Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ministr se s odbory na platech neshodl. Přijdou zdravotnické protesty?

Autor: peb, ČTK - 
13. září 2018
12:47

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se dnes s lékařskými a zdravotnickými odbory nedohodl na výši růstu platů zdravotníků. Nabízel jim sedm procent do tarifních platů zaměstnanců v příspěvkových organizacích ministerstva. Odbory chtěly deset procent pro všechny, jak jim slíbila předchozí vláda. Novinářům to řekli po dnešním jednání. Ministr chce předložit návrh na sedmiprocentní růst ministerstvu práce, které připravuje pro příští rok platové tabulky pro státní zaměstnance. Vládní dohoda byla pět procent všem ve státním sektoru. 

My nemáme přímý vliv na odměňování v jiných nemocnicích než ministerstvem přímo řízených a některých krajských, řekl novinářům ministr. Odmítá navíc plošné odměňování, ředitelé nemocnic si podle něj mají sami rozhodnout, komu a kolik přidají. Peníze na to příští rok podle něj mít budou, do nemocnic půjde o 20 miliard korun víc než letos. Je to výsledek dohody všech segmentů zdravotnictví.

Předpokládáme, že k navýšení dojde a bude ještě větší. Ale na tom se s odbory neshodneme. Zaměstnavatelé vnímají, že problém existuje, a nedovolí si nezaplatit personál. Ředitel, který mu nezaplatí a personál mu odejde, si nemocnici moc dlouho neudrží, dodal Vojtěch.

Odbory ale ředitelům nevěří, že se peníze navíc dostanou k zaměstnancům. Plošný nárůst platů měl pro nemocnice sloužit jako stabilizační prvek, protože většina zaměstnanců v nemocnicích je extrémně přetěžovaná, řekla novinářům předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Plošně ve všech českých nemocnicích je porušovaný zákoník práce i další předpisy, například o manipulaci s těžkými břemeny, dodala Žitníková. Na některých odděleních podle ní sestra sama zvedá těžké pacienty. Odbory proto pošlou podání na inspektoráty práce, aby zkontrolovaly počty přesčasových hodin. Nemocnice podle ní nemohou konkurovat výrobní sféře či obchodním řetězcům, kde je nástupní plat i kolem 29.000 korun.

Platy sester vzrostly, přesto jich chybí 3000

Ve zdravotnictví pracuje asi 260.000 lidí, v sociálních službách kolem 100.000. Nejvíce, asi 80.000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun. Platy sester rostly podle analýzy ministerstva zdravotnictví loni o 12 procent místo slíbených deseti procent. Za poslední čtyři roky to bylo téměř o třetinu. Přesto jich aktuálně v nemocnicích chybí kolem 3000. Pomoci má příspěvek 5000 korun za práci na směny, který dostanou od příštího roku.

 

Odbory namítají, že sestry v městských, krajských a soukromých nemocnicích dostávají méně a příplatky se k nim mnohdy nedostanou. Ministerstvo navrhuje sedmiprocentní růst také pro začínající lékaře, zkušenější dostanou dvě procenta Myslíme si, že u nich to víc než u tarifu je o dalších složkách mzdy, dodal ministr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krista2018 ( 14. září 2018 00:19 )

Ahoj, máte pravdu, ale né exhibice odborů, ale p. Středuly. Míří výš a výš a výš. Copak dělal kdysi předseda Senátu? A honem si nemohu vzpomenout na jména těch dalších. Ale to nevadí, ti mladší nežli já vědí o kom je řeč. Tak dobrou

marmat ( 13. září 2018 21:37 )

Zde se jedná BEZPOCHYBY o velkou exhibici odborů......

marmat ( 13. září 2018 21:34 )

Sestřička, když Vám řekne, co by si přála upřímně neřekne PENÍZE, ale "víc kolegyň"! Na platy si absolutně nestěžují...pouze na podstav.Na nábor mají nemocnice velké prostředky z navýšeného rozpočtu!

marmat ( 13. září 2018 21:23 )

Veškeré argumenty ministra jsou až do detailu velmi překvapivé...(průměrné platy lékařů mimo náš odhad -opravdu velmi OK).U Moravce na ČT1 seděl pan ministr proti odborářce-za účasti pana profesora Pirka....Absolutně NIC nesvědčilo pro plošné navýšení.Ani pan profesor.

cezar8 ( 13. září 2018 17:00 )

Nemyslím si, že by se měly zvedat platy doktorům plošně, nýbrž dle zásluh a pracovního zařazení, zejména v nemocnicích. Takový praktický, obvodní lékař, který si odbyde svou pracovní směnu, ani neslouží na pohotovosti si myslím, že má zaplaceno nad míru. Ve špitále doktoři a sestry, kteří slouží přesčasy, ti by měli být ohodnoceni lépe.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa