Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Peníze nám dál chybí.“ Boj o rozpočet rozladil část ministrů, vyhlíží miliardy

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. června 2017
10:55

Po vládní krizi se Sobotkova vláda ve středu vydala řešit rozpočet pro příští rok. Deficit 50 miliard, který je pro opozici v časech ekonomické prosperity už tak příliš vysoký, byl v ohrožení, požadavky ministrů na další a další miliardy se množily. „Všichni budou muset nějak ustoupit,“ varoval Babišův vicepremiér Richard Brabec (ANO). Nakonec návrh výdajů a příjmů rozpočtu se schodkem 50 miliard vláda schválila. Část ministrů ale spokojená není.

Před vládním jednáním o rozpočtu byla značně živá otázka, zda je schodek 50 miliard, který si „namaloval“ ještě coby ministr financí Andrej Babiš (ANO), udržitelný. Požadavků na další miliardy přišla celá řada. Stěžoval si třeba ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ale i řada ministrů z ČSSD.

A tak boj o rozpočet sliboval drama na vládě. Nakonec však mohl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámit: „Vláda dnes udělala první důležitý krok k tomu, abychom mohli mít schválený rozpočet na rok 2018.“ Upozornil, že vláda schválila předběžný návrh příjmů a výdajů státního rozpočtu i státních fondů na roku 2018 až 2020.

„Všichni musí ustoupit“

Vyhráno však vláda nemá. A za schodek 50 miliard dál čelí kritice opozice. „Budeme dělat všechno pro to, abychom se do 50 miliard dostali, každopádně ty nároky jsou opravdu velké,“ přiznával ve středu ráno při příchodu na Úřad vlády vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

O tom, že „nadpožadavky“ ministrů celkově „vysoce převyšovaly plánovaný deficit“, mluvil i vicepremiér Richard Brabec (ANO). „50 miliard je prostě dáno a my s tím musíme něco udělat. Všichni budou muset nějak ustoupit,“ upozorňoval.

Vláda nakonec schodek udržela, byť by někteří ministři stále ještě rádi chtěli do svých resortů miliardy navíc. „I po dnešním jednání vlády platí schodek státního rozpočtu v příštím roce ve výši maximálně 50 miliard. Dnes byla šance na to, aby jednotliví ministři na vládě připomenuli ještě problémy, které bude třeba vyřešit,“ poznamenal k tomu Sobotka.

K rozpočtu se vrátí vláda na konci léta

Nejde tak o definitivní návrh rozpočtu. Vláda se k němu ještě jednou vrátí, až jednotlivé kapitoly probere během července a srpna ministr financí Ivan Pilný (ANO) postupně s ministry. „Zatím jsou tam nadpožadavky v řádu několika desítek miliard korun,“ hlásil před středečním vládním jednáním Sobotka. „Já myslím, že i dnes ta debata ukázala, že tam ještě přetrvávají některé problémy,“ připustil po jednání.

Konečný návrh rozpočtu je nutné poslat ze zákona do Sněmovny do konce září. „Budeme dále pokračovat v přípavě rozpočtu a pevně věřím, že budeme schopni do konce září rozpočet předložit do Sněmovny,“ dodal Sobotka. Za rozpočtové priority, na které upozorňoval on sám, zmínil další prostředky pro vysoké školy či sociální služby.

VIDEO: Sobotka oznámil, že vláda schválila n ávrh rozpočtových příjmů a výdajů

Sobotka o své budoucnosti pomlčel

Zapomínat se nesmí ani na výdaje na obranu a bezpečnost, poznamenal Sobotka. Zda ale tyto priority bude hájit jako premiér i jako předseda ČSSD, o tom Sobotka pomlčel. „Já teď nechci mluvit o vnitrostranických otázkách,“ zareagoval Sobotka, když dorazil mezi novináře.

A odkázal na odpolední jednání grémia ČSSD, které dle jeho slov bude jednat „o celkové kondici, ve které je sociální demokracie čtyři měsíce před volbami“. „Očekávám poměrně hlubokou a zásadní debatu v užším vedení strany, o tom, co můžeme udělat všechno pro to, abychom zlepšili pozici sociální demokracie před parlamentními volbami,“ dodal.

VIDEO: Sobotka mluvil o rozpočtových prioritách, o své budoucnosti pomlčel. Podle Brabce zůstane premiérem

Nespokojení ministři zamíří za Pilným

Budoucí debata ministrů o rozpočtu se šéfem státní kasy nebude zcela poklidná. Někteří ministři mají nadále výhrady na chybějící miliardy.

„Ministerstvo zemědělství tam mělo původně o 5 miliard méně, takže tam ještě debata určitě bude. Ministerstvo kultury, to v podstatě je vyřešeno. To s návhem souhlasí... Za tři členy vlády mohu říct, že největší debata bude asi ještě na ministerstvu zemědělství,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

„Abychom docílili toho čísla, které jsme slíbili v roce 2020, tak nám ještě pořád něco schází. Jsou to necelé čtyři miliardy,“ podotkl ministr obrany Stropnický s narážkou an to, že by mělo Česko do budoucna investovat 2 procenta HDP právě na obranu. Taktiku, s jakou půjde za ministrem financí, nechtěl prozradil, „protože by to přestala být taktika“.

„Rovněž za ministerstvo průmyslu a obchodu mohu potvrdit, že nejsme spokojeni se současným stavem a návrhem rozpočtu, protože v tom návrhu má kapitoval MPO mínus 600 milionů korun,“ dodal ministr Jiří Havlíček (ČSSD).

VIDEO: Ministři Stropnický (ANO) a Havlíček (ČSSD) nejsou s návrhem rpozpočtu spokojeni

Jednání vlády předcházela koaliční schůzka, kam dorazil i Andrej Babiš (ANO), který již není členem vládního kabinetu. Rozpočet s koaličními partnery již příliš neřešil.

„Já jsem ještě ve funkci ministra dal ten návrh (rozpočtu – pozn. red.), a jak je známo, bude se o tom jednat celé léto a ta jednání vyvrcholí v září. Takže ten klasický přístup. O rozpočtu se mluvilo snad minutu,“ uvedl Babiš po koaliční schůzce.

Zmínil však vlastní priority rozpočtu jako navyšování důchodů o 501 korun a další. „Doufám, že konečně koalice vyslyší ty moje trvalé návrhy, že bychom měli navyšovat hlavně těm, kteří mají nejméně – to znamená sociální služby, kultura a učitelé,“ dodal exministr a jako další prioritu zmínil dopravní infrastrukturu.

„ČSSD tahá ježka z klece“

Vedle rozpočtu však přišla řeč i na budoucnost předsedy vlády. Zatímco Andrej Babiš se prý Sobotky na jeho politickou budoucnost neptal, vicepremiér Brabec jako jeden z mála obsáhleji reagoval i na dotaz ohledně situace v ČSSD, kde se spekuluje o Sobotkově konci coby stranického šéfa a volebního lídra. Nebo snad i konec premiéra?

„Tohohle ježka z klece si budou muset vytáhnout kolegové sami, koneckonců oni se s námi také neradili, když se podávala demise vlády,“ vzpomenul Sobotkův nečekaný krok ohledně vládní demise, kterou však nakonec premiér stáhl.

Brabec, který v křesle vicepremiéra nahradil Andreje Babiše, připustil, že by se změna v čele ČSSD „asi nějak promítla“ na fungování koalice či vlády. „Ale já nechci spekulovat. Uvidíme, já jsem slyšel už asi 10 variant, tam a zpátky. Ta poslední varianta zatím byla, že tak jako tak by pan předseda Sobotka zůstával premiérem. Tak já myslím, že by se to asi v zásadě nepromítlo,“ pokračoval Brabec.

„My teď musíme už opravdu přestat otravovat lidi nějakými koaličními nebo vládními spory, já myslím, že toho mají všichni dost po těch zbytečných týdnech, kde se prostě ztratil čas,“ dodal.    

marais ( 15. června 2017 09:43 )

U nás je skoro vše soukromé, tak na co potřebují ministerstva TOLIK PENĚZ ? Indexem jim snižte výdaje na úroveň příjmů státu a rozpočet VYROVNEJTE! Dost bylo zadlužování státu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa