Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Města a obce dostanou z daní o 800 korun na občana víc. Už od ledna

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uspěl v Senátu v boji o peníze pro města a obce.
Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) uspěl v Senátu v boji o peníze pro města a obce.  (Autor: ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. července 2017
11:15

Senát dal překvapivě hladce zelenou návrhu Libereckého a Pardubického kraje, aby z daní dostala města a obce více peněz. Jedná se od ledna zhruba o 8,5 miliardy korun, v přepočtu tedy dostanou zhruba o 800 korun na každého občana víc. Zástupce autorů předlohy, hejtman Martin Půta (STAN), byl překvapen tím, že se podařilo návrh do voleb schválit. A doufá, že prezident Miloš Zeman normu rychle podepíše.

Hladký průběh a překvapení v tváři jednoho z autorů novely zákona o rozpočtovém určení daní Martina Půty (STAN). Takové bylo jednání v Senátu, kde se do debaty přihlásil jediný člen. Návrh počítá s tím, že se zvýší podíl obcí a měst na vybrané dani z přidané hodnoty z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta.

Podívejte se na komentář zástupce předkladatelů, hejtmana Martina Půty (STAN):

Na návrh poslanců také novela zvyšuje při rozdělování peněz obcím kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Na jednoho žáka by tak mělo připadat nově až 13 700 korun.

„Starostové nebudou muset chodit leštit kliky na nějaká ministerstva a sami se rozhodnou, na co ty peníze použijí,“ řekl senátorům Půta. Podporu získal návrh u většiny senátorů, slovně ji vyjádřil ale jen Jaroslav Větrovský (za ANO). „Pro mně jako pro letitého starostu to ani nemůže býti jinak. Chtěl bych uvést pouze jeden fakt, který tady ještě nezazněl, a to je, že města a obce si polepší řádově v částce o 600 – 800 Kč na jednoho obyvatele. U třítisícového města, kterému já mám tu čest starostovat, to tedy bude nárůst o cca necelé dva miliony korun. A to už jsou prostředky, které v rozpočtu našeho města jsou znát,“ řekl na plénu.

„Je to navrácení finančních prostředků do rozpočtů měst a obcí, o které přišly v době, kdy se připravoval druhý důchodový pilíř,“ řekl po projednání novinářům Půta. „Přiznám se, že jsem byl velice skeptický, že ten návrh zákona může parlamentem projít, protože zákonodárná iniciativa krajů není v parlamentu úplně oblíbená. Nicméně se to povedlo,“ zajásal liberecký hejtman nesměle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa