Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Valachová otevřeně o zatčení kamarádky z ministerstva: „Odposlechy mi otevřely oči“

Autor: Jakub Veinlich - 
3. července 2018
05:20

Před 13 měsíci překvapila. Poté, co pozatýkali policisté na ministerstvu školství její spolupracovníky kvůli údajným machinacím s penězi na sport, oznámila Kateřina Valachová (ČSSD) rezignaci na post ministryně školství. Tou dobou vrcholila také vládní krize. S více než ročním odstupem teď Valachová pro Blesk Zprávy řekla víc. Jak reagovala na to, když zatkli její nejbližší spolupracovnici a známou v jedné osobě?

„Chci podpořit politickou kulturu tak, jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství,“ oznámila loni 9. května Kateřina Valachová.

Video  Peltův advokát Šerák: Zadrželi ho kvůli prohlídkám. S policií spolupracuje  - iSport TV
Video se připravuje ...

Funkci ministryně školství položila týden poté, co si policisté kromě jiných přišli přímo na ministerstvo pro její náměstkyně a blízkou spolupracovnici Simonu Kratochvílovou.

„Velmi mě to zasáhlo. Dlouhé měsíce jsem si nedokázala připustit tu hloubku, co se stalo,“ řekla s více než ročním odstupem Valachová k situaci, kdy její náměstkyně skončila v poutech a následně i ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování rozdělování dotací na sport.

Kamarádku odepsala

Sama Valachová musela ještě coby ministryně na policii. Jako poškozená podávala svědeckou výpověď. Přímo na služebně pak podle svých slov nevěřila vlastním uším.

„Oči se mi otevřely – ne úplně způsobem, který jsem si představovala, až po poslechnutí odposlechů,“ vzpomíná na chvíle, kdy se z přítelkyně, která byla zároveň její náměstkyní, stala osoba, která jí podkopávala nohy.

Dnes už prý spolu nejsou v žádném kontaktu. Čeká jen, jak dopadne vyšetřování. Podle informací Blesk Zpráv by mohly na podzim padnout obžaloby.

„Po dlouhé měsíce jsem si moc ani nepřipouštěla, že se to mohlo stát a zásadním způsobem se dá říct, že jsem prozřela teprve po té svědecké výpovědi, kdy jsem měla možnost slyšet odposlechy. Ukazují se všichni aktéři v jiném světle, než je měl člověk možnost poznat v oficiální komunikaci,“ dodala Valachová, konkrétní být ale nechtěla, aby prý nenarušila průběh vyšetřování.

Rychlý odchod Sobotky

Nakonec šla do voleb – do Poslanecké sněmovny loni na podzim kandidovala ve Středočeském kraji. A dnes je místopředsedkyní Poslaneckého klubu.  Ten opustil krátce po volbách její někdejší stranický i vládní šéf – Bohuslav Sobotka. Jeho rychlý odchod Valachovou prý překvapil.

„Překvapilo mě načasování toho rozhodnutí a do určité míry to ostré přerušení kontaktu s veřejným prostorem. Jako poslanecký klub jsme o tom nevěděli. Ale chápu, že takové to rozhodnutí bylo náročné,“ zmínila s tím, že dnes už spolu s expremiérem v kontaktu nejsou.  

„Osobně to vnímám tak, že si v tuto chvíli dává nějaký distanc, nebo možná pauzu od vysoké politiky. Předpokládám, že si asi uspořádává sám, kam ta jeho profesní cesta a politická cesta povede,“ dodala.

Jestli se Sobotka bude chtít do politiky vrátit, nebo se vydá úplně jinou cestou, v tuto chvíli nikdo v ČSSD neví. Řeší ovšem osobu dalšího bývalého předsedy – Jiřího Paroubka. Ten se rozhodl, že bude kandidovat do Senátu. Původně to zkoušel přes oficiální stranickou kandidátku ČSSD. Jeho pokus mu ale nevyšel. A tak se rozhodla ostravská buňka strany, že mu dá záštitu jako nezávislému kandidátovi. Minulý týden její místopředseda Adama Rykala oznámil, že Paroubek posbíral potřebných 1000 podpisů ostravských voličů, a bude tedy kandidovat jako nezávislý.

Valachová: Paroubek mi nevadí

„Ne že by se o mně Jiří Paroubek vyjadřoval vždy pochvalně, ale musím říct, že na něj vzpomínám jako na předsedu sociální demokracie, který byl úspěšný a byl to předseda, který dokázal naši stranu přivést k dobrým volebním výsledkům,“ říká o Paroubkovi Valachová.

I přesto, že opustil ČSSD ne zrovna v dobrém a založil si konkurenční politický projekt, by mu ale dala šanci, aby kandidoval za stranu, kterou několik let vedl.

„Pokud tam nejsou opravdu nějaké extrémní důvody, tak si myslím, že ta nominace této organizace, která zná místní poměry, by měla být respektována,“ řekla Blesk Zprávám Valachová.

Zaorálek jako eurolídr?

Bývalá ministryně zmínila ještě jedno zajímavé jméno. I když do voleb do Evropského parlamentu zbývá ještě zhruba 10 měsíců, strany už pomalu chystají kandidátky. Kdo povede tu sociálnědemokratickou? Valachová by na ní ráda viděla například bývalého ministra zahraničí a celorepublikovou tvář ČSSD při loňských sněmovních volbách Lubomíra Zaorálka.

„Pro mě osobně je velkou autoritou v té zahraniční politice Lubomír Zaorálek, ale rozhodně tím neříkám, že je už vybraný lídr. Myslím, ale že to může být naše eso v rukávu,“ dodala svůj tip Valachová.

Samotný Zaorálek ale nedávno Blesk Zprávám řekl, že cítí odpovědnost za hlasy získané ve sněmovních volbách a jiné politické ambice v tuto chvíli nemá. Tak mluvil ovšem v době, kdy ho někteří straníci označovali jako možného šéfa české diplomacie místo Miroslava Pocheho.

„Minimálně určitě bude pomáhat jako šéf zahraničního výboru Sněmovny s formováním zahraničního programu pro evropské volby,“ dodala Valachová.

 

cyrilko ( 3. července 2018 13:31 )

Valachová je mentálne slabšia. Na sneme ČSSD po vystúpeni mafiána býv.premiéra SR Fica sa vyjadrila, že ČSSD by potrebovala Fica. Zapôsobil na ňu výrokom, že ak prestane fungovať bordel, treba vymeniť dievčatá.

marmat ( 3. července 2018 10:30 )

CO JE TO ZA OBRAZ STRANY ???Jen tento vzorek = splachovací DUO !!!

marmat ( 3. července 2018 10:28 )

Zoufalství Valachové je jaksi korespondující s klíštětem jménem Poche...CO TO JE ZA LIDI ????????????????????????????????

marmat ( 3. července 2018 10:26 )

NEODISKUTOVATELNÁ a HODINOVÁ derniéra pro každého šéfíka na daleko menší pozici !!!

marmat ( 3. července 2018 10:23 )

Kdyby byla ODS méně manipulovatelná TOP 09 a KDU ČSL(Bartošek a s ním Bělobrádek) nezačalo taky hýkat jako Mirďa, tak by bylo MOŽNÁ NĚCO ke skousnutí !!!Chudák premiér.....Dělejte kuličku na poušti ......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa