Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie ve zlínské nemocnici: Řeší problémy s hospodařením

Autor: ČTK, Mii - 
11. října 2016
13:06

V krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně zasahuje policie. Důvodem by mělo být její hospodaření. To v posledních letech sice končilo kladně, přesto její fungování často kritizovali někteří opoziční krajští zastupitelé. Lotos by měla nemocnice také hospodařit kladně, a to i přesto, že je nyní ve ztrátě. Novinářům to v úterý řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas (SPO).

Ztráta nemocnice činila na konci srpna asi 15 milionů korun. Vedení kraje si myslí, že ztrátu způsobilo nedostatečné financování léků speciálních center. „Došlo k výraznému navýšení centrových léků, předpokládáme, že dojde k dohodě se zdravotními pojišťovnami, a tato ztráta za centrové léky bude vyrovnaná,“ uvedl Nečas. Náklady na léky se podle něj zvýšily asi o 20 milionů korun. Podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) je problém plateb za centrové léky celorepublikový.

Zlínská nemocnice má celkem 15 specializovaných center, ve kterých se léčí ty nejtěžší případy z celého kraje. Rozšířilo se například onkologické centrum, které získalo nové přístroje, magnetickou rezonanci, přístroj PET/CT a lineární urychlovač za asi 145 milionů korun. Z 80 procent pokryly nákup evropské dotace. 

Nejdříve ztráta, později zisk 

Za loňský rok nemocnice hospodařila se ziskem přes osm milionů korun. V roce 2013 však čtyři krajské nemocnice hospodařily s rekordní ztrátou 270 milionů korun, ztráta zlínské nemocnice činila v tom roce 190 milionů korun. Nečas se domnívá, že za pozdějšími lepšími výsledky stojí příznivější úhradová vyhláška. Tři krajské nemocnice, v Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži, hospodaří letos zatím se ziskem.

Podle náměstka se také postupně snižuje ztráta zlínské nemocnice z minulých let, která činila až kolem 770 milionů korun. Letos na konci srpna byla asi 206 milionů korun. Výrazně pomohlo také to, že zastupitelé letos snížili částečnou úhradu neuhrazené ztráty z minulých let nemocnice snížením vkladu jediného akcionáře, tedy Zlínského kraje, o 500 milionů korun. Opozice tento krok kritizovala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi