Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další průšvih Mynáře? Z dotací dostal miliony na sjezdovku, ta už léta nefunguje

Autor: všm - 
23. února 2019
18:17

Vratislav Mynář, kancléř prezidenta Miloše Zemana, má další problém. Tentokrát se týká dvoumilionové dotace, kterou jeho firma dostala na zasněžování sjezdovky v Nové Lhotě. Voda se totiž měla brát z načerno vybudované nádrže v přísně chráněné zóně, plán tak zatrhlo vedení Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Sjezdovka tedy už léta leží ladem, což se pochopitelně nelíbí dotačnímu úřadu a zvažuje vymáhání peněz zpět. O případu informoval iDnes.cz. S „černou nádrží“ nemá přitom kancléř potíže prvně, v Osvětimanech má už léta vybudovaný rybník bez potřebných povolení.

Do sjezdovky v Nové Lhotě, za kterou stála Mynářova firma Ski-Moravia, měly podle informací iDnes.cz proudit doslova milionyNejprve přišlo v roce 2008 na technické zasněžování 900 tisíc korun, o rok později z Fondu rozvoje venkova přibylo dalších 1,1 milionu a v roce 2012 ještě 200 tisíc na rozšíření osvětlení sjezdovky. 

Pořádně se nelyžovalo

Daný areál přitom ani nevlastnila Mynářova firma, ale obec. Ta požádala stát o další 2 miliony na postavení vleku, turniketů a nakoupení příslušenství. Přesto se na svazích nikdy pořádně nelyžovalo. Nejdříve byl problém v tom, že nebyla včas zajištěna elektřina pro vleky, následně chyběla, a stále chybí, voda. Měla se totiž brát z načerno vybudované nádrže, CHKO tak vystavilo stopku. 

„S provozovatelem sjezdovky jsme v minulosti jednali s cílem najít řešení, ale prostě není možné povolit černou nádrž jen tak v libovolném místě. Jde o oblast, která je v tom nejcennějším pásmu ochrany přírody,“ uvedla pro MF DNES ředitelka CHKO Bílé Karpaty Jiřina Gaťáková.

V reakci na to měla firma ztratit o projekt zájem a Mynář - po výhře Miloše Zemana v prezidentských volbách v roce 2013 - společnost opustil. Za pouhých 70 tisíc korun převedl podíl na nynějšího starostu Osvětiman Aleše Pfeffera, jak uvádí iDnes.cz.

Pospíšil: Mynářova dojná kráva

Státní zemědělský intervenční fond bude zřejmě nyní dotaci po Mynářově bývalé firmě vymáhat zpátky, nebyla totiž splněná pětiletá lhůta pro udržitelnost.  „Na základě sdělených informací vykoná SZIF u žádostí příjemce dotace kontroly ex-post a v případě potvrzení zahájí řízení o vymáhání neoprávněně vyplacených prostředků,“ řekla iDnes.cz mluvčí SZIF Vladimíra Nováková. Pfeffer pochybení popírá.

„Další ukázka, jak si kancléř Mynář dělá z veřejných peněz dojnou krávu. Smutné je, že dotační úřad, který má hlídat efektivní čerpání dotací, začíná věc řešit až po upozornění od médií,“ postěžoval si na Twitteru šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil.

Nelegální rybník v Osvětimanech

Starosta Osvětiman na Uherskohradišťsku přitom hradního kancleře dobře zná, právě v tomto městysu strávil Mynář mnoho let svého života, vlastní zde řadu pozemků a zasedá mezi místními zastupiteli. A navíc tu má i načerno postavený rybník, jak zjistili na začátku února Reportéři ČT. V reakci na to jim právě Pfeffer tvrdil, že se o nelegální stavbu vůbec nejedná. 

Mynář zřídil rybník už před třinácti lety, nezískal k tomu ale potřebná povolení. Kancléř z rybníka navíc částečně zasněžuje vlastní sjezdovku, ani na to podle ČT nemá povolení. Mynář tvrdí, že má souhlas na čerpání vody od správce toku. Přiznal ale, že na vybudování rybníka povolení neměl a nemá.

„Musím konstatovat, že k dnešnímu dni se nám nepodařilo celou anabázi uzavřít. Byť jsme poněkolikáté požádali o dodatečné stavební povolení, tak z důvodu úmrtí několika majitelů pozemků se nám nepodařilo dotáhnout veškerá dědická řízení,“ hájil se Mynář ve svém vyjádření. Podotkl, že rybník byl postaven v souladu s územním plánem a s platným územním rozhodnutím.

marmat ( 24. února 2019 12:05 )

Možná, že parta okolo prezidenta vyloučila/odradila řadu státnických návštěv i pozvání Nebo je to jisté ???

marmat ( 24. února 2019 12:01 )

Kdo ví COKOLIV pozitivního na adresu pana tajemníka Mynáře ať to zde zveřejní !!!Zatím druhý JANOUŠEK !!!

marmat ( 23. února 2019 22:52 )

Stavby načerno a dotace bez realizace??? tak to je už nemalý skandálek !!! O zakázkách v Lánech nemluvě

marmat ( 23. února 2019 22:48 )

MNOHO TOHO VÍ A REALIZOVAL ...A co teď s ním ??? To už je prakticky nejen Evropská super-ostuda

marmat ( 23. února 2019 22:45 )

Už je to na zahájení trestního řízení...o hodinovém vyhazovu z Hradu ani nemluvě Naprosto exemplární vyžírka...kolik bylo všech dotací a zakázek a kdy je vrátí/narovná !!!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa