Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bojovnice za práva dětí Baudyšová (70) končí v Senátu. Trápí ji Parkinsonova choroba

Aktualizováno -
29. ledna 2019
16:50
Autor: Jakub Veinlich, pal, ČTK - 
29. ledna 2019
11:44

Senátorka za Prahu 9 a dlouholetá ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (zvolená za ANO) rezignovala na své místo v horní komoře Parlamentu. Důvodem jsou zdravotní důvody, potvrdila. Podle informací Blesk Zpráv trpí Parkinsonovou chorobou. V Senátu už se neobjeví, rezignaci poslala písemně. V obvodu se tak budou muset konat ještě letos doplňovací senátní volby. Baudyšová svou rezignaci oznámila písemně předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS).

„Rezignuji ve čtvrtek. Nikdy jsem toto nezažila, ani s nikým neprožívala a je mi to líto,“ řekla Blesk Zprávám zkroušeným hlasem senátorka Baudyšová.

„Už se bohužel nebudu moci jednání ze zdravotních důvodů zúčastnit. Léčím se mimo Prahu,“ doplnila s tím, že na mandát rezignuje dopisem, který už odeslala předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS). 

„Myslím, že je to ale slušné. Důvod je mé zdravotní onemocnění. Není bohužel možná jiná cesta. Myslím, že je to rozhodnutí správné,“ místo v horní komoře Parlamentu nechce prý blokovat.

Zřejmě tak narážela na bývalého senátora Františka Čubu, který byl nemocný a do Senátu nepřišel více než rok a půl. 

 Zuzana Baudyšová v minulosti pomáhala především dětem. Nyní ale potřebuje sama pomoc a to specializovaných lékařů. 

„Je to velmi nepříjemné onemocnění a musím to přijímat s pokorou. Nedá se nic dělat. Je mi líto, že pro vás nemám lepší zprávu, jedná se skutečně o parkinsonovu chorobu, takže teď potřebuji hlavně klid. Všechny vás pozdravuji a přeji hlavně zdraví“  rozloučila se končící Senátorka Baudyšová, které by skončil mandát až příští rok na podzim. 

Složení senátorského mandátu potvrdilo i hnutí ANO, za které kandidovala. Baudyšová se v minulém roce stala vítězkou ankety o nejpopulárnější političku České republiky, kterou pořádala agentura Phoenix Research. Lidem se vryla do paměti zejména jako ředitelka Nadace Naše dítě.

Vážím si Zuzany Baudyšové a oceňuji práci, kterou odvedla v rámci nadace Naše dítě i v rámci svého senátního působení,“ uvedla předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová. Odchod Baudyšové označila za reálné vyhodnocení situace. „Ona i její rodina vyhodnotily, že potřebuje co nejnižší pracovní zatížení, a naopak co nejvíce klidu, takže rozumíme rozhodnutí vzdát se v tuto chvíli mandátu,“ dodala.

Senátorský klub ANO bude mít po odchodu Baudyšové sedm členů.

Nové senátní volby v Praze 9 se budou muset uskutečnit podle zákona do tří měsíců. Prezident Miloš Zeman je tak bude muset vyhlásit nejpozději na 26. a 27. dubna.

Senátorské křeslo získala Baudyšová ve volebním obvodě Praha 9 v roce 2014. Ve volbách se ziskem 37,02 % hlasů vyhrála první kolo, a spolu s Tomášem Kladívkem z ODS tak postoupila do kola druhého. V něm zvítězila se ziskem 62,53 % hlasů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

santusof ( 29. ledna 2019 18:55 )

ááá kolikpá fyzicky zachráněných dětí za ní stojí?

zlomirek ( 29. ledna 2019 18:08 )

Paninka co se svým bývalým manželem,astrologem, který prostřelil letadlo,objevili spolu Kalouska pro politiku... si žila "po právu" blahým životem

cocumysvole ( 29. ledna 2019 18:03 )

marlen52: Jó díky jí a jí podobnejm může dneska spratek zavolat policajty na rodiče protože mu nechtějí koupit nový mobil. A přitom ten co má už je čtyři měsíce starej.

marlen52 ( 29. ledna 2019 17:29 )

paní Baudyšová byla vždycky milá a příjemná přeju ji hodně sil a zdravíčka jen nechápu některé příspěvky tady

Anifa ( 29. ledna 2019 13:47 )

Přeji paní Baudyšové úspěšnou léčbu a hodně síly a radosti v okruhu svých blízkých. Doře udělala že skončila a šla se zotavovat mimo Prahu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa