Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tři kraje vyhlásí nové kotlíkové dotace. Kde rozdají lidem další miliony?

Autor: simao, ČTK - 
12. září 2016
18:16

Desítky milionů si vyžádaly tři kraje na druhé kolo kotlíkových dotací. Bude se opět opakovat situace, kdy lidé lační dotací na výměny kotlů obklopí krajské úředníky? Objem dotací není tentokrát zdaleka tak velký. 73 milionů v Plzeňském kraji, 50 ve Středočeském a 30 milionů ve Zlínském. Pro jednotlivé žadatele jsou však omezení. Na co si mají dát pozor? Tentokrát jde jen o kotle na čistou biomasu nebo tepelná čerpadla.

O navýšení peněz na výměnu starých kotlů za nové zatím požádaly tři kraje – Plzeňský, Středočeský a Zlínský. Česko letos vyjednalo u Evropské komise navýšení původní třímiliardové dotace o dalších 300 milionů korun. Zájemci, na které se v první ze tří výzev nedostalo, tím dostali další šanci na peníze.

V republice byly v první vlně určeny na výměnu kotlů tři miliardy korun z evropských peněz. Do roku 2020 by mělo být rozděleno devět miliard korun a vyměněno až 100 tisíc kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

Domácnosti mohou na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150 000 korun. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle.

Jedinou podmínkou Evropské komise nyní je, že se peníze využijí pouze na zdroje, které využívají obnovitelné zdroje energie (OZE), tedy na kotle na čistou biomasu nebo na tepelná čerpadla.

Dle ministerstva životního prostředí má výměna čtvrtiny nevyhovujících kotlů v Česku zajistit skokovou změnu kvality ovzduší. Nový zákon o ovzduší přitom umožní od příštího roku kontroly lokálních topenišť přímo v domácnostech.

Středočeský kraj: Připraveno dalších 50 milionů

Na druhé kolo dotací na nové kotle dostal Středočeský kraj od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) dalších 50 milionů korun. Lidé budou moci žádat od 3. října.

V prvním kole, které trvalo od poloviny ledna do konce června a středočeské hejtmanství rozdělovalo 501 milionů korun, zaevidovali úředníci 4500 žádostí o příspěvek na ekologické vytápění. Vedení kraje o tom informovalo na dnešní tiskové konferenci. Přijaté žádosti o kotlíkové dotace Středočeský kraj postupně vyřizuje, lidé by měli peníze získat po splnění podmínek programu v příštím roce.

 

Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů, toto množství se podařilo výrazně překonat. Středočeský kraj patří mezi regiony s nejhorším ovzduším, důvodem jsou i zastaralé kotle a používání neekologických paliv. Hejtmanství na začátku srpna požádalo SFŽP o 100 milionů korun, fond potvrdil přidělení poloviční částky.

S vyúčtováním neotálejte, vyzývají lidi ve Zlínském kraji

Zlínský kraj rozdělí na výměnu starých kotlů za nové dalších 30 milionů korun. Vyhlášení dodatečné výzvy ze strany kraje se předpokládá na přelomu letošního a příštího roku. Také v tomto kraji byl o dotace na výměnu kotlů, o které lidé žádali v první výzvě na začátku roku, velký zájem.

Uspělo 1245 žádostí, rozdělilo se 148 milionů korun. Vyplaceno je nyní asi deset procent žádostí. „Chtěl bych tímto apelovat na všechny příjemce dotace, aby s jejím vyúčtováním neotáleli a obraceli se na nás hned, jak budou mít k dispozici všechny potřebné doklady. Čím dřív budou všechny tyto dotace z naší první výzvy proplaceny, tím dříve budeme moci přistoupit k vyhlášení dodatečné výzvy,“ uvedl vedoucí krajského odboru řízení dotačních programů Martin Kobzáň.

I v Plzni si slibují zlepšení ovzduší

Díky dotacím z EU mohou další stovky starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zařízení vyměnit také obyvatelé Plzeňského kraje.

Druhou výzvu kotlíkových dotací vyhlásí Plzeňský kraj 19. září v 08:00 a lidé se mohou hlásit až do 16. prosince, dokdy mohou vyčerpat až 73 milionů korun.

Domácnosti mohou opět žádat prostřednictvím elektronického systému eDotace. V první výzvě na začátku roku vyhověl kraj 1309 žádostem občanů za celkem 149 milionů korun. První výzvu vyhlásil kraj 20. ledna a lidé se mohli hlásit do 31. března. Už 29. února ale byly přidělené peníze vyčerpané.

„Cílem dotačního programu je snížit emise z lokálního vytápění domácností, podílející se na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území kraje,“ uvedl radní Plzeňského kraje Václav Štekl (KSČM).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa