Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Protesty českých zdravotníků? Nepatřičné, varuje Vojtěch. 10 procent dát všem nechce

Autor: ČTK - 
9. září 2018
21:06

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) trvá na tom, aby platy ve zdravotnictví od příštího roku nerostly plošně. Případné debaty o protestech zdravotníků kvůli tomuto zvyšování považuje za nepatřičné. O řešení situace se dá stále jednat. Vojtěch to dnes řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prostor k dohodě vidí i předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

„Jsme radikální, zadání bylo deset procent, ale je stále prostor k dohodě. Myslím si, že peníze na to jsou,“ řekla v pořadu Žitníková. 

Naopak ministr prohlásil, že desetiprocentní plošné navýšení platů určitě nebude, nejsou na to podle něj peníze a nepovažuje to ani za správné. Podle něj by naopak bylo dobré zvýšit příjmy nízkopříjmovým skupinám ve zdravotnictví, zejména mladým lékařům, aby byli motivováni jít do nemocnic. V souvislosti se situací sester ve směnném provozu, kterých je nedostatek, pak připomněl, že dostanou přidáno od příštího roku 5 tisíc korun.

Samotná lékařská profese je podle ministra ale jednou z nejlépe placených v ČR. „Bavit se v této situaci o nějaké stávce mi přijde nepatřičné,“ doplnil Vojtěch.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče v polovině srpna kvůli tomu, aby vláda sestrám a dalším zaměstnancům v oboru přidala příští rok k platům deset procent, vyhlásil stávkovou pohotovost. Podle Žitníkové by zaměstnanci měli také trvat na dodržování zákoníku práce a nepřekračovat stanovený počet přesčasových hodin.

Inspekce do nemocnic

Žitníková dnes uvedla, že v srpnu svaz vyzval odboráře, aby lépe sledovali situaci v nemocnicích ve směru porušování zákoníku práce - překračování limitů přesčasů a mimořádných událostí. „My jsme se rozhodli, že do těch nemocnic po x letech chceme skutečně poslat inspektoráty práce, chceme tam poslat odpovědné kontroly,“ řekla. Odbory tím chtějí podle ní docílit toho, aby práce v nemocnicích byla bezpečnější. Stávku Žitníková vyloučila, odbory podle ní nechtějí ohrozit pacienty. Zdravotníci by ale měli dodržovat zákoník práce.

Koncem prázdnin se vláda dohodla s odbory, že platy ve veřejném sektoru vzrostou od ledna a většině pracovníků veřejných služeb se zvednou tarify o pět procent, policistům a hasičům o dvě procenta. Sestry ve směnném provozu dostanou podle tehdejší dohody o 5000 korun víc na osobu, v průměru je to podle Vojtěcha asi 15 procent navíc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 14. září 2018 20:15 )

Místní placení trollové ovšem šíří mezi lidmi se souhlasem redakce pouze nenávist + NULA (0) informací.

marmat ( 14. září 2018 20:12 )

K tomuto tématu neznají trollové nejen argumenty, ale ani jakékoliv návaznosti....proto abstinují! Nikoliv redakce...musí "zájmy" sponzorů hájit tak, že NEPOUŠTÍ OTRÁVIT a vyloučit rozumné diskutéry.

doktormediciny ( 10. září 2018 12:32 )

Asi mate pravdu...I kotelnice rikala v jednom poradu, ze okud odmeny ci osobni hodnoceni tak tomu, kdo nosi informace

cocumysvole ( 10. září 2018 00:07 )

Končím a jdu zvracet, Je mi z vás na blití, Proč dáváte diskuzi když potom zadržujete příspěvky? Nevadí klidně mě utněte já vás rozmáznu na jiných diskuzích.

cocumysvole ( 10. září 2018 00:02 )

Měli byste se stydět páni redaktoři a nebo vy co to cenzurujete. Je vidět že vás platí kavárenská žumpa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa