Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš obavy o Čechy v Británii nemá. V Bruselu ladili i noty pro brexit

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
23. března 2018
18:55

Brexit postoupil do další fáze. Evropští lídři se dohodli na společném pohledu, jak by měli vypadat vztahy EU a Velké Británie po jejím odchodu z unie. Dohodu doladili zástupci už jen 27 zemí. Ta osmadvacátá - tedy Velká Británie - už zastoupení v jednací místnosti neměla. Vztah unie a Velké Británie po brexitu teď bude dohadovat šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier.

„Ve čtvrtek jsme skončili ve dvě ráno, a dnes začínali v devět. Byl jsem tu první,“ pochlubil se v pátek trochu neskromně po skončení jednacího dne český premiér v demisi Andrej Babiš.

Dlouho ale v jednacím sále nezůstal sám. Jednání bylo rychlé a dnes už i bezbolestné. Evropští lídři v pátek ráno nejdříve prodiskutovali rozhodnutí amerického prezidenta o uvalení cel na hliník a ocel pro Čínu a výjimku pro EU. Po té britská premiérka Theresa Mayová opustila jednací sál a jednání proběhlo bez ní.

Podle českého premiéra zástupci zbylé sedmadvacítky ocenili vyjednávací schopnosti Michela Barniera, který je za unii pověřený vyjednáváním s Velkou Británii a který má přiletět 13. dubna na jednání do České republiky.

Během dvoudenní pracovní cesty do Bruselu se navíc český premiér sešel také s Theresou Mayovou na společné schůzce, což byla náhrada za konferenci v Mnichově, před kterou Babiš skolilo zdraví.

Smlouvu o budoucích vzájemných vztazích bude možné uzavřít až poté, co Británie na konci března 2019 z unie vystoupí. Platit pak začne až po konci roku 2020, kdy podle dohody skončí následné přechodné období.

„Samozřejmě jsou v (textu) určitá specifika. Je tam Irsko, to znamená hranice, která by neměla být po brexitu neprodyšná, ale měla by zachovat určitá specifika a dalším specifikem je Gibraltar vůči Španělsku,“ řekl konkrétně o sporných bodech v návrhu k brexitu Babiš.

Jednání bez většího závěru

Žádný velký závěr ale jednání ani tentokrát nepřineslo. Obě strany ale mají vůli i k další spolupráci v řadě odvětví i ve chvíli, kdy Británie opustí evropské společenství.

Představy obou stran jsou zatím poměrně obecné, byť obě strany dávají najevo zájem na udržení těsných vztahů a na pokračování spolupráce v řadě oblastí, jako je bezpečnost, obrana, boj s terorismem a mezinárodní kriminalitou, nebo zahraniční politika.

„V první řadě nám jde samozřejmě o pozici našich občanů, kteří mají velice dobrou pověst, britská strana je považuje za experty a proto nemám žádné obavy, že by se nějak změnila pozice k přijímání našich lidí po brexitu,“ zmínil jednu z hlavních priorit České republiky Babiš.  

Britská premiérka Theresa Mayová v pátek ráno v Bruselu zopakovala přání Londýna, aby bylo domluveno „silné budoucí hospodářské a bezpečnostní partnerství“.

Ekonomické důsledky pro Británii

Návrh dokumentu, na kterém se členské země – tedy už bez Velké Británie shodly, má devět stran. V návrhu textu je také zdůrazněné, že Brexit a tedy i rozhodnutí Britů odejít z celní unie a jednotného trhu nevyhnutelně znamená komplikace ve vzájemném obchodu. „Rozdílná pravidla a potřeba jejich vymáhání budou mít bohužel negativní ekonomické důsledky, především v Británii,“ shodli se v návrhu dokumentu premiéři a prezidenti zbývající sedmadvacítky.

Video  Nigel Farage pro Blesk: Dva roky po brexitu stále bere plat z EU, Čechům radí útěk  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Stát, který není členem unie a nemá stejné závazky jako člen, nemůže mít shodná práva a těšit se stejným výhodám jako člen,“ stojí dál v dokumentu. Unie v něm opakuje, že čtyři svobody spojené s jednotným trhem EU – tedy volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu- jsou nedělitelné a není možné „vyzobávání třešniček“ účastí jen v některých částech jednotného trhu, neboť to by poškodilo jeho integritu a dobré fungování.

EU tak dala najevo vůli dojednat „vyváženou, ambiciózní a rozsáhlou dohodu o volném obchodu“, která ale bude finálně uzavřena až po britském odchodu z bloku.

jentakven ( 23. března 2018 21:46 )

Nepruď.

frogL ( 23. března 2018 21:24 )

Taky to nečtu, překážíš.

show ( 23. března 2018 21:12 )

čte někdo ty tapety? JÁ NE.

takes ( 23. března 2018 20:16 )

Proč by taky měl, má důležitější priority...bohužel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa