Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Starší Okamura cepuje bratra Tomia: Bude prezident jako Gottwald

Autor: Václav Lang - 
30. prosince 2016
16:10

Jako by Tomio a Hayato Okamurovi ani nebyli bratři. První je známý ostrou protiuprchlickou rétorikou, která si často nezadá s xenofobií, druhý vyzývá k míru, pokoře a uprchlíkům naopak pomáhá. Už dříve Hayato opatrně varoval před bratrovým populismem a některými jeho postoji, teď ho otevřeně zkritizoval za náklonnost k Rusku. Tomio Okamura se ale hájí, že je podporovatelem zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hayato Okamura letos oslavil padesátku a se svým o šest let mladším bratrem Tomiem se skoro nevidí. I přes společný původ jsou oba dva naprosto odlišní. „V poslední době se u něj něco zvrtlo. Stal se z něj populista dost těžkého kalibru, jako by ho politika semlela. Chytá se všech možností, jak se udržet na politickém výsluní, a to i za cenu, že zajde v některých věcech opravdu příliš daleko,“ řekl letos Hayato Okamura pro MF Dnes.

Také on je politikem, i když ne na profesionální úrovni jako jeho bratr, zakladatel hnutí Úsvit a stávající šéf strany Svoboda a přímá demokracie (SPD). Hayato je vystudovaným teologem a živí se jako překladatel. Před dvěma lety vstoupil do KDU-ČSL a na sociálních sítích často komentuje aktuální dění.

Nyní se na jeho facebookovém profilu objevil text nazvaný Ruská karta, kritizující Tomia Okamuru za jeho náklonnost k Putinovi. „Předseda SPD vsadil na ruskou, putinovskou kartu a spojuje s ní svoji politickou budoucnost, svůj politický osud. Chce se stát jednou prezidentem a už nyní na tom tvrdě pracuje. Bude místodržícím Moskvy v naší zemi – jako byli Gottwald, Zápotocký, Novotný...,“ nebere si servítky.

„Je dobře těmto záměrům rozumět, něco o nich vědět. Pak je totiž šance na ochranu a záchranu demokracie v kritických momentech, které zřejmě v příštích letech přijdou,“ uzavřel nejstarší z bratrů Okamurových.

Tomio: Jsem podporovatelem Trumpa

Na žádost Blesku o verifikaci textu Okamura starší nereagoval. Jeho bratr Tomio zjevně kritikou překvapen nebyl. „Starší bratr, s kterým se dlouhodobě vůbec nestýkáme a který je členem KDU-ČSL, evidentně vůbec neví, že již rok a půl veřejně podporuji Donalda Trumpa a Američané mne již před půl rokem dali na seznam jeho oficiálních podporovatelů,“ uvedl pro Blesk.cz Tomio Okamura.

„Snažím se o jedinou možnou kartu pro nás jako malou středoevropskou zemi – a tou je přátelství a mírová oboustranně výhodná spolupráce se všemi národy – včetně země, na které jsme životně energeticky závislí,“ zmínil.

„Jen hlupák vyvolává nepřátelství, jen hlupák je navíc agresivní vůči tomu, koho může získat podanou rukou, a jsem rád, že od 20. ledna (datum uvedení Trumpa do prezidentského úřadu – pozn. red.) tohle bude oficiální politikou i našeho přítele – amerického prezidenta Donalda Trumpa,“ dodal Tomio Okamura.

francisco ( 1. února 2017 15:14 )

Cha cha cha, blekota Pitomio, IQ tykve, skrytý komouš, který nám na západě dělá ostudu názory jako: komunismus je nejlepší systém, který kdy byl na zemi, který velebí diktaturu Kuby a Nikaraguy. Pomlouvá vše americké a chválí vše ruské. Kam nás potom mají zařadit? A stále mu přibývají hlasy díky uřvané kritice imigrantské politiky EU. Údajný hajzldědek a popelář z Tokia, jehož mottem je: voliči, řekněte mi co chcete slyšet a já vám to řeknu. ŽE SE JEHO VOLIČI ZA NĚHO NESTYDÍ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa