Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Manželka skončila v nemocnici,“ prozradil Blesku Šefčovič po návštěvě Zemana

Aktualizováno -
24. března 2019
20:35
Autor: simao, ČTK, bud - 
24. března 2019
06:01

Slovenský prezidentský kandidát Maroš Šefčovič navštívil v neděli českého prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Jak zjistily Blesk Zprávy, do poslední chvíle nad setkáním visel otazník, protože manželka Šefčoviče v neděli ráno zkolabovala a skončila v nemocnici. „Hned ráno jsme museli do nemocnice a nechtěl jsem odjet do České republiky, než bude ze strany lékařů jisté, že je vše v pořádku,“ řekl Šefčovič Blesk Zprávám.

Manželka prezidentského kandidáta Šefčoviče Helena čelí v posledních dnech tlaku a osobním útokům nejen ze sociálních sítí. V neděli ráno na ni vše dopadlo a zkolabovala.

Blesk Zprávám to potvrdil přímo Maroš Šefčovič. „Byla na pár hodin hospitalizovaná v nemocnici. Zkontrolovali ji lékaři a ubezpečili se, že je v pořádku, ujistili se, že má dostatek živin a minerálů, abychom ji mohli vzít zpátky. Chválabohu je všechno v pořádku, ale doporučili jí, aby byla ve věštím klidu, což budeme dělat,“ přiznal Šefčovič.

Otazník nad návštěvou u Zemana

Do poslední poslední chvíle tedy nebylo jasné, jestli schůzka s Milošem Zemanem proběhne.  „Stalo se to dnes. I z tohoto důvodu byla návštěva u prezidenta Zemana trochu pod otazníkem, protože hned ráno jsme museli do nemocnice. A nechtěl jsem odjet do České republiky, než bude ze strany lékařů jisté, že je vše v pořádku,“ řekl Šefčovič.

Nakonec se Šefčovič u Zemana na zámku v Lánech zdržel déle, než bylo původně v plánu. „Děkuji panu Zemanovi, prezidentovi ČR za možnost dnešního setkání i za to, že mi věnoval téměř dvě hodiny svého času. Byl jsem velmi rád, že jsem ho mohl informovat jednak o mém programu, se kterým jsem vstoupil do volební kampaně na post prezidenta Slovenské republiky. Velmi rychle jsme našli velmi mnoho styčných bodů, protože jsme oba dva velmi silně sociálně cítící politici,“ uvedl po setkání v Lánech.

Řešili atmosféru ve Visegrádské čtyřce

„Velmi si vážím jeho podpory v tomto prezidentském souboji a jeho přání, abychom dopadli v naší volební kampani co nejlépe, abych získal co nejvíc hlasů,“ pokračoval Šefčovič.

Bavili se mj. i o zahraniční politice či atmosféře v rámci V4. „Velmi pozorně sleduje výroky jednotlivých kandidátů a vyjádřil obavy o soudržnost a budoucnost spolupráce v rámci zemí V4. Říkal mi, že mně považuje za jediného garanta toho, že tato spolupráce bude fungovat, že země V4 budou spolupracovat i v budoucnosti tak, jako v minulosti, protože to bylo velmi důležité při tématech jako byla migrační krize,“ upozorňoval Šefčovič setkání se Zemanem.

Shodli se, že spolupráce v rámci V4 bude důležitá i nadále. „Bude to velmi důležité v tématech, jako je evropský rozpočet a bude to velmi důležité v takových tématech, jako může být situace už na konci tohoto týdne, kdy se může spustit neřízený brexit. Toto byla témata, o kterých jsme velmi dlouho hovořili a velmi si vážím času, který mi pan prezident Miloš Zeman věnoval. Velmi si vážím jeho podpory,“ podotkl také slovenský kandidát.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

O schůzku žádal Šefčovič. Po zvolení by jel opět do Lán

Na dotaz novinářů, zda mu Zeman vysloveně přislíbil podporu ve 2. kole prezidentských voleb, Šefčovič uvedl: „Chci potvrdit, že jsem požádal o setkání s panem prezidentem Zemanem a to i kvůli tomu, že se známe už poměrně dlouhou dobu.“

Vzpomínali prý i na dobu, kdy byl Zeman premiérem a Šefčovič diplomatem, velvyslancem či místopředsedou Evropské komise. „Byl jsem velmi rád, že jsme si dnes mohli vyměnit zkušenosti a taktéž jsem si mohl poslechnout jeho názor, jak probíhá předvolební kampaň na Slovensku, na co je důležité položit důraz,“ říkal Šefčovič a zmínil třeba podporu mladých rodin.

„I z tohoto setkání jsem vycítil velmi jasnou podporu pana prezidenta Zemana pro mojí kandidaturu,“ dodal Šefčovič. „První návštěva, kterou bych absolvoval na postup rezidenta SR, by vedla do Čech, pravděpodobně sem, do zámečku v Lánech,“ slíbil.

Maroš Šefčovič po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (24.3.2019) Maroš Šefčovič po návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (24.3.2019) | Foto Blesk - Jakub Poláček

Další slib: Vzdal by se prezidentské imunity

Šefčovič před zámeckou bránou v Lánech zopakoval i další slib, který však zatím nemá oporu ve slovenských zákonech. Chtěl by se v případě zvolení vzdát prezidentské imunity a jít tak příkladem. 

„Musíme si přiznat, že důvěra občanů SR ve vrcholné politiky je poměrně nízká a když chceme jednoznačně nastavit nové parametry na boj s korupcí, na to, aby se všichni občané SR cítili rovni před zákonem, tak musíme skoncovat s tím, že politici jsou jakýsi speciálně chráněný druh,“ řekl dnes Šefčovič. Chce tlačit na slovenský parlament i vládu, aby přijaly takový zákon, který by to umožnil. 

„Kdyby vznikl jakýkoli problém, budu vystupovat jako běžný občan SR, který nemá imunitu, který je připravený spolupracovat se všemi vyšetřovacími orgány a který bude jednoznačně vystupovat tak, že tuto imunitu nemá. Tlačil bych na to, abychom stejně postupovali v pozici ministrů vlády SR, v pozici poslanců Národní rady SR, aby lidé na Slovensku viděli, že pokud jde o spravedlivost, tak jsme všichni rovní před zákonem a nejsou tam žádné výjimky,“ podotkl.

Schůzka i s Hamáčkem

Šefčovič o schůzce se Zemanem mluvil i v sobotním duelu RTVS. „Jsem velmi rád, že se takové setkání uskuteční i z toho důvodu, že naposledy jsme se sešli v době oslav 100 let Československa, kdy jsme byli spolu v Martině, Ružomberoku a nebylo to naše první setkání, neboť jsem byl častěji pozvaný na setkání prezidentů Visegrádské čtyřky k různým evropským tématům,“ upozornil Šefčovič.

„Velmi rád si s ním promluvím a nechám si od něho poradit,“ říkal také a dodal: „Nechávám to na tento rozhovor, nedovolil bych si dopředu predikovat to, co poví pan prezident Zeman. Mám se sejít i s panem Hamáčkem, šéfem české sociální demokracie.“ Nezávislého kandidáta Šefčoviče podporují slovenští sociální demokraté - SMER expremiéra Roberta Fica.

Miloš Zeman přijal v Lánech Maroše Šefčoviče coby kandidáta na slovenského prezidenta (24.3.2019) Miloš Zeman přijal v Lánech Maroše Šefčoviče coby kandidáta na slovenského prezidenta (24.3.2019) | Twitter J. Ovčáčka / Veronika Rose

Zuzana Čaputová v reakci na to, zda považuje za legitimní gesto, když se hlava jiného státu vyjádří k domácí kampani, uvedla: „Podle mého názoru by velmi záviselo na formě a obsahu tohoto vyjádření. Zatím ještě tedy není nic takového na stole. Pokud pan Šefčovič cítí blízkost k panu prezidentovi Zemanovi, já to respektuji, beru to na vědomí. Shodou okolností já se v tom čase sejdu s občany.

Čaputovou před 1. kolem prezidentské volby přijal neúspěšný kandidát z českých voleb hlavy státu Karel Schwarzenberg - a to přímo v nemocnici, kde byl hospitalizován po náročné operaci srdce.

„Máme spoustu vzájemných přátel. Ještě z dob bývalých mám různé politické přátele na Slovensku, osobní kamarády atd. Před nějaký časem, asi půl rokem, jsme diskutovali o slovenských volbách a jevilo se nám, že ona by byla ideální kandidátka. Já jsem řekl: Škoda, že nejsem Slovák, já bych jí rád pomohl,“ řekl k tomu Blesk Zprávám Schwarzenberg.

Šefčovič není prvním kandidátem na prezidenta, kterého Zeman přijal. V září 2016 přijal rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera, i on o schůzku sám požádal. Hofer původně v květnových prezidentských volbách těsně prohrál s Alexanderem Van der Bellenem. Rakouský ústavní soud ale později volby zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Zeman krok uvítal a Hofera podpořil. Jejich setkání na Hradě pak někteří politici a komentátoři označili za zásah do rakouské volební kampaně. Opakované prezidentské volby v prosinci vyhrál Van der Bellen.

Ovlivňování voleb odmítl

Za předvolební ovlivňování a vměšování do slovenských záležitostí dnešní schůzku v Lánech Šefčovič nepovažuje. „Určitě ne a já si velmi vážím pana prezidenta Zemana a velmi si vážím i toho, že dnes mi věnoval takřka dvě hodiny svého času, v neděli po poledni. Myslím si, že pan prezident Zeman toho dělá mnoho nejen pro ČR, ale také pro bývalé Československo. Musím říct, že je to velmi zkušený politik, který toho dosáhl v životě mnoho. A proto i ten rozhovor, který jsme měli, ten pohled na Evropu, na Slovensko, na československé vztahy, na světovou politiku byl pro mně velmi inspirativní a myslím si, že to může být pro mě povzbuzení do posledních dní velmi náročné prezidentské kampaně. Velmi si toho vážím, velmi si toho cením,“ reagoval dnes v Lánech Šefčovič.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 25. března 2019 19:06 )

bY,OP NEBYLO A KOLIK PROMILE ALKOHOLU MAs v krvi...toto je blabol na kvadreat

doktormediciny ( 25. března 2019 19:03 )

/ v PRVNIM KOLE DOSTALA PREWS 74....Caputova je doktzorka prav/ nebo maghiASTRA /...vPRVNI KOLE DOSTALKA PRES 70 PROCENT.. O cem jde rec..

doktormediciny ( 25. března 2019 19:00 )

Baeda.,..Toí je nevhodne 

bombarder1 ( 25. března 2019 13:27 )

Správa v budúcnosti - Japonský prezident MATONAHAKU prijal českého prezidenta Okamuru. Český premiér bude Ukrajinec. ☺️

bombarder1 ( 25. března 2019 13:24 )

U nás volíme Čapútovú. K Zemanovi už Šefčovič ako prezident nepríde. ☺️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa