Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Babiš řeší migranty na summitu v Sofii. Zbaví se Češi nadobro kvót z EU?

Autor: Jakub Veinlich - 
17. května 2018
06:00

Český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a další státníci začali řešit v Bulharsku otázky migrace. Summit státníků se koná v Sofii ve chvíli, kdy je Bulharsko předsednickou zemí EU. Podle Babiše je v Evropě úplně jiná nálada ohledně migrace, než byla v roce 2014. Soudí, že se zřejmě bulharskému předsednictví nepodaří dojednat požadovaný kompromis azylového systému.

„Je názor, že to nedopadne, že se to posune až na rakouské předsednictví,“ řekl premiér Andrej Babiš před odletem do Sofie. Spor v rámci Evropské unie kvůli uprchlíkům přitom trvá zhruba dva roky, od května 2016.

Tehdy se země střední a východní Evropy v rámci Unie postavily proti návrhu Evropské komise, která prosazuje povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků mezi státy Unie. Pro některé jiné země, třeba z jihu Unie, je to ale naopak zásadní součást změn.

Šéfové států a vlád Unie dali diplomatům a ministrům čas do červnového summitu EU na nalezení kompromisu přijatelného pro všechny. Ten se nepovedlo zajistit už několika předchozím předsednickým zemím, přesto bulharští diplomaté o tématu vedou intenzivní jednání. Podle diplomatických informací ale nebyla ani poslední podoba návrhu z tohoto týdne například pro Maďarsko přijatelná.

Rakušané se vedení EU ujímají od července a na 20. září plánují v Salcburku neformální summit, věnovaný právě migrační problematice.

Babiš sází na osobní schůzky s premiéry

Podle Babiše jsou pro Prahu důležitá především dvoustranná jednání, na nichž česká strana objasňuje svůj názor na nefunkčnost systému kvót, který jen zbytečně členské státy rozděluje. Babiš také připomněl měnící se náladu v členských zemích i pravděpodobný nástup vlády protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) a protiimigrační Ligy v Itálii, která byla dosud hlavním zastáncem přerozdělování.

Podle diplomatických informací se složitý bulharský kompromis počítající s přerozdělováním migrantů v případě vysoké zátěže jedné členské země a možností pro přijímací země část „kvóty“ nahradit jinou formou pomoci nelíbí ani nynější italské vládě. Ovšem z jiného důvodu než středoevropským a východoevropským zemím – podle názoru Říma totiž nejde dostatečně daleko.

Summit Evropské unie, kam bulharské předsednictví pozvalo také další balkánské země, jako je například Albánie, Bosna a Hercegovina nebo Srbsko, začíná v 9 hodin. Má mít dvě části. Česká delegace by se měla vrátit zpět do České republiky okolo 17. hodiny odpoledne. 

pupicek001 ( 17. května 2018 12:54 )

Dalsi abonent MarkusHermann

Deneček ( 17. května 2018 12:46 )

A v Bohnicích kvůli tobě a tobě podobným rozšiřují personál.

pupicek001 ( 17. května 2018 12:19 )

peterilank...@... chce prepravku koblih za tapety

pupicek001 ( 17. května 2018 12:07 )

PiTomio uz jim stavi kulate lagry

pupicek001 ( 17. května 2018 12:05 )

Nesu koblizky at se ve vas vyznam, hlaste se kdo chce?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa