Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chtěla se zabít. Za problémy Babišovy rodiny mohu já, říká obviněná za Čapí hnízdo

Autor: simao - 
6. prosince 2018
10:40

Je hlavní obviněnou v dotační kauze Čapí hnízdo. Připravovala žádost o získání dotace pro farmu, která notně přitížila politické kariéře Andreje Babiše (ANO). Někdejší náměstkyně primátora Jihlavy Jana Mayerová (ANO) přitom byla vyslechnuta podrobně až nyní - ve středu navštívila policejní služebnu a Právu sdělila, že se cítí zodpovědná za problémy Babiše a jeho rodiny. Již dříve uvedla, že ji kvůli kauze stihly vážné psychické problémy. Pokusila se dokonce o sebevraždu.

„Cítím se zodpovědná za všechny ty problémy, co má Babiš a jeho rodina, protože já jsem podávala tu žádost, on o tom ani nevěděl. To na mě doléhá nejvíc,“ uvedla nyní Mayerová Právu.

Právě někdejší náměstkyně za ANO připravovala a podepsala žádost o dotaci z EU ve výši 50 milionů, která byla určena pro malé a střední podniky, „spolkl“ ji však projekt, který v tu dobu stál mimo holding Agrofert a přes anonymní akcie ho „v rozhodné době“ vlastnili Babišovy děti z prvního manželství Andrej a Adriana a bratr Moniky Babišové Martin Herodes.

Pracovala pro Agrofert

Mayerová přitom v době přípravy a podání žádosti pracovala pro Agrofert, jak přiznala Právu. „Dělala jsem paralelně i pro Agrofert, s kterým jsem měla mandátní smlouvu, a pro více různých firem. A Agrofert měl ještě nějaký jiný projekt také ve Středočeském kraji, který nakonec nevyšel,“ říká nyní Mayerová. 

Odmítá ale, že by samotná dotace měla cokoli společného právě s holdingem. Pokud by tak bylo, neměla by farma Čapí hnízdo na dotaci nárok. Mayerová však prý služby expertky na dotace poskytovala více firmám najednou.

Jihlavská exnáměstkyně za ANO Jana Mayerová, hlavní obviněná v dotační kauze Čapí hnízdo Jihlavská exnáměstkyně za ANO Jana Mayerová, hlavní obviněná v dotační kauze Čapí hnízdo | ČTK

Usnesení o zahájení stíhání si Mayerová vyzvedla loni 13. října na poště. ČTK následně sdělila, že své obvinění považuje za účelové, vymyšlené, založené na fabulaci a neznalosti situace i ignoraci faktů.

Pokus o sebevraždu

Vypovídat měla již v minulosti. Na policejní služebnu dorazila v květnu, ale udělalo se jí zle a výslech neproběhl. Došlo na něj až nyní ve středu - v době, kdy se dál řeší, že vyslechnut nebyl ani syn premiéra Andrej Babiš mladší.

Zdravotní potíže ji však prý pronásledují déle. Její potíže psychického rázu měly v minulosti vygradovat. Zhroutila se. A chtěla spáchat sebevraždu. „Pokusila jsem se odejít hned dvakrát, a ani děti mě nezastavily. Už jsem prostě nemohla dál…. Měla jsem štěstí, že mě našli dřív než zubatá. A tak jsem na chvíli skončila v nemocnici,“ řekla letos v listopadu regionálnímu serveru z Vysočiny Obcasnik.eu.

Odchod ze zdravotních důvodů

Ve vedení Jihlavy skončila Mayerová již letos v únoru. „Jana Mayerová rezignovala dne 2. 2. 2018 na pozici náměstkyně primátora a zastupitelky města Jihlavy ze zdravotních a osobních důvodů,“ uvedl tehdy zastupitelský klub ANO v Jihlavě.

Mezi obviněnými v kauze Čapí hnízdo byl v té době i šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, lídr ANO na Vysočině, jehož stíhání však policie nakonec zastavila. Babiš, jeho žena Monika a děti jsou stíháni dál, stejně tak Mayerová, která je na stránkách jihlavského ANO nadále vedena jako členka hnutí - stejně jako její manžel Daniel Mayer, jihlavský politik a radní města, který obhájil svůj post i v říjnových komunálních volbách, jež ANO v Jihlavě vyhrálo. Jméno Mayerové naopak na kandidátce chybělo. 

Babiš mluvil o honu

O kauze Čapí hnízdo mluvil premiér Babiš i během svého vystoupení ve Sněmovně při jednání o nedůvěře jeho vládě, která však hlasování, vyvolané opozicí, přečkala bez problémů.

„Někdo si po deseti letech vzpomněl na Čapí hnízdo. Vždyť mé děti, když si koupily firmu a založily tu firmu, to bylo v roce 2007, vážení, 2007. Deset let. A samozřejmě novináři hned začali šílený hon na mě, mou rodinu i na mého syna. Mimochodem, ten hon stále pokračuje,“ postěžoval si premiér.

Nic neřídil, říká žena o premiérovi

Mayerová se přitom v listopadu pro Aktuálně.cz vyjádřila i ke kauze Babiše juniora a údajného únosu na Krym. „Vždyť klíčová osoba jsem já, respektive představenstvo (Farmy Čapí hnízdo - pozn. red.). On ani nemá co říct, to měli schovat mě,“ uvedla.

I ona si stěžuje na Babišem zmiňovaný „hon“, přivodil jí prý úzkosti a deprese. Babiš podle ní „nic nekoordinoval, nic neřídil“ a Mayerová se cítila „jako hlavní viník všech problémů, které měl a má pan Babiš“. „Nebýt 'mého' projektu, tak se to nestalo. Přitom on o dotaci celou dobu věděl houby, nezajímalo ho to, jelikož mi bylo sděleno, že projekt realizuje rodina,“ uvedla pro Aktuálně.cz.

Podle vyšetřovatele kauzy Pavla Nevtípila se však obviněná Mayerová o dotaci pro farmu Čapí hnízdo zajímala jménem holdingu Agrofert. „To, že tyto kroky byly činěny s vědomím Andreje Babiše, z jeho popudu, s jeho souhlasem, na základě jeho pokynů, je ze spisového materiálu zcela patrné,“ uvedl v usnesení Nevtípil, na kterého Babiš již několikrát nevybíravě slovně zaútočil. 

„To my jsme se brodili po kolena v bahně, sháněli každou korunu a hádali se s dodavatelem o každý metr a sháněli lidi do provozu. Nikdo z Agrofertu u toho nebyl a už vůbec ne Babiš,“ odmítla Mayerová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pavel11 ( 7. prosince 2018 09:06 )

POKROK TY JSI ZÁVISTIVÝ UBOŽÁK TOBĚ URČÍTĚ FINANČÁK DAL POŘÁDNĚ

balo ( 6. prosince 2018 23:23 )

Kde se vzalo tolik magorů u jednoho článku? Slušný člověk Blamale? To se vás netýká!!!! Vám je určitě dobře po těle, když si do Blesku ulevíte.

abenek ( 6. prosince 2018 23:19 )

Že o žádosti o dotaci Babiš nevěděl? Na setkání se studenty v Olomouci 25.4.2017 Babiš řekl:"Moje první dcera mi řekla, tati, my si tady s paní Mayerovou sežneme 50 milionů dotací z Evropy. K...a, proklínám ten den." Jasné přiznání, jsou na to svědci.

blamal ( 6. prosince 2018 23:03 )

Error: pardon, zabezpečená

blamal ( 6. prosince 2018 23:00 )

Děvenka jedna starostlivá, obětavá.. že se cítí provinile až teď? Kolik za tuhle héreckou etýdku dostala? Asi je zbazpečená na celej zbytek života, že? A teď si ještě jakože něco udělá junior z té hnusné novinářské štvanice... ano přinejmenším spolkne jezdce z té šachovnice, když s tatínkem století tak rádi -a často,tedy když náhodou bezdůvodně přiletí ve státní svátek do Švajcu- hrají stolní hry, že? Slušný člověk z Bureše už jen blije.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa