Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš a Čunek přišli mezi klienty H-Systemu: „Šokující příběh a vyvádění majetků“

Autor: simao, ČTK - 
29. července 2018
19:16

Do Horoměřic u Prahy dorazil dnes večer na setkání bývalých klientů zkrachovalého H-Systemu, členů bytového družstva Svatopluk, premiér Andrej Babiš (ANO). Chce slyšet názory lidí na kauzu. Podle nedávného rozsudku Nejvyššího soudu se mají členové BD Svatopluk bydlící v Horoměřicích u Prahy do necelého měsíce vystěhovat ze svých bytů. Na setkání dorazil i senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Bývalí klienti zkrachovalé společnosti H-System musejí podle verdiktu NS zveřejněného v úterý vyklidit do měsíce byty v osmi domech v Horoměřicích. S tím ostře nesouhlasí. Namítají, že na jiné bydlení nemají peníze. Týká se to asi 60 rodin, poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné.

Babiš si sedl dozadu a dělal si poznámky

Na dnešním jednání se mají obyvatelé dotčených domů dozvědět informace o aktuální situaci. Premiér Andrej Babiš (ANO) před začátkem jednání novinářům řekl, že ho zajímají názory lidí, zásadnější schůzka ho prý ale čeká v pondělí, kdy se má setkat se zástupci družstva i se správcem konkurzní podstaty Josefem Monsportem.

„Takových případů, kde byli lidi okradení kvůli vytunelovaným bankám, kampeličkám, fondům bylo víc. Rychle zapomínáme, tak by bylo asi dobré si je připomenout,“ upozornil dnes na Facebooku premiér.

Babiš si před jednáním sedl ke stolu mezi místní, zástupci družstva ho oficiálně nepozdravili. Zdůraznil, že ho o účast na jendání požádali zástupci družsta. Premiér také řekl, že v Horoměřicích má známé. V průběhu jednání si dělal poznámky z proslovů. Zástupci družstva poděkovali za zájem a podporu médiím i politikům.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Premiér věří, že se lidé nebudou muset vystěhovat

„Družstvo Svatopluk mě požádalo, abych byl mediátor, a správce konkurzní podstaty s tím souhlasil, protože jejich vztah už je tak nepřátelský, že spolu nedokážou asi mluvit,“ podotkl premiér na sociální síti. 

„Od té doby se mi ozvalo i sdružení Maják, které zastupuje další část podvedených klientů. Do hodiny jsem jim dal termín a uvidím se s nimi v pondělí. Pevně věřím, že se nakonec všechny strany dohodnou a lidi nebudou muset opustit domovy, na které si tvrdě vydělali a svépomocí si je dostavěli,“ dodal Babiš na Facebooku.

V Horoměřicích poté uvedl, že se případem H-Systemu bude zabývat vláda. Vláda podle něj požádá příslušné složky o prověření konkurzu. „Ten příběh je šokující. Co se tady událo za těch 20 let, to vyvádění majetků za mizivé ceny. My určitě jako vláda se tím budeme zabývat a požádáme příslušené složky o prověření těch věcí,“ řekl Babiš.

Divadlo se závorou

Obyvatelé domů, kteří se mají vystěhovat, dnes přitom na příjezdové cestě k nemovitostem postavili závoru, má podle nich ovšem spíš symbolický význam. „Chceme upozornit na to, že přístupová komunikace do této naší lokality nepatří správci konkurzní podstaty, ale patří bytovému družstvu Svatopluk,“ řekl dnes jeden z obyvatel Richard Stadler.

„Závora nebude uzavřená,“ dodal. Ne všichni ale s takovým krokem souhlasí. Podle nich jde o zbytečné divadlo, řekli ČTK před dnešní schůzí.

Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty zkrachovalé firmy H-System Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Monsport je ale později vyzval, aby nemovitosti vyklidili a umožnili prodej.

Junek: Nečekaný a nestandardní rozsudek

Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 spory, aby se vystěhovat nemuseli. V minulosti pražské soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS nyní dospěl k opačnému závěru.

Na začátku nedělního jednání si tak vzal slovo Martin Junek, který vystupuje jako mluvčí družstva. Řekl, že podle právníků družstva byl rozsudek NS nečekaný a nestandardní. Soud podle něj poslal rozsudek do datových schránek advokátů teprve v pondělí, členové družstva se tak o celé situaci dozvěděli až z médií.

„Naprostá většina z nás, myslím, že všichni, se dozvěděli teprve z médií, co se s námi má stát,“ upozornil. „Co mě tedy naprosto dostalo a musím říct, že si toho vážím, že jste měli všichni zdviženou hlavu, že jste řekli: My se nevzdáme a my to tady neopustíme, naše domovy,“ ocenil přístup někdejších klientů H-Systemu.

„Ostatní klienti, kteří nedostavěli v Horoměřicích, se začali ozývat, a to ze dvou stran - jedni klienti zcela jasně řekli, že je to nemorální, a nechtěli po nás platit a (...) sanovat jejich pohledávky z našich kapes. A pak tam přišla ta malá skupina - Maják, zastupovaný dlouhodobě paní doktorkou Marvanovou. Je jich 30 až 60 v jejich spolku, nemám přesnou informaci. Začali požadovat, a to velmi razantně, že by se měly skutečně naše domy prodat za současnou odhadní cenu a měly by se tím uspokojit všichni klienti. To nás velmi všechny nadzvedlo,“ podotkl Junek.

Na schůzce v Horoměřicích promluvil i Ivan Král, bývalý šéf bytového družstva Svatopluk, kterému 19. února 2004 Městský soud v Praze uložil podmíněný trest za poškozování věřitelů.

Král: Stejné šance jsme měli všichni

Král jednoznačně stojí na straně těch, kterým hrozí vystěhování. „Nejprve je třeba zachránit lidi v Horoměřicích, pak budu chtít revizi svého procesu,“ řekl Král tento týden Blesku. To, že nyní kauza H-Systemu a pondělní rozhodnutí soudu o vystěhování rodin míří k Ústavnímu soudu, považuje za jednu z nadějí.

„Doufám, že jejich stanovisko bude pro místní příznivé. Už několikrát se stalo, že Ústavní soud vydal jiné stanovisko než Nejvyšší. Doufám, že když je to Ústavní soud – už z toho názvu – že bude především hájit práva těch lidí. Že bude klást důraz na lidskou spravedlnost, ne hnidopišské citování paragrafů,“ uvedl také Král pro Blesk.

Ohradil se proti prohlášení sdružení Maják, které jedním dechem vyjadřuje podporu horoměřickým, ale zároveň je obviňuje, že svévolně snižovali majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, z nějž měli být odškodněni všichni klienti H-Systemu.

„Jejich podporu oceňuji,“ reagoval Král. „K té další části – my jsme nikdy nechtěli nikoho poškodit, nikdy jsme nestavěli neoprávněně. My jsme dostali svolení správce konkurzní podstaty. Tři čtvrtě roku soud věděl, poté, co mu to oznámil Karel Kudláček, že stavíme. Soud nikdy nevydal žádný zákaz nebo nesouhlasné rozhodnutí. Kudláček soud naopak pravidelně informoval, kolik jsme tu proinvestovali,“ uvádí Král s tím, že soud nechal dostavbu proběhnout a místní nastěhovat.

„I ti z Majáku měli stejnou možnost jako my tady. Bylo na každém, zda je ochoten podstoupit to riziko, vstoupit do Svatopluku a investovat do bydlení tady,“ upozorňuje.

Nabídnou znovu za domy 10,5 milionu

Král upozorňuje, že Horoměřičtí nabízeli peníze za odkup nemovitostí již v minulosti. Ohradil se i proti tvrzení mluvčí Majáku, že je stále fakticky v čele Svatopluka, zatímco Martin Junek je pouze nastrčená figurka: „Nesmysl. Podle mě pan Junek je úžasný – i přes náročnou práci je neustále vytížený záležitostmi kolem H-Systemu, on je ten motor. Já jen cítím morální odpovědnost, byl jsem na začátku toho všeho, vše jsme tu dělali společně. A to je pozitivní – ukažte mi jinou kauzu, kde spolu lidé dvacet let drží tak při sobě!“

Bytové družstvo Svatopluk přitom nabídne na pondělním setkání se správcem za účasti Babiše odkup domů za 10,5 milionu korun. Družstvo dnes vydalo prohlášení, že mu vždy šlo o ochranu investic klientů.

„Naše veřejné prohlášení mělo nějakých sedm bodů, v podstatě v něm odmítáme jakákoliv obvinění, že bychom se snažili dostavovat ve svůj prospěch. Vždycky jsme se snažili, aby všichni klienti H-Systemu byli nějakým způsobem odškodněni spravedlivě,“ shrnul obsah prohlášení Martin Junek.

Čunek navštívil Smetku ve vězení

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který se schůzky účastnil také, vysvětloval v rozhovoru pro FTV Prima, jak se ke kauze dostal. „Já se o kauzu H-Systemu zajímám od roku 2013, kdy mě jako předsedu podvýboru pro lidská práva v Senátu oslovili tady obyvatelé Horoměřic. Navštívil jsem první ty obyvatele a pak jsem ve vězení navštívil pana Smetku,“ připomněl politik jméno jediného odsouzeného v kauze H-System. Petr Smetka si odseděl 12 let. 

„Začali jsme rozkrývat podstatné věci konkurzu,“ uvedl. Horoměřickým se snažil poradit racionálně a oprostit se od emocí. „Když vám jde o bydlení a nemáte žádné jiné peníze, to znamená, aby vám to bydlení vzali, a oni fakt neví, kam by šli, tak ne vždy uvažují střízlivě a racionálně,“ řekl Primě Čunek.

Vyváděli majetek z konkurzní podstaty?

Podle Čunka to není tak, že peníze z H-Systemu jsou neznámo kde. Jsou v pozemcích a nemovitostech, podotkl. Podle Čunka však došlo na jiné problémy - nejen na pochybení soudů, pokulhávání práva, ale také na vyvádění majetku z konkurzní podstaty. Jestli konkurzní správce dokáže prodat pozemky značně podhodnocené, jsou to dle Čunka „strašné věci“.

K rozdělení klientů na družstvo Svatopluk a Maják pak podotkl: „Ono je to rozděl a panuj. Když se rozdělili ti věřitelé, tak už neměli tu sílu. Teď se je snažím přivést na to, že není pravda, že to končí tímto rozsudkem. Věřím, že pan premiér to udělá - mělo by se skutečně prověřit, co ti správci dělají, mělo by se rozkrýt, jak špatně hospodaří s tímto majetkem.“ I on věří, že případ nakonec skončí jinak než vystěhováním. Účastnit se bude i pondělního jednání s premiérem Babišem.

makmark ( 30. července 2018 06:37 )

 tem slusnym se omlouvam zbytek nazoru ovsem pisou vymlacene mozky.. Same BuresBuresBures.. Ale Ze krava Nemcova sedi v parlamentu uz dvacet let a vubec za nic nema zodpovednost, jen hloupe vsude kdaka jako vy a ze nejaky gauner Smetka a konkursni správci pripravili nejen tyhle lidi a banky o prachy, to těm ubohym nenavistnym mozeckum nejak nedochazi. Co tem poskozenym lidem závidite? Ze nechtěli hodit vse za hlavu? jste vazne Ubozaci.

cervena_sedma ( 30. července 2018 05:08 )

A jak k tomu přijdou ti zbylí okradení? Těch je většina. Tohle jsou vlastně squateři. Kvůli nim se to stále tak táhne a ostatní čekají na odškodnění. Tím, že tam nalezli, tak celou věc ještě víc zamotali a ostatním zkomplikovali.

bcase ( 29. července 2018 22:09 )

VMaleZahradce: Za par let nekdo rekne: Nebyl to jen Bures ale vsichni tunelari mu fandili

stellastella ( 29. července 2018 22:03 )

 Babisovi pomahal skupovat firmy od statu za 1 Kc Zeman a spol. V politice musi byt,protoze potrebuje dotace,bez kterych by jeho firmy zkrachovaly. Nemajitelu bytu v Horomericich lituju,je to ale,bohuzel,stejne,jako bych litovala lidi,kteri nahazeli penize do hracich automatu a prohrali. Na KN Svatopluk jako vlastnik pozemku uveden neni. Byty vlastni 54 nestastniku,ale do H systemu investovalo vice jak 1000 lidi.A ty ma take H system odskodnit. 950 lidi na pozemku,ktery jim nepatril,nestavelo ALE odskodneni jim take nalezi. Dalsi vec je rychlost soudu, amnestie Klauze pro kamarady (jeho fondy ve Svycarsku), a ted se budou,vzhledem k volbam,politici zviditelnovat, ale neudelaji nic. Je to jakobyste souseedum na jeho zahrade postavili barak a tvrdili,ze je to odted Vase

openha ( 29. července 2018 21:57 )

Dnes bylo ukázané v TV novinách jak Romové v činžácích naplnili dvůr odpadky do 1 patra !!! Neuvěřitelný bordel,smetiště,radnice města nechá za miliony odstranit ty navršené odpadky,z Romy se jedná jak z vajíčky,nikdo je nevystěhuje A LIDI CO POVÝŠÍ KULTURU SVÉHO BYDLENÍ, DO KTERÉHO VRAZILI VŠECHNY SVÉ PENÍZE JSOU NAVRŽENI NA VYSTĚHOVÁNÍ,DEFAKTO ODEBRÁNÍ ZKULTURNĚNÝCH DOMŮ !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa