Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tejc to po 20 letech „balí“ v ČSSD. A buňka vyzvala Sobotku, aby složil mandát

Autor: ČTK - 
25. listopadu 2017
18:20

Bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v sobotu oznámil, že po 20 letech odchází ze strany. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení sociální demokracie odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách a neumožní změnu politiky ČSSD. Tejc své rozhodnutí zveřejnil na svém twitterovém účtu a oznámil členům strany na krajské konferenci ČSSD v Břeclavi.

„Svolání jednodenního sjezdu a odmítnutí přímé volby předsedy je pro mne důkazem, že širší vedení ČSSD žádný restart neumožní a odpovědnost za volební debakl nepřijme. Ve straně, kde se vedení bojí vlastních členů, být nemohu. Proto jsem se rozhodl po dvaceti letech z ČSSD odejít, uvedl na sociální síti Tejc.

„Dokud lidé jako Milan Chovanec a další budou uplatňovat svůj vliv, dělat dohody a nepřijmou odpovědnost, tak šance na změnu je velmi malá. Život je natolik krátký, že nechci trávit příští měsíce a roky bojem v sociální demokracii, řekl Tejc v Břeclavi. Dodal, že jako právník se bude nyní věnovat paragrafům.

S Haškem a Zimolou patří k oponentům

Společně s bývalým jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem či jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou patřil Tejc k oponentům nynějšího stranického vedení v čele s Bohuslavem Sobotkou, Chovancem a Lubomírem Zaorálkem.

Tejc byl po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Na konci letošního března Tejc oznámil, že nebude kandidovat v říjnových sněmovních volbách. Řekl tehdy, že nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení strany a po vypršení poslaneckého mandátu fakticky odejde z aktivní politiky.

Konec Sobotky

Širší vedení ČSSD před týdnem rozhodlo, že mimořádný sjezd bude 18. února v Hradci Králové a o předsedovi budou jako dosud rozhodovat jeho delegáti, nikoliv celá členská základna.

Než Tejc zveřejnil své rozhodnutí, krajská konference jihomoravské organizace, které byl také členem, vyzvala dosluhujícího premiéra a svého lídra v říjnových volbách Bohuslava Sobotku, aby rezignoval na svůj poslanecký mandát kvůli špatnému výsledku voleb. Strana v něm získala jen něco málo přes sedm procent a podle všeho směřuje do opozice. Tejc už v letošních volbách nekandidoval.

Pro rezignaci Sobotky hlasovalo 78 zástupců jihomoravské ČSSD, proti tomuto usnesení jich bylo 33, 14 se zdrželo hlasování, řekl tajemník krajské ČSSD Michal Škerle. Sobotkovo vyjádření se nepodařilo získat. Místopředseda strany Jan Hamáček pro Sobotkův odchod ze Sněmovny nevidí důvod.

V usnesení, které krajská konference přijala, se přímo hovoří o volebním debaklu. Hlavní politickou odpovědnost za něj podle krajské ČSSD nese Sobotka. Text usnesení přečetl na sjezdu člen krajského výboru strany Pavel Blažík, který jej přednesl po poradě s členy brněnské městské ČSSD. "Výsledek voleb nelze označit jinak než jako debakl. Pokud sociální demokracie má pomýšlet na budoucí zlepšení, musí radikálně změnit své vystupování, svoji politiku a svoje vrcholné představitele," řekl novinářům Blažík.

„Celé vedení ČSSD přijalo odpovědnost za výsledek voleb a na sjezdu odstoupí. Nevidím důvod, proč by se Bohuslav Sobotka měl vzdávat poslaneckého mandátu, který získal od voličů na jižní Moravě, neboť mimo jiné získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů v ČSSD," reagoval na jihomoravskou výzvu Hamáček.

Reakce Sobotky

Končící premiér Bohuslav Sobotka nehodlá složit mandát poslance, k čemuž ho dnes kvůli tristnímu výsledku sněmovních voleb vyzvala jeho mateřská jihomoravská organizace. Sám Sobotka dnes na zasedání v Břeclavi nebyl. Cítí se zavázán preferenčními hlasy voličů a nenechá se podle svých slov zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů, sdělil večer premiér ČTK.

„Mandát poslance mám díky voličům ČSSD, kteří mi dali na jižní Moravě více než 7000 preferenčních hlasů, což by druhý nejlepší výsledek mezi kandidáty ČSSD v celé republice,“ uvedl Sobotka. Jeho mateřská okresní organizace ve Vyškově navíc dosáhla nejlepšího výsledku strany v zemi. Není proto podle něj žádný důvod, aby odešel ze Sněmovny.

„Nenechám se zastrašit ani odradit předem organizovaným nátlakem několika brněnských funkcionářů,“ zdůraznil premiér. Dodal, že byl u obnovení ČSSD v roce 1989 a prosazoval sociálnědemokratické hodnoty v dobách dobrých i zlých. „Vždycky budu bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, nedemokratická a netolerantní strana,“ dodal v SMS zprávě.

lalia ( 26. listopadu 2017 11:25 )

Nechápu proč jsou všichni proti Sobotkovi?On jediný se postavil proti Babišovi a měl proč.U mě je to hrdina.Ostatní ukáže budoucnost.Uvidíme jak bude Babiš bojovat v Bruselu.Bude makat jako Sobotka,nic jiného neexistuje.Lidé jsou slepí a jdou proti němu v davu a štěkají na něho a mnozí neví proč.Je to řízeno a nejen u nás i ze zahraničí.Uvidíme.Já nevidím nic špatného,že by Sobotka udělal.Nejede v žádném tunelu atd.

marais ( 26. listopadu 2017 09:50 )

Nejdříve pučem rozložili čssd a teď mizí pryč. Tandem Sobotka, Zaorálek a Chovanec udrželi čssd ve vládě, spousta řadových strejců 4 roky seděla na výhodných místech a teď kritizují vedení? Hanba jim..

gabreta ( 25. listopadu 2017 22:18 )

Tak to je hlubokej omyl! Bejt tam tihle tři jmenovaní, tak vláda v klidu dosloužila a dneska by Sosani byli ve vládě zase a netloukli by se s Chemikovo partou nad propadlištěm dějin!! Sobotka s Chovancem totiž Sosany pohřbili!!

moiaza ( 25. listopadu 2017 22:18 )

Sobotka se chová přesně jako Kalousek. Chce za každou cenu stáhnout celou ČSSD ssebou až ke dnu.

Braska ( 25. listopadu 2017 22:04 )

Co když by Sobotka konečně přiznal kde vyhrabal toho Šumana a kde ho má schovaného nebo snad už umřel chudák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa