Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hnízdečko „cinknutých“ dotací: Pelta se měl s náměstkyní dělit v pronajatém bytě

Autor: bk - 
11. května 2017
09:33

V kauze s manipulacemi sportovních dotací vyplouvají na povrch nové informace. Policie uvádí, že o dotacích v stamilionových částkách se nejednalo na ministerstvu školství, nýbrž v soukromém bytě, který pronajal jeden z hlavních aktérů aféry Miroslav Pelta, šéf české fotbalové asociace. Scházel se v něm s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou, která měla údajně dotace rozdělovat podle Peltových požadavků, informuje Český rozhlas Radiožurnál. 

Fotbalového bosse Peltu nyní policie stíhá kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění neminulo ani Kratochvílovou, která podle kriminalistů způsobila škodu půl miliardy korun.

Miroslav Pelta zkolaboval. Co stalo? Čtěte ZDE

Policie se skupinou zabývala od konce loňského listopadu. Díky štěnicím v onom bytě se jim podařilo zjistit, jak schůzky probíhaly. Vyhodnocením záznamů bylo zjištěno, že Kratochvílová Peltovi mimo oficiální pracovní kontakt zasílala informace o připravovaném znění dotačních programů a o jejich schvalování na poradách vedení,“ uvedly kriminalisté ve svých záznamech a přidali další detaily. Pelta s Kratochvílovou například rozebírali i to, jak rozdělit investiční dotace ve výši 454 milionů korun pro rok 2017. A to ještě předtím, než zasedla expertní komise ministerstva školství, která je má na starost.

Detektivové rovněž uvádějí, že z 50 projektů, které byly ministerstvem schváleny, řešila dvojice před jednáním komise nejméně 21 z nich. Žádný z 50 projektů však nebyl vybrán podle zákonných kritérií. Státu proto vznikla škoda půl miliardy.

V kauze je stíhaná i samotná fotbalová asociace, které se dotace také týkaly. Policie tvrdí, že v únoru letošního roku prozradila Kratochvílová Peltovi přesnou částku, jenž má asociace na roky 2017–2019 dostat. Jednalo se o sumu 553 milionů korun. Nejmocnějšímu muži českého fotbalu se však částka příliš nezamlouvala a chtěl přidat devět milionů. Bylo mu vyhověno i díky Zdeňkovi Břízovi, podřízenému náměstkyně, který původní částku zvýšil a nyní je v kauze také stíhán.

Kratochvílová pak podle kriminalistů oddálila projednávání daného materiálu na poradě vedení a zalhala, že zatím není hotová metodika. Na následující poradě vedení ministerstva 14. 2. 2017 pak bylo rozhodnuto o přidělení vyšší částky pro asociaci, než jaká vyplynula z původního jednání poradní expertní komise před Peltovou intervencí, tedy částky 562 milionů korun,“ stojí v policejních dokumentech.

Proč vůbec Pelta s dotacemi manipuloval? „Zajišťoval opětovné zvolení do funkce předsedy výkonného výboru fotbalové asociace a získával sponzory nejméně pro Fotbalový Klub Jablonec, kde působí jako člen představenstva,“ tvrdí police a dodává, že tímto způsobem si Pelta zajišťoval financování aktivit, kterých se účastnily vlivní politici, podnikatelé či členové justice.

Kvůli dotační aféře rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová. „Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji na funkci ministryně školství,“ uvedla v úterý na Twitteru.

VIDEO: Šéf FAČR Pelta čekal na rozhodnutí o udělení vazby

Video    - iSport TV
Video se připravuje ...

vvogh.t ( 13. května 2017 09:21 )

aplikoval bych jí dvojitý cunnilingus

mart33 ( 11. května 2017 14:03 )

Víc žen do funkcí !!

santikxauz ( 11. května 2017 13:57 )

Už spolu "cinkat" nebudou.

holcman ( 11. května 2017 13:55 )

Ve kvartýru to jenom fičelo, dělili se o naše prachy, šmejdi.

y1xcvbnm ( 11. května 2017 12:26 )

ale Franta z Horní Dolní po přistěžení že odcizil 2 piva sedí hned.

Zobrazit celou diskusi