Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr Vojtěch hájí „sestřelení“ exministra Němečka: Po jeho konci stoupl počet sester

Autor: jer, ČTK - 
26. července 2018
16:38

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) považuje únorové odvolání ředitele Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) Svatopluka Němečka (ČSSD) za oprávněné. Řekl to ve čtvrtek při své návštěvě FNO, kde se seznámil s výsledky auditu nemocnice. Němeček pro novináře reagoval tím, že za jeho působení byla péče v nemocnici na špičkové úrovni a nepanovaly tam žádné konflikty ani problémy.

Vojtěch v únoru Němečkovo odvolání zdůvodnil manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů. Němeček totiž působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku.

Vojtěch dál tvrdí: Nemocnice stagnovala

Ministr ve čtvrtek poukázal na to, že po nástupu nového ředitele stoupl počet zdravotních sester o 20 až 30. Vojtěch uvedl, že sestry se zájmem o práci v nemocnici byly v minulosti odmítány.

„Otázka je, zda nebyl skutečně preferován hospodářský výsledek nad nějakým provozem. V tomto směru si myslím, že je to potvrzeno,“ řekl Vojtěch. Podle něj nemocnice v minulosti stagnovala. Rozhodnutí o odvolání Němečka by po zveřejnění výsledků auditu nezměnil.

Němeček: Nemocnice měla mezinárodní kvality

„Pan ministr nic jiného samozřejmě říkat nemůže. Na rozdíl od řečí za mě mluví fakta. V okamžiku, kdy jsem opouštěl nemocnici, tak měla mezinárodní akreditaci kvality, která dokládala, že péče byla na špičkové úrovni, srovnatelná se světovými nemocnicemi, měla sto milionů hospodářský výsledek a v nemocnici byl klid a nedocházelo k neustálým problémům a konfliktům,“ řekl novinářům v reakci Němeček. Už po svém odvolání označil jeho důvody za smyšlené.

Po Němečkově odvolání byl v nemocnici proveden interní audit, jehož výsledky byly zveřejněny tento měsíc. Audit podle nynějšího ředitele FNO Evžena Machytky ukázal na problém při takzvaném vybírání zpětných bonusů i na střet zájmu některých zaměstnanců.

Skončili i tři přednostové klinik

Na základě výsledků auditu skončili tři přednostové klinik a to kvůli spojitosti se soukromou CGB laboratoří, jež pro nemocnici zpracovávala některé vzorky. Do laboratoře mířila značná část vzorků zadávaná externím firmám.

O funkce přišli přednosta interní kliniky a zároveň děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek i přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček. Totéž čeká přednostku Ústavu patologie Janu Dvořáčkovou, jež zůstává v pracovní neschopnosti.

Machytka řekl, že vyčíslená možná ztráta z množstevních slev poskytovaných za nákup léků se pohybuje kolem 30 milionů korun. „Většina zpětných bonusů buď nebyla ani vyjednávána, nebo nebyla žádným způsobem zasmluvněna, takže teď probíhá řádné vyjednávání o bonusech u všech komodit, u kterých je to možné,“ popsal přijatá opatření.

Nemocnice nastavuje i nová pravidla pro odesílání diagnostických vzorků do externích laboratoří, chce preferovat státní organizace. Ředitel ale přiznal, že s CGB stále spolupracují, neboť přerušit spolupráci nelze ze dne na den.

doktormediciny ( 27. července 2018 09:17 )

Mam zkusenosti pouze s nemocnici Ostr Poruba.Nevim, jestli to patri k pod reditelstvi byvaleho reditele Nemecka, ale z hlediska pacienta bych mu dal za pravdu. Jinak ze bten hospodarsky vysledek prevazuje nad vsim,to je asi vsude. V te p Fakulrni nemocnici Poruba je alespon dobre jidlo..

marmat ( 26. července 2018 21:45 )

KŘIŠŤÁLOVĚ čistý je nejen Němeček je tam i další parta...čtení článku vzbuzuje otázku, kolik takových tunelů ještě Vojtěch (dnes čerstvě HOMOLKA) odhalí !? Je to mafie, nebo "jen" zvyklosti z totáče ???

marmat ( 26. července 2018 21:34 )

HÁJÍ se vysoká i menší zvířata...Obhájit zde vyhazov opravdu velkého zvířete ale NETŘEBA....je zázrak , ýe vydržel tak dlouho zcela "neposkvrněn" !!!?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa