Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Exkluzivní průzkum ukázal nejoblíbenější političky v Česku. Vítězku neuhádnete

Autor: Jakub Veinlich - 
14. května 2018
06:20

Česko je bohatší o jeden žebříček popularity. Exkluzivní průzkum Phoenix Research si posvítil na české političky. Lidé vybírali tu nejoblíbenější z 91 jmen. A výsledek překvapil i šéfa agentury Jana Kubáčka. Mezi první pěticí totiž převažují senátorky, mediálně známější poslankyně nebo ministryně skončily s horší známkou až za nimi. Na prvním místě skončila ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová. Tedy senátorka, která kandidovala před čtyřmi lety za hnutí ANO. Stříbro brala senátorka Daniela Filipiová (ODS), bronz pak hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Baudyšovou výsledek průzkumu, kterého se účastnilo 1420 respondentů z celé ČR, hodně potěšil. „Mám z toho ohromnou radost,“ uvedla pro Blesk Zprávy. Každá z političek dostala známku jako ve škole, ta s nejlepším průměrem pak skončila na špici. Do užšího výběru se podle stanoveného klíče dostalo dvacet z 91 žen.

„Čekali jsme, že když se tak volá po ženách političkách, že tam bude mnohem větší emoce. A že bude mnohem větší jejich znalost,“ zmínil Kubáček, aby přiznal: Ale ukázalo se, že muži politici zajímají lidi mnohem víc. Umějí zapálit voliče pro politiku, ale i otrávit. Jsou u nich mnohem větší sympatie i antipatie.“

Video  Zuzana Baudyšová: Její těžké dětství jí dovedlo až k založení Linky bezpečí 
Video se připravuje ...

Proč u lidí zvítězila právě Zuzana Baudyšová? „Celá řada lidí o ní překvapivě ví, že je senátorka, pamatují si její aktivitu z nadace Naše dítě a je pro ně známka kladu,“ uvedl šéf Phoenix Research.

Také sama Baudyšová věří, že lidé ocenili právě její úsilí spojené s ochranou dětí. „To je i téma, které se snažím tlumočit na půdě Senátu. Ale bohužel tato oblast není příliš preferovaná a není o ni takový zájem, jaký by byl k ochraně dětí potřeba,“ doplnila senátorka.

Šokovaná Jermanová chce víc žen v politice

Baudyšová se umístila na čele průzkumu, který probíhal letos mezi 6. březnem a 10. květnem. Lidé mohli jednotlivé političky hodnotit jako ve škole známkou od jedničky do pětky, pro srovnání pak sloužil výsledný průměr.

Na první místo vítězce stačila průměrná známka 2,6. Druhá Daniela Filipiová (ODS) zabodovala s výsledkem 2,88 a třetí příčku získala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jernamanová (ANO) se známkou 2,91.

„Jsem v šoku. Slyším to od vás poprvé a hrozně mě to těší. Jsem zavřená na svém kraji a hraji si, obrazně řečeno, dost na tom svém krajském písečku, takže jsem ani ve snu nečekala, že bych se mohla v takové anketě probojovat takto vysoko,“ neskrývala Jermanová své překvapení. Žen v politice by přitom uvítala mnohem víc. Ideální by podle ní bylo, kdyby byly síly vyrovnané 50:50. Tedy na každého politika jedna žena.

„Mám své mužské kolegy ráda, ale někdy ten mužský bojový přístup není úplně to nejlepší. Ženy mají emoce, ale jsou také více pragmatické a věci dovedou řešit tak, aby se ty emoce tolik do všeho nepromítaly. A to u mužů někdy nejde,“ přisadila si hejtmanka.

Senátorky to „nandaly“ poslankyním i ministryním

Jermanová se jako jediná hejtmanka vklínila na špici mezi samé senátorky. Také na 4. místě skončila totiž další zástupkyně horní komory, Alena Dernerová, která kandidovala jako nezávislá.

Právě elitní umístění senátorek na samé špici překvapilo i autory výzkumu. „Myslel jsem si spíš, že to bude o ministryních, že to bude o hejtmankách a že senátorky se budou choulit někde vzadu,“ okomentoval výsledky Kubáček. Výsledek by si podle něj mohly vzít k srdci jednotlivé strany i před nadcházejícími volbami ať už do senátu či jednotlivých měst a obcí. Ukazují totiž podle něj, o jaký typ žen je mezi voliči nejvyšší zájem.

Výsledky průzkumu agentury Phoenix Research o nejoblíbenější političku Výsledky průzkumu agentury Phoenix Research o nejoblíbenější političku | Blesk Zprávy - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

„Hodně zajímavé je, že fungují ženy středního věku, které vystupují relativně trpělivě, poklidně a postupně si budují to povědomí. Klasickou ukázkou je vítězka průzkumu – senátorka Zuzana Baudyšová,“ připojil Kubáček další podrobnost, aby dodal: „Je to poučení pro politické strany, že pokud by s takovým typem politiky a političek pracovaly, mají šanci získávat kladné body.“

Jako první z poslankyň skončila na celkově páté příčce dlouholetá členka Sněmovny a její bývalá šéfka Miroslava Němcová. O příčku za ní pak zůstala exministryně školství, nynější místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Poslankyni Valachové škodí podle Kubáčka stále doznívající inkluze a částečně i spojení se sociálními demokraty, od kterých se na podzim voliči výrazně odklonili. Miroslavě Němcové pak také částečně ubírá body provázanost s ODS i občasné konflikty s prezidentem Milošem Zemanem.

Babišové a Kaplicky pomohlo jméno

Ministryně dopadly ještě hůř. Na nejvyšší příčku mezi nimi dosáhla šéfka resortu obrany Karla Šlechtová. Kubáček zmínil pak, že některým ženám pomohlo do první dvacítky političek, kterou znala aspoň třetina respondentů, jejich jméno. 

„Nízké povědomí o ženách v politice způsobuje to, že mohou bodovat i političky, které mají jen povědomé přijmení. Klasickou ukázkou je pražská zastupitelka Kaplicky, která je známá především vazbou na zesnulého architekta Kaplického. A poslankyně (Andrea) Babišová, kdy řada lidí neumí rozeznat, jestli to je jen shoda příjmení, nebo je to snad žena Andreje Babiše,“ uzavřel pomyslnou „hitparádu“ oblíbenosti českých žen v politice Kubáček.

vaclav ( 14. května 2018 20:13 )

Jak ta zlodějka rohlíků Němcová mohla dostat takovou známku opravdu nepochopím.Jen jí mohli volit takový jako je ona.

makmark ( 14. května 2018 16:31 )

 jestliže moudra a s velkým rozhledem paní Baudyšová dostala 2,6 a ta totální kraaaavvaa Němcová 2,9. pak ta anketa je o ničem a neobjektivní. Němcová by měla propadnout do nižšího ročníku a zopakovat elemetarni mozkovou logiku.

agfor ( 14. května 2018 16:21 )

O fašounech, jako jsi ty taky víme. Neboj jednu kulku ti rezervujeme.

agfor ( 14. května 2018 13:02 )

Agentura by udělala líp, kdyby místo takových zbytečných průzkumů zaplatila atentát na darmožrouty - třeba z VZP, o těch vládních ani nemluvě.

flora ( 14. května 2018 12:43 )

A těch 1420 respondetů z celé ČR byli kdo? Ti kterým ty různé nadace přispěly?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa