel Marian Jurečka s nápadem, aby sjezd předčasně skončil a čtvrtý místopředseda se zvolil až v sobotu ráno. Tak se také po hlasování stalo. 

„Netěší mě to, ale jsem demokratická strana a ráno moudřejší večera,“ okomentoval nepovedený závěr v pátek předseda Výborný. I tak se ještě večer sešlo nové předsednictvo, které probralo sjezdové otázky. „Předsednictvo je samozřejmě usnášení schopné i bez jednoho člena, to není problém,“ řekl Blesk Zprávám rozmrzelý Výborný. 

Nový předseda chce být výborný

Jen pár hodin před tím během svého vítězství ale sršel nadšením. „Cítím obrovskou odpovědnost za nás, za náš tým, za KDU-ČSL,“ poděkoval všem nově zvolený šéf lidovců. Strana prý předvedla při výběru nového stranického šéfa férovou soutěž. „Byla to soutěž, nikoliv souboj,“ ocenil stranické primárky.

Těsně po svém zvolení poděkoval také svému předchůdci Pavlu Bělobrádkovi. „Je pro mě vzorem, na kterých chci navázat, budu se snažit na tvé dílo navázat,“ vzkázal z pódia.

Jako při přebírání Oscarů

Chvílemi to na sjezdu KDU-ČSL v pátek vypadalo jako při děkovačce na filmových Oscarech. Ani Výborný nezapomněl poděkovat manželce a dětem.

„Děkuji mé Markétě, děkuji také Amálce, Míše a Vendelínovi, mým třem dětem – zdravím vás do Heřmanova Městce. Kdybych neměl vaši podporu, a vy jste za mnou nestáli, tak tady nejsem,“ vzkázal rodině na dálku.

A hned po té začal pracovat. Delegátům si totiž řekl o nejbližšího člověka ve vedení. „Velmi bych si přál, aby KDU-ČSL měla první dámu,“ poprosil spolustraníky, aby ve volbě prvního místopředsedy podpořili Šárku Jelínkovou. Ta je od roku 2016 lidoveckou senátorkou a je členkou důchodové komise.

Po této větě se své kandidatury na post prvního místopředsedy vzdal dosavadní druhý muž KDU-ČSL Marian Jurečka. Oznámil, že do vedení kandidovat nebude vůbec.

Jurečka: Nechci být tím, kdo bude bránit v rozletu

„Vnímal jsem to, že jsem byl kritizován za některé kroky k naší vládní účasti ve vládě Bohuslava Sobotky. Nechci být tím, kdo bude bránit v rozletu, a proto nebudu kandidovat do předsednictva KDU-ČSL,“ oznámil Jurečka. Ke kandidatuře se ho pak ale ještě snažila přemluvit například europoslankyně Michaela Šojdrová. Kandidatury na řadového místopředsedu se vzdal také bývalý ministr kultury Daniel Herman. A z volby odstoupil také Ondřej Benešík. Oba byli v předešlém předsednictvu.

Lidovci tak odjedou z Brna kompletně s novým vedením. Výbornému už pogratulovali ke zvolení šéfové ODS Petr Fiala, TOP 09 Jiří Pospíšil i STAN Petr Gazdík. Právě oni dnes vyzvali lidovce k užší politické spolupráci, o které mluvil Výborný také na své první tiskové konferenci v nové roli hned po zvolení. „Chci udělat vše proto, abychom byli integrační silou, která pozve ostatní ke spolupráci,“ vzkázal ostatním politikům.

Žluté kravaty i ponožky

Kravaťáci ve žlutém – i tak by se dalo mluvit o delegátech sjezdu KDU‒ČSL, kteří se sjeli na víkend do Brna. Většina mužů, kteří jsou v hale, doplnila své obleky žlutou kravatou, dominantní stranickou barvou. „Není to doporučený dress code, ale je to pěkné,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí strany Denisa Morgensteinová.V nabídce jsou ale také žluté ponožky za stovku. Jejich nákupem přispějí lidovci na charitu - konkrétně na léčbu Downova syndromu. 

Sjezd zahájila státní hymna v podání lídra evropské kandidátky Pavla Svobody za hudebního doprovodu bývalého ministra zemědělství, prvního místopředsedy KDU‒ČSL a také kandidáta na předsedu Mariana Jurečky.

Bělobrádkovo loučení

Po hymně vystoupil naposledy ve své roli předsedy KDU‒ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho projev byl velmi emotivní. Podle komentátorů, kteří jsou přímo v Brně, nezaostával za zkušenými politickými řečnickými šíbry.

V samotném úvodu Bělobrádek zalitoval, že se mu nepodařilo před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017 prosadit společnou kandidátku s hnutím STAN a že nebyl více důrazný. „Když nebyla jasná většina, měl jsem zavelet,“ vyčetl sám sobě.

Sám si také sypal popel na hlavu za vstup do vlády s hnutím ANO a ČSSD. Se zkušenostmi, které dnes už prý má, by nic takového končící šéf lidovců neudělal. „Byli jsme překvapeni stylem i jednáním,“ zmínil. V tehdejší koalici podle Bělobrádka nefungovala elementární slušnost.

Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili,“ řekl. Podobnou chybu už by prý Bělobrádek neudělal a nepřijal by ani to, aby ve vládě mohl sedět člověk bez lustračního osvědčení – narážel tak na stávajícího premiéra Andreje Babiše.

Během své děkovné a zároveň závěrečné řeči Bělobrádek také narazil na problém, se kterým se často potýkají všechny strany. V posledním období totiž nebyla ve vedení lidovců žádná žena. To je ale podle končícího předsedy jen náhoda, která by měla po tomto sjezdu skončit.

„Nám se ženy líbí, my je máme rádi, je jich většina v naší straně. To, že po jedno jediné období teď ženu nemáme, je jen shoda náhod. Nejsme žádní mačové, my máme své ženy rádi,“ pokračoval Bělobrádek v emotivní řeči, kterou přerušil několikrát potlesk.

Sám vyzval budoucí vedení, aby bylo pokorné, rozumné a silné. A také aby umělo oslovit nové voliče. „Nemáme problém sehnat mladé voliče,“ tvrdí Bělobrádek. Problém podle něj je oslovit rodiny s dětmi, na které se snaží cílit. „Budíček – musíme se soustředit i na ty ostatní – protože jsme strana lidová,“ apeloval Bělobrádek.

Vyznání manželce

Bělobrádek mluvil k plné hale brněnského výstaviště. A kromě kritiky také děkoval a omlouval se. Nejen za své chyby, kterých se prý mohl dopouštět při osobních jednáních se svými kolegy. „Chtěl bych se omluvit, že jsem byl někdy prchlivý a používal někdy ostrá slova,“ omlouval se.

Zmínil také někdy nelehké chvíle se svým prvním místopředsedou Marianem Jurečkou. „Přesto, že jsme k sobě byli kritičtí a v mnohém jsme se neshodli, vytvořili jsme dobrý tandem,“ řekl Bělobrádek.

Video  Bělobrádek otevřeně: Proč končí jako předseda a jak bojuje s nemocí  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vyznání směřoval ale také své manželce, která se prý několikrát stala terčem kritiky.  „Děkuji manželce Janě, která se mnou nesla životní příběh a která je mým životním úspěchem číslo jedna. Bez ní by nemohla fungovat nejen naše rodina. Děkuji všem z vás, kteří mě vyslyšeli a poslali mi na svatbu slivovici,“ dodal Bělobrádek, který se prý už těší na to, že bude opět otcem na plný úvazek.

Začátky na matracích

Když Bělobrádek přebíral KDU‒ČSL, vrátila se strana do Sněmovny, ale byla z počátku také ve špatné finanční situaci. Z ústředí strana propouštěla a svým zaměstnancům krátila platy. „V Charitasu se spalo na nafukovacích lehátkách. V podmínkách, ve kterých ti lidé pracovali, to nebylo lehké,“ zavzpomínal na dobu svých začátků v čele strany.

Bělobrádek ocenil také ty, kteří ho před osmi lety zvolili. Že nebude znovu kandidovat na předsedu KDU‒ČSL, se prý rozhodl už těsně po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017. „Zažil jsem s vámi společenství, nebojím se říct, že rodinu,“ uzavřel Bělobrádek.

Pivo, med nebo ústava

Pavel Bělobrádek vedl lidovce od listopadu 2010. Žezlo dnes může předat čtyřem kandidátům. Po Janu Bartoškovi, Marianu Jurečkovi a Marku Výborném se na poslední chvíli ke kandidatuře přihlásil také Jaroslav Vlach.

Zatímco Marian Jurečka se snažil lákat delegáty na český med, Jan Bartošek zvolil typický český nápoj – pivo. Marek Výborný zas rozdával výtisk Ústavy České republiky.

„Beru to jako symbol toho, jak bych chtěl, aby KDU‒ČSL v budoucnu pracovala, protože med je produkt trpělivé, usilovné, poctivé práce stovek tisíců jedinců. Chci, aby to, co děláme, bylo dobrým produktem pro celou naši vlast,“ zdůvodnil Blesk Zprávám Jurečka, proč delegátům rozdal skleničku květového medu z Kosíře se svou podobiznou.

„Pivo je typické pro Čechy. KDU‒ČSL je typická česká strana a já jsem Jihočech, proto tu máme jihočeské pivo,“ doplnil zas na dotaz Blesk Zpráv Bartošek.

Poslanec Marek Výborný vsadil na ústavu kvůli rodině. Právě on je totiž autorem návrhu ústavního zákona, který má definovat rodinu jako svazek mezi jedním mužem a jednou ženou.

Kdo bude zvolen novým předsedou KDU‒ČSL, není jasné do poslední chvíle. Europoslankyně Michaela Šojdrová Blesk Zprávám v Brně řekla, že bude hodně záležet na projevech jednotlivých kandidátů. „Počkám si, s jakou vizí všichni vystoupí,“ dodala.

Bratr Tomia Okamury Hayato, který chtěl vést pražské lidovce, se bude rozhodovat mezi Markem Výborným a Marianem Jurečkou, ale sám si chce také počkat na projevy. Na ně nemají kandidáti omezený čas.

Námluvy zprava

Ani lidovci, stejně jako například nedávno hnutí ANO, nepozvali na sjezd prezidenta Zemana. Vystoupili ale zástupci jiných stran. Předseda ODS Petr Fiala poděkoval Pavlu Bělobrádkovi za poctivou a férovou politickou spolupráci. „Měli bychom spolupracovat za rok i v krajských volbách a brát je jako přípravu na parlamentní volby,“ vybídl k bližší spolupráci ve volbách Fiala a připomněl, že v doplňovacích senátních volbách v Praze 9 už obě strany nyní staví společného kandidáta.

„Půjdeme-li samostatně a budeme-li riskovat pětiprocentní hranice, je téměř jisté, že Andrej Babiš bude sestavovat i příští vládu,“ vybízel ke spolupráci také předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který si pochvaloval spolupráci s KDU‒ČSL v rámci lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

A podobně se vyjádřil také místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan, který bude kandidovat na předsedu Starostů už za čtrnáct dní.

petr12 ( 30. března 2019 08:12 )

pakáž s tradicí křiváku,podrazáku,slizounu!! jak se naparuje nový předseda 10% preferencí získáme že by bylo tolik křiváku,podrazáku.Pokud občané budou chtít mít pokoj od křiváku,slizounu,humusu zaprodancu ve volbách nevolte KDU STAN TOP ani Okamuru ten se jako všichni křiváci snaží kecy zajistit miliony že by mu šlo o lidi nepřipadá v uvahu to semé jmenovaným stranám.ODS CSSD tam patří také ale jen pro klid politiky nesmí být tolik křiváku v politice!!

jiri novotny ( 29. března 2019 23:34 )

V ČT říkali, že se má strana víc rozkročit. Tak jsem zvědavý jak bude katolická strana dělat roznožku.

gabreta ( 29. března 2019 21:53 )

„Je pro mě vzorem, na kterých chci navázat, budu se snažit na tvé dílo navázat,“ řekl o Bělobrádkovi? Tak to se může s Bělobrádkem chytnout po volbách za ruku a s 3% odpochodovat ze sněmovny do propadliště politických dějin!!

blamal ( 29. března 2019 19:55 )

Ano, pan Cunek se presne ke kobliharum s vymytym mozkem hodi. Mel k nim vypadnout uz davno. Korupcni skandal ma taky za sebou, keca blbosti, kudy chodi,takze muze zaskakovat plne kvalifikovane za Burese.

vhtomas22 ( 29. března 2019 19:47 )

_-_Najděete nahe_ženy ve vašem městě zde : til.pw/zeny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa