Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Expert žasne, laik se diví. Ministryně Nováková za drahá data čelí posměchu

Autor: Jakub Tomek - 
20. února 2019
05:30

Řekla, že za drahá data si můžeme sami, protože je málo používáme. A rovnou může změnit rezort, případně radit českým komediantům. Z ministryně průmyslu Marty Novákové (64, za ANO) je totiž v očích odborné i neodborné veřejnosti nová česká ministryně pro smích. Ve středu v 15 hodin dostane v pořadu Blesku Epicentrum prostor v přímém přenosu svůj pohled vysvětlit a obhájit.

Ačkoliv je v Česku cena za mobilní data, pomocí nichž surfujeme na internetu, skoro nejvyšší v celé EU, prý to je kvůli našemu spotřebitelskému chování.

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte – vezmete mobil, nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu (lokální síť zdarma - pozn. red.). A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla Nováková v neděli v České televizi.

Nechte to téct

Internet pak doslova zahltily různé parodie na její výrok i vyjádření politiků. „Máme veliké štěstí, přátelé, že paní ministryně šla zrovna kolem, a mohla tak poradit,“ napsal si na sociální síť nejmladší poslanec Dominik Feri (22, TOP 09). „Vypadá to, že ministryně Nováková se snaží snížit tlak na kolegu Ťoka,“ napsal zase pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík (31). A s radou přispěchali také internetoví recesisté, podle nichž bude voda lacinější, když ji necháme odtékat, a něco podobného platí pro alkohol a cigarety.

Vytrženo z kontextu?

Ministryně se včera v Českém rozhlase kála, že její výrok byl vytržen z kontextu. „Odpovídala jsem na otázku, co může vést ke snížení cen dat. A těch argumentů jsem uváděla celou řadu, byl ale použit pouze tento. Tím argumentují operátoři, když s nimi jednáme,“ řekla. A právě z toho, že by byla vlastně skvělou mluvčí operátorů, na jejichž horentní ceníky nadává i premiér Andrej Babiš (64, ANO), ji osočují její kritici...

IT expert: Češi zaplatili sítě půlce Evropy

Proč jsou ceny mobilních dat o tolik vyšší než ve zbytku Evropy a kdo za to může ? Na to se Blesk zeptal IT odborníka Michala Valáška.

Co říkáte na výrok paní ministryně, že si za takové ceny můžeme sami?

Je to nesmysl z hlediska ekonomického i z hlediska technologického. Nechápu myšlenkové pochody, které ji k tomu vedly.

Co je tedy za cenami, které jsou o tolik vyšší než ve zbytku EU? Operátoři tvrdí, že tady hodně investovali.

Je to přesně naopak. Česká mobilní infrastruktura je dlouhodobě podfinancovaná. Je to způsobeno tím, že u nás se téměř přeskočily tzv. sítě třetí generace (sítě 3G - pozn. red.). Místo toho se to pořád tak nějak plácalo, a když už se začaly datové služby využívat, najednou sítě nedostačují kapacitně. Ve skutečnosti je to tak, že Češi zaplatili tyto sítě půlce Evropy. Operátoři u nás měli velmi vysoké zisky, které tu nezůstaly. Teď je třeba investovat pro změnu do nás, což je bolí. A to je v kostce důvod, proč máme vysoké ceny.

Promiňte, ale jak se tohle mohlo stát?

Operátorům to zkrátka procházelo. Zákazníci data nepoužívali, protože byla nedostupná. A projevila se neschopnost našeho regulátora.

Na něm je tedy zodpovědnost?

Český telekomunikační úřad (ČTÚ), ale i ministerstvo průmyslu a obchodu se operátorů dlouhodobě zastává a zastávalo, aniž by je krotilo a regulovalo. Ale je nutné říci, že ČTÚ se s tím poslední dobou snažil něco dělat.

Proč ale regulátor nejednal, když viděl, že sítě jsou zastaralé?

Je to obecná neschopnost státu a přílišná ochota všech státních orgánů raději se domluvit dobře s velkými firmami než hájit malé firmy a spotřebitele. Mám dojem, že to je u nás ve všech odvětvích.

panamira ( 20. února 2019 12:13 )

Politici na telefon berou 9 000 Kč. Realita za ful mobilní služby platí maximálně 300 Kč. Proč 9 000 Kč???? A ta nosatá klekánice jenom mlží a vypouští lži!!!!!

kukuku ( 20. února 2019 08:00 )

Na příkladu vodného stočného tomu duté hlavinky snad rozuměly. Zvýšilo se vodné+stočné, lidi začali vodou šetřit. Klesla její spotřeba a firmám s monopolem nebo kartelovými dohodami se zisky snížily, proto musely znovu vodné+stočné zvýšit. Problém je v tom, že nám byl zaveden kapitalismus bez konkurence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa