Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Petříček chce přesvědčit Zemana, od Pocheho se ale úplně neodpoutá. Bude ministrem?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
3. října 2018
16:18

Už za týden bude možná ministrem zahraničí. Otec dvou dětí, sedmatřicetiletý nastupující politik Tomáš Petříček (ČSSD) se ale na přání prezidenta Miloše Zemana i premiéra Andreje Babiše (ANO) musí vymanit ze spárů svého někdejšího šéfa Miroslava Pocheho (ČSSD), kterému dělal asistenta. Právě europoslanec Poche dnes působí na ministerstvu jako politický tajemník. Zeman ho totiž odmítl jmenovat šéfem Černínského paláce. Petříček ale v rozhovoru pro Blesk Zprávy nevyloučil, že s ním bude spolupracovat i dál.

O své kompetentnosti být ministrem zahraničí bude chtít Petříček přesvědčit ve čtvrtek prezidenta Miloše Zemana. Ten si ho na 15:00 pozval na Pražský hrad. Jednou z otázek, kterou budou nejspíš řešit, je například téma migrace a především působení Miroslava Pocheho na ministerstvu.

V úterý večer o vaší nominaci jednali prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš – spojil se s Vámi premiér – když to bylo jednání o Vás bez Vás?

Ve středu jsme s panem premiérem mluvili chvíli na jednání vlády, ale úterní schůzky v Lánech jsme se nedotkli.

 Je ale jasné, že ve čtvrtek v 15 hodin jdete za prezidentem na Hrad – s čím za ním jdete – vím, že představit priority – ale buďte, prosím, konkrétní.

Budeme určitě hovořit o našich postojích v Evropské unii, spolupráci v rámci visegrádské čtyřky (V4), rád bych s ním hovořil také na téma rozvojové pomoci České republiky, protože to je oblast, které bych se chtěl věnovat. Budeme spolu probírat také otázku transatlantických vztahů a zároveň také čekám, že pan prezident mi řekne své priority pro zahraniční politiku České republiky.

Předpokládáte, že přijde řeč i na migrační otázky a migrační vlnu?

Migrace je samozřejmě jedno z aktuálních velkých témat a věřím, že i toto téma spolu probereme.

Jaký je vlastně váš postoj vůči migraci? Právě migrační otázky a výroky okolo migrace byly jedním z hlavních důvodů, proč prezident nejmenoval Miroslava Pocheho ministrem zahraničí.

V tomto se shoduji s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem – chceme řešit téma migrace zejména v zemích, odkud migranti odcházejí. Proto jsem zmínil rozvojovou spolupráci jako jeden z mnoha nástrojů, jak můžeme přispět k řešení tohoto problému. Chceme také pracovat na posílení vnějších hranic Evropské unie. V tom má česká vláda jasnou prioritu.

Přijímat migranty do České republiky, nebo ne?

V tuto chvíli panuje jasný konsenzus na tom, že ne.

A 50 syrských sirotků, tak jak navrhuje europoslankyně Michaela Šojdrová?

V tuto chvíli je potřeba, abychom zjistili, zda neziskové organizace najdou tyto sirotky, kteří by dočasně mohli najít domov v České republice, ale bavíme se skutečně o malých dětech postižených konfliktem a dočasném pobytu.

Takže pokud se ty děti najdou, tak by neměl být pro Českou republiku problém je přijmout?

O tom hovořil i pan premiér a pan Hamáček, že nyní je potřeba ty děti najít, prověřit jejich background (minulost – pozn. redakce) a následně můžeme řešit, zda jim může být poskytnut pobyt v České republice. Zatím se ale paní Šojdrová na ministerstvo zahraničí neobrátila, až se obrátí, tak bychom to rádi řešili ve spolupráci s ministerstvem vnitra, protože to bude otázka také pro něj. 

Budete chtít prezidenta obměkčit nějakým dárkem?

To je otázka, na kterou zatím nechci odpovídat.

Spolupráce s Pochem nekončí

Vy jste s premiérem jednal v úterý dopoledne – výsledkem té schůzky je i závěr, že post politického náměstka, který dnes zastává váš bývalý šéf Miroslav Poche, zanikne, můžete tedy potvrdit, že pan Poche nebude ani zaměstnancem ani externím spolupracovníkem na ministerstvu zahraničí?

S panem premiérem jsem hovořil o tom, že ve chvíli, kdy bude řádně jmenovaný ministr zahraničních věcí, tak pozice politického tajemníka ministra už není nezbytně nutná a že by zanikla.

Následně budu, v případě mého jmenování, s panem Pochem hovořit. Rád bych s ním konzultoval některá témata – například otázky tykající se evropského parlamentu, evropské integrace, kde si vážím jeho erudovanosti.

Čili nějaká spolupráce by existovala?

Dovedu si představit, že s panem Pochem na některých tématech můžeme do budoucna spolupracovat. Ale budu rád spolupracovat i s dalšími odborníky z akademických kruhů, z Ústavu mezinárodních vztahů, chci se obklopit lidmi, kteří problematice rozumí, abych si mohl udělat obrázek o tom, jaké jsou naše zahraničně politické priority.

Jak by ta spolupráce s panem Pochem byla nastavená? Byl by to externí poradce bez nároku na honorář? Nebo jak by byl „zaškatulkovaný“ na ministerstvu zahraničí?

Chtěl bych si vytvořit sbor svých poradců – nehonorovaných poradců, se kterými bych vedl pravidelné konzultace.

„Doslova jsem se ptal, zda bude působit (Pan Poche) na ministerstvu zahraničních věcí, a ubezpečil mě, že nebude působit na ministerstvu zahraničí,“ řekl po schůzce s prezidentem v úterý večer Blesk Zprávám premiér Babiš. Nevylučuje se to trochu, když vy mi říkáte, že pan Poche by na ministerstvu – nebo alespoň při něm – nějak fungoval?

Už jsem říkal, že formální funkce politického tajemníka bude zrušená, a jaká bude další spolupráce s panem Pochem, o tom se s ním budu bavit, až se potkáme po mém jmenování.

Ona to byla totiž i jedna z podmínek prezidenta Zemana – v TV Barrandov nedávno řekl, že byste se měl odpoutat od pana Pocheho, v opačném případě prý buď nebudete ministrem vůbec, anebo jen velmi krátce – berete to jako tlak na to, abyste se od svého bývalého šéfa, pana Pocheho, kterému jste dělal v Evropském parlamentu asistenta, úplně odpoutal? A jde to vůbec?

Já mám své priority pro českou zahraniční politiku, chci prosazovat aktivní zahraniční politiku…

Čili rozhodnutí, která budete dělat jako ministr, budou skutečně vaše rozhodnutí?

Ano.

Zpět k té mé původní otázce. Cítíte tlak na to, abyste se odpoutal od pana Pocheho?

Jako ministr budu autonomní a budu se řídit svým svědomím.

 

Miroslav Poche ze své funkce politického tajemníka kritizoval zahraničí politiku Andreje Babiše – vadila mu například i schůzka s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, budete také stejně kritický?

S panem premiérem jsme mluvili o tom, že kroky v zahraniční politice chceme lépe konzultovat. Myslím, že to je i cesta k tomu, jak zajistit jednotné vystupování naší země, ať už v Evropské unii, nebo za jejími hranicemi. A v tomto směru budeme s panem prezidentem a předpokládám, že i s panem premiérem vést dialog o tom, co jsou naše zahraničně politické priority.

Z Úřadu vlády odchází státní tajemník pro Evropské záležitosti Aleš Chmelař – manžel ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jany Maláčové – počítá se s ním na úřadu?

S panem Chmelařem se znám, považuji ho za velkého odborníka na evropskou problematiku a politiku, a jestliže bude odcházet z Úřadu vlády, tak bych s ním rád hovořil o možnosti spolupráce. Na jaké pozici by to bylo, ale v této chvíli nemám jasnou představu. Budu to řešit skutečně až po mém případném jmenování.

Připadala by v úvahu nějaká „náměstkovská“ funkce?

Personální záležitosti budu řešit skutečně až po mém případném jmenování do funkce panem prezidentem.

Takže to nevylučujete?

Nevylučuji, ale zároveň ani nepotvrzuji.

On se totiž podle Lidových novin objevil drobný zádrhel – na pana Chmelaře se totiž vztahuje zákon o zahraniční službě, a tak by náměstkem evropské sekce být nemohl. Jak s tím naložíte?

V tuto chvíli probíhají výběrová řízení na různé pozice, vše budu konzultovat s širším vedením ministerstva, což považuji za postup, který je správný. Chci ale, aby se ministerstvo personálně stabilizovalo.

Video  Petříček si vezme „pana Evropu“ zřejmě pod sebe. Chmelař odchází od Babiše.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Až donedávna jste byl asistentem Miroslava Pocheho – náměstkem na ministerstvu jste byl od prvního srpna, politických zkušeností tedy příliš nemáte. Je to dobrý start pro to stát se tak vysoce postaveným ministrem, jakým je ministr zahraničí?

Na své veřejné působení se připravuji poměrně dlouhou dobu. Sociálním demokratem jsem 16 let, dlouho jsem studoval problematiku zahraničních vztahů a pracoval jsem mimo jiné na ministerstvu práce a sociálních věcí pod paní ministryní (Michaelou) Marksovou (ČSSD) a věřím, že zkušenosti a kompetence být ministrem zahraničí mám.   

On například bývalý šéf zahraničních věcí, dnes poslanec a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na vaši nominaci řekl:

„Případné jmenování pana Petříčka ministrem zahraničí nám ukazuje, jaký postoj má dnešní vláda pod vedením ANO a sociálních demokratů k zahraniční politice. Všude na světě jsou ministry zahraničních věcí buď důležití politici, nebo vynikající osobnosti. My tu uspokojujeme pouze ctižádost pražské sociální demokracie. Je to ponížení pro českou zahraniční politiku.“ Co tedy říkáte na tuto kritiku?

Sociální demokracie má dlouhodobě velmi jasný program v oblasti zahraničních vztahů České republiky a není to nějaké podcenění této tematiky.

S kým se budete chtít setkat jako s prvním zahraničním politikem – tedy v případě, že vás prezident skutečně jmenuje ministrem?

Jako s prvním bych se chtěl potkat s Miroslavem Lajčákem – slovenským ministrem zahraničí. Měli jsme možnost spolu mluvit minulý týden ve Washingtonu, ale zároveň chci absolvovat cesty do Spojených států, do Německa a do Francie, což vidím jako naše klíčové partnery.

Potkáte se také s Viktorem Orbánem – nebo alespoň se svým maďarským protějškem – tak jak to udělal Andrej Babiš?

V tuto chvíli nemáme mimo formát V4 žádné společné aktivity s mými protějšky v Maďarsku a bilaterální jednání pro tento rok také nejsou naplánovaná na úrovni ministra zahraničních věcí.

Tuhý na Slovensko ještě letos

Očekáváte, že se pod vaším vedením otevře diskuse výměny některých českých velvyslanců v zahraničí?

Pozice velvyslanců jsou vybírány podle zákona o zahraniční službě, velkou roli v tom sehrává také pan prezident. Já bych se chtěl nejdříve seznámit s tím, jaké pozice se budou obsazovat, a pak to popřípadě konzultovat na úrovni ministerstva zahraničí a vlády.

Už se ví, kdy se definitivně obsadí post českého velvyslance na Slovensku?

V tuto chvíli nejsem schopný říct přesný termín, ale jestli se nepletu, tak pověřovací listiny už byly předány.

Bude to ještě letos?

Věřím, že to bude ještě v letošním roce.

Není škoda, že nebude mít Česká republika svého velvyslance při stém výročí založení Československého státu?

V tuto chvíli tam není stálý velvyslanec, ale ten řádný proces před jmenováním velvyslance už tam proběhl – takže to je jen otázka času. Myslím, ale že se Slovenskem máme tak nadstandardní vztahy, že v tom nevidím žádný problém.

monhtik ( 4. října 2018 15:24 )

Z rozhovoru jasně vyplývá, že pan Poche na ministerstvu zůstane. Adept na funkci ministra zahraničí ani na jednu otázku zda Poche na ministerstvu zůstane nebo nikoliv, nedokázal ani jednou konkrétně odpovědět. Buď se odpovědi vyhnul nebo žvanil o něčem plně jiném. Snaha redaktora dostat z konkretní, přímou odpověď. Tento člověk ve funkci ministra zahraničí nemá co dělat. Doufejme, že se prezident Zeman jim nenechá oblbnout.

marlen52 ( 3. října 2018 18:35 )

ten Poche tam je snad přilepený kanagonem to není možné aby se tam tak urputně držel

sores ( 3. října 2018 17:16 )

Proboha jen ne Pocheho

egyptanka ( 3. října 2018 16:29 )

Petříčku Petříčku,už Tě začínáme mít dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa