Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Obědy zdarma jsou populismus, míní expertka. Zhorší se kvalita, naroste plýtvání

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. ledna 2019
05:02

Návrhy na obědy zdarma pro školáky čelí kritice. Andrej Babiš (ANO) vyzval k přepracování návrhu ministra školství Roberta Plagu (za ANO), s návrhem na plošné zavedení obědů zdarma pro děti ze školek a z 1. stupňů základních škol však nadále naráží i ČSSD. Rovněž podle výživové specialistky Margit Slimákové je takový návrh polovičatý. A zadělává na další problémy do budoucna v době, kdy by se nemělo řešit, zda poskytnout dětem jídlo zdarma, ale jak kvalitní. U obědů zdarma jde tak jako tak o populismus, má jasno expertka.

ČSSD dál věří v obědy zdarma pro všechny děti ve školkách a na 1. stupních základních škol. Na pondělním jednání vlády se však její návrh, pod který jsou podepsáni Kateřina Valachová či Jan Hamáček, ze strany ANO s pochopením nesetkal a Hamáček žádá koaliční schůzku na toto téma.

Na vládě ale neuspěl ani protinávrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který by obědy zdarma „objednal“ pouze dětem, na něž jejich rodiče čerpají příspěvky. Jde o cca 170 tisíc dětí z rodin, jejichž příjmy jsou nižší než 2,7 násobek životního minima, na jehož zvýšení se ostatně ANO a ČSSD také neshodnou. I Plagova verze se setkala s kritikou – a to přímo od premiéra Andreje Babiše za příliš velké výdaje, které jsou spjaté s náklady na administrativu při posuzování, kdo by na oběd zdarma nárok měl a kdo ne.      

Expertka: Velká část dětí se nestravuje nejlépe

Zřídit plošně obědy pro školáky zdarma? Podle výživové specialistky Margit Slimákové nejde o rozumný návrh. Naopak jej považuje za „zbytečné vyhazování peněz nás všech“, Blesk Zprávám sdělila, že by dle ní bylo lepší soustředit se cíleně na konkrétní problémy, které české děti v českých školách v rámci stravování trápí.

Nedostupnost obědů pro většinu žáků to dle ní není a plošné obědy zdarma odmítá. „Je to jednoznačně populistické heslo, naopak to oddaluje skutečné řešení problémů, které tady máme – a to, že jsou některé děti hladovějící, ale velká část dětí se ve školních jídelnách nestravuje úplně nejlépe, jak by se mělo jíst,“ varuje expertka.

Anketa
Jste pro to, aby byly obědy zdarma pro VŠECHNY děti z posledních ročníků školek a děti na základkách do 15 let?
počet hlasujících: 5680

Volá proto především po kvalitnějším vaření ve školách a školkách, kdy dle ní přibývá rodičů z nastupující generace, kteří chápou význam zdravé stravy a je pro ně důležité, jak se pro jejich potomky vaří. Rodiče si své děti „vypiplávají“, naučí je zdravěji jíst, pít vodu a neslazené čaje, s úděsem pak ale zjišťují, že ve školkách a školách jim mohou zkazit zdravé návyky, míní Slimáková.

„Zajistit stravu hladovějícím dětem je naprosto nezbytné, o tom já vůbec nepochybuji. Ale již v současné době je to možné a otázkou je jen, jak tento proces ještě zjednodušit, aby nikdo, kdo to potřebuje, nemohl říct, že na to nedosáhne. Je třeba řešit cíleně současné problémy, ne jen populisticky řešit něco, co se může na první pohled mnoha voličům možná zdát jako hezké,“ dodává specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Pomoc od státu pro ty, kteří ji nepotřebují

Proti návrhu ČSSD se tak zvedla i vlna odporu od samotných rodičů, kteří o obědy zdarma nestojí. Dokládá to ostatně i prosincová anketa Blesk.cz, kdy se pro tento návrh vyjádřilo pouze 15 % hlasujících z 4,5 tisíce. 

Objevila se přitom i kritika za to, že návrh má pomoci nejen chudším rodičům, ale i těm bohatým, kteří si obědy zdarma mohou bez problémů dovolit a možná o ně ani nestojí. V připomínkovém řízení se kriticky k návrhu ČSSD postavily všechny dotázané resorty s jedinou výjimkou v podobě ministerstva práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Proti byla také Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. „Chápeme, že některé rodiny na tom nejsou ekonomicky dobře, ale už v současné době existují dotační programy, které toto systémově řeší. Návrh je snahou o jakési centrální řešení, které se bude týkat i rodičů a dětí, které jsou na tom finančně dobře, a žádnou podporu státu v současné době nepotřebují. Dopad na státní rozpočet přitom bude zásadní,“ vytkly svazy návrhu z dílny ČSSD.

„Otázka, jestli stát má v podobných případech zasahovat, nebo jestli je správné, aby např. dětem z bohatších rodin stát platil obědy, je zcela samozřejmá,“ řekl nyní Blesk Zprávám Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS a dodává: „Koneckonců i celý český sociální systém důsledně rozlišuje mezi potřebnými a nepotřebnými a pomáhat nepotřebným ze státního rozpočtu a vytvářet tak dodatečné výdaje je samozřejmě neekonomické a do budoucna se to může ukázat jako záležitost, která bude neúměrně zatěžovat státní rozpočet.“

Chvojka (ČSSD): Zkusíme sehnat podporu

„Já tento argument neberu, že podporujeme někoho, kdo to nepotřebuje,“ reaguje pro Blesk Zprávy šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka a někdejší ministr pro lidská práva, jehož jméno pod návrhem také nechybí. „I ti, kteří to nepotřebují, platí již dnes jen základ, jen cenu surovin a oni by určitě měli na úhradu větší částky, než platí dnes,“ pokračuje.

Je nicméně především rád, že se nad obědy ve školách otevřela diskuse. „Je to opatření, které je úspěšné v mnoha zemích, tak proč se nenechat inspirovat, důležité je, aby to pomohlo těm potřebným,“ říká Chvojka s tím, že odmítnutí ze strany vlády i všech připomínkových míst s výjimkou MPSV ho samozřejmě mrzí, ale „na druhou stranu je třeba říci, že rozhodnutí vlády nezavazuje Sněmovnu jako takovou. Ta je suverénem, tudíž může rozhodovat úplně naopak.“

ČSSD tak chce o svém návrhu jednat i nadále a Chvojka doufá, že podporu nakonec sežene. „Samozřejmě jsme připraveni na diskusi a jsme připraveni najít i nějaký přijatelný kompromis pro všechny strany,“ podotýká Chvojka. A připomíná, že sám premiér Babiš původně navrhoval plošně obědy zdarma pro všechny. „Je otázka, do jaké míry je zastáncem obědů zdarma v tomto případě pan premiér. On ještě, tuším, před měsícem říkal, že se mu líbí ten náš návrh. Nyní přichází ministr za jeho hnutí s konkurenčním návrhem. Jsme připraveni najít nějaký dobrý kompromis. My jsme rádi, že se otevřela hlavně ta diskuse, finální vyznění nechme na Sněmovně,“ dodává Chvojka.

Slimáková: Plýtvání ve školních jídelnách

Výživová specialistka Margit Slimáková však má k plošnému zavedení obědů pro školáky zdarma další výhrady – zvyšuje riziko plýtvání jídlem. A protože se při plošném nařízení obává dopadů na kvalitu nabízených obědů zdarma, zmiňuje také zvýšení hrozby nemocí dětí, které souvisí právě s výživou. Dle ní by se totiž snažily školy (a jejich zřizovatelé) logicky snižovat náklady na obědy zdarma, ačkoli „soutěžit u potravin o cenu není jednoznačně to nejlepší“, varuje odbornice.

„Vidíme tady naprosté paradoxy dnešní doby, kdy nám třeba zdravá, kvalitní, základní lokální zelenina může stát víc, než nějaký polotovar nadopovaný cukry a dochucovadly. Je to šílenost, není to v pořádku, ale takto to je. My nepotřebujeme vybírat podle ceny potravin, ale kvality. Protože krmit děti zejména něčím, co jim neprospívá, je problém. Dnešní problém není ani tak v nedostatku potravin, jako nadbytek nezdravé stravy, překrmování se cukry, výskyt nadváhy, obezity a s tím souvisejícími zdravotní problémy,“ upozorňuje a namátkou zmiňuje i to, jak Češi neřeší jen problémy s nadváhou, ale celý stát stojí „obrovské peníze“ léčba cukrovky, nemocí srdce či cév apod.

K samotnému plýtvání pak dochází ve školách již dnes. A mohlo by být hůř. „Jestliže jídla dětem nechutnají, neváží si jich, neváží si pak ani práce kuchařek. A pokud to bude ještě levnější, když mají být obědy zdarma, tak tam hrozí i problém dalšího plýtvání, které už dnes dosahuje ve školních jídelnách obrovských rozměrů,“ řekla Blesk Zprávám Slimáková.     

Kvalita vs. kvantita

Podle Slimákové je tak nutné zajistit českým dětem ve školách i školkách především kvalitnější stravu – a to skutečně pro všechny. „Posledních pět, šest let se řeší, jestli jsou stravovací pravidla pro vaření ve školních jídelnách či školkách v pořádku. Už se pomalu a jistě směřuje k tomu, že tzv. spotřební koš správný není. Vznikají tady úvahy, jak ho aktualizovat, vyměnit za lepší doporučení – třeba program ze Státního zdravotního ústavu tzv. Zdravá školní jídelna. Zkrátka jak toto posunout. Já si myslím, že ty obědy zdarma by jen hodily vidle do tohoto všeho a my bychom vyřešili problém jinak, než by se měl řešit. Vlastně bychom jen oddálili skutečné řešení problému – zkvalitnění stravy pro všechny děti. To skutečně potřebují všechny děti,“ dodává pro Blesk Zprávy.

Video  Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ekonom: Ať to zůstane, jak je

Obědům zdarma je přitom vytýkána právě i jejich nákladnost pro státní rozpočet. „Z pohledu celkového objemu výdajů státního rozpočtu není částka, kterou by stály obědy zdarma, nikterak vysoká. Na druhou stranu v případě, že by se vytvářely neustále nové výdaje tohoto typu, tak by to státní rozpočet začalo silně zatěžovat,“ podotýká ekonom Křeček.

Dokáže si představit, že by se změna v obědech zdarma vůbec nezaváděla a celá záležitost by se ponechala na úrovni krajů, kde již v několika případech obědy zdarma pro nejpotřebnější fungují nejen na základě dotačních pobídek ministerstev, ale třeba i na úrovni charitativních organizací, které často dokáží lépe než stát rozlišit, kdo si oběd zdarma zaslouží a kdo ne.

PPP150W ( 8. ledna 2019 11:29 )

Co máte proti samoživitelkám? Jste si stoprocentně jist, že samoživitelkou se stává žena vždy a jedině vlastní vinou a že si v té situaci libuje, jak se má dobře?

adeso ( 8. ledna 2019 10:44 )

já si myslím, že je načase aby ČSSD vypadlo z vlády, jedna sra--ka za druhou, hlavně rozhazovat prachy, místo aby se právě když se daří začalo šetřit až se dařit nebude

AliceNovakova3 ( 8. ledna 2019 10:35 )

Vždy byla povinná školní docházka, tudíž tam byly děti "zavřené". Nikdy si neodskakovaly do restaurací, ale byla vždy jídelna školní. Vám absolutně nedochází ten kolotoč peněz - že nic není zadarmo. Na vše musí lidé do státního rozpočtu přispět, čím více se bude rozhazovat, tím více se musí vybrat. A stát je vždy špatný hospodář.

adeso ( 8. ledna 2019 10:32 )

tak ať paní Valachová s paní Maláčovou a Křečkem zdvihnou na týden perd-le a nečekaně se objeví ve školních jídelnách, aby viděly jak ty děcka dneska jedí. Co je zdravé to nikdo nechce a baští se tam jen smažená a sladká jídla. Ale doma pak tvrdí jak se pěkně napapaly a přitom hlady vyžerou celou lednici housky, sýry salámy a hlavně saláty - majonézové, a když to nenajdou, tak bafnou kapesné a jdou si koupit. Takže tyhle káči bych okamžitě vyhnal. a ještě samoživitelky - další problém - ne jim ukázat že na hloupost dojedou. My jim předvedem jak jim to zaplatíme my, co jsme v důchodu nebo bereme skoro minimální mzdu - fuj bych blil.

Tomio-Okamura ( 8. ledna 2019 10:31 )

Děcka jsou obézní líné, ve škole pohyb nula ostuda školství a vy tady řešíte snad jídlo každou přestávku, aby byli ještě víc tlustější

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa