Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ať složí mandát poslance, tlačí ČSSD na Sobotku. Vzpamatujte se, vzkázal jim

Autor: ČTK, var - 
27. listopadu 2017
14:50

Pokud bude ČSSD vysílat netolerantní signály, přijde i o ty voliče, kteří jí v letošních volbách do Sněmovny zbyli. Novinářům to v Budapešti po summitu 16 evropských zemí a Číny řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na víkendovou výzvu jihomoravských straníků, aby se kvůli odpovědnosti za výsledek voleb vzdal mandátu poslance. Sobotka už v sobotu ČTK řekl, že funkci složit nehodlá.

Mateřská buňka dosluhujícího premiéra Sobotku vyzvala k rezignaci o víkendu kvůli tomu, že ČSSD získala ve volbách jen málo přes sedm procent. „Sociální demokracie by se měla hodně rychle vzpamatovat, protože pokud bude vysílat takovéto negativní netolerantní signály, tak přijde i o ty voliče, kteří jí zůstali po těchto volbách,“ reagoval Sobotka.

Sociální demokracie, kterou Sobotka do červnového odstoupení z pozice předsedy i volebního lídra vedl, by se měla podle premiéra vrátit k pozitivnímu programu a prosazování zájmů svých voličů. „Měla by přestat v tomto zničujícím vnitrostranickém boji,“ konstatoval.

Sobotkou vedená vláda ve středu podá demisi v návaznosti na to, že minulý týden skončila ustavující schůze nové Sněmovny. „Rozhodl jsem se zařadit ten bod na pravidelné jednání, které už bylo svoláno. Vláda přijme usnesení, které doručíme na Pražský hrad, aby pan prezident mohl jmenovat nového premiéra a vládu,“ řekl Sobotka.

Po demisi očekává, že bude jeho vláda vykonávat funkci v demisi. Období může být poměrně krátké, prezident Miloš Zeman avizoval, že by šéfa ANO Andreje Babiše mohl jmenovat premiérem ve středu 6. prosince a jeho chystanou menšinovou vládu pak v pátek 15. prosince. „Dokončíme mandát a já se pak budu soustředit na výkon mandátu ve Sněmovně. ČSSD je v opozici, takže to bude změna proti těm čtyřem letům, kdy jsem reprezentoval vládu. Budu si zvykat na roli opozičního poslance,“ uvedl Sobotka.

Video  Miloš Zeman drsně proti premiérovi: Sobotko, sklapni!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde

mirkazam ( 3. prosince 2017 17:14 )

Kopněte už toho hňupa do zadku,jeho zásluhou skončili socani až na samém dně.Je jako klíště,a pokud se ho co nejrychleji nezbavíte,tak vás už nikdo nebude volit !!!

ivoadler ( 28. listopadu 2017 14:32 )

O jakém vybarvení mluvíš? Mně politika KSČM připadá vzácně kontinuální.

marais ( 28. listopadu 2017 10:45 )

HELE, Rath půjde sedět za 5 milionů a pan Babiš bude premier za 40 milionů..to je co?

marais ( 28. listopadu 2017 10:43 )

To víte, Sobotka není Ježíšek, aby členům čssd vše zajistil navždy.Prostě přišla změna.A koumouši se vybarvili..

marais ( 28. listopadu 2017 10:39 )

Nejvíc Sobotku kritizují jeho rebelové a řadové nuly. Hodně jich 4 roky sedělo na postech a teď musí pryč. Prostě..výměna.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa