Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šlechtová a stopka v kostele? Nešlo o restituce, odmítá biskupství její verzi

Autor: Václav Lang - 
15. července 2016
05:02

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) vzbudila rozruch, když obvinila faráře obce Boč na Karlovarsku, že ji odmítl pustit do kostela kvůli jejímu postoji k církevním restitucím. Vyrojilo se několik verzí toho, co se vlastně minulý týden seběhlo. Svou přidalo i litoměřické biskupství, pod které kostel spadá. Slova ministryně o mstícím se faráří odmítá. 

Verzí je několik od různých více či méně důvěryhodných zdrojů. Skutečnost je taková, že se ministryně doopravdy nezúčastnila koncertu narození Karla IV. v kostele v Boči, neboť ten byl přesunut do sousedního Perštejna. Otázka je, z jakého důvodu. 

Ministryně má jasno: „Koncert byl přesunut, protože farář v Boči sdělil organizátorům, že mě tam nechce vpustit, protože ‚se prý hanlivě vyjadřuji o církvi‘,“ popsala pro Blesk.cz. Předtím na sociální síť napsala, že faráři vadil její souhlas se zdaněním církevních restitucí. 

Ministryně Karla Šlechtová poskytla Blesk.cz rozhovor v Jeruzalémě. Ministryně Karla Šlechtová poskytla Blesk.cz rozhovor v Jeruzalémě. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

„Když mi to organizátoři řekli, sdělila jsem jim, že mě to mrzí, a pokud by to řekli dříve, že bych nepřijela, aby se koncert v dané obci Boč mohl konat. Načež mi sdělili, že mě tam oporavdu chtěli, tak našli náhradní místo v Perštejně,“ upřesnila pro Blesk.cz. 

Občané na webu kritizují faráře

Na neoficiálních stránkách obce, které spravují sami občané („bez podpory zastupitelstva,“ jak stojí na webu), hovoří administrátoři o „ledové sprše“, která přišla od vlastníka kostela. „Pořádání koncertu a s ním spojených oslav v našem kostele nebylo dovoleno. V kostele, kterému se nám podařilo po dlouhých letech vdechnout život,“ stojí na webu. 

Blesk.cz se pokusil autory stránek kontaktovat, aby sdělili k události podrobnosti, ale odmítli s médii hovořit. Pouze sdělili, že někteří z lidí, kteří na sociálních sítích zpochybňují vyjádření Šlechtové, „ani neví, kde je Boč“. Na webu byl později zveřejněn dopis adresovaný biskupovi, v němž autorka kritizuje bočského faráře Artura právě za zvůli, s kterou zabránil pořádání koncertu.  

Šlechtová k tomu dodala: „Evidentně tam mají problémy mezi sebou a zastupitelstvem a farářem. Což je velká škoda. Já jsem se stala jakousi roznětkou.“

Biskupství odmítá verzi Šlechtové

Stále však zůstává nezodpovězená otázka, zda byly skutečně důvodem nevpuštění Šlechtové do kostela restituce či něco jiného. Biskupství litoměřické, pod které kostel v Boči spadá, verzi Šlechtové zpochybňuje: organizátoři koncertu podle něj nepožádali podle předpisů o jeho povolení v kostele v Boči.

„Pořadatel akce pozval paní ministryni na nepovolený koncert. Přitom by stačilo, kdyby pořadatel písemně požádal o povolení koncertu. To je standardní postup,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí biskupství Jana Michálková. Koncert se podle ní na původním místě nekonal proto, že o něm organizátoři farnost vůbec neinformovali.

„Administrátor farnosti nemohl konat jinak než v dané situaci koncert nepovolit. Jakékoli jiné uváděné důvody nepovolení akce, které se snad objevily v médiích, jsou liché a spekulativní. Církev sama má zájem o vhodnou prezentaci zvláště u těchto malých, jinak málo navštěvovaných kostelů – nebyl tedy důvod, aby se žádosti nevyhovělo, pokud by ale byla včas a řádně pořadatelem akce podána. Emotivní sdělení paní ministryně Karly Šlechtové na jejím facebookovém profilu nebudeme komentovat,“ uzavřela mluvčí. 

majojo ( 15. července 2016 11:21 )

Když už jsme u toho: Koho vlastně církev NESMÍ pustit do kostela? Jak může vědět, že zrovna nehodlá konvertovat?

majojo ( 15. července 2016 11:18 )

O tom, kdo je blbeček, by s dalo s úspěchem diskutovat. Takže jdi do pr.dele, hloupý honzo.

parma49 ( 15. července 2016 09:18 )

Fašismus, církve a komunisti, i když se nesnášely, bylo to to nejhorší co zatím lidstvo potkalo. Co už zemřelo lidí a bylo válek ve jménu boha a ideologií. Zatím se ale vždy jednalo o moc a peníze. Vždy když se jedná o moc a peníze tak člověk nezná bratra.

b.o.y ( 15. července 2016 09:10 )

Kostel patří církvi, která tam může pustit koho chce. O jakém přitvrzování mluvíte?

b.o.y ( 15. července 2016 09:07 )

Pokud někdo chce pořádat koncert v kostele, jsou na to jednoduché předpisy - napíše se žádost a doloží playlist. Církev se tak chrání, aby v kostelech neprobíhala nevhodná produkce. Pokud to někdo neudělá a myslí si, že když má od kostela klíče, může tam bez vědomí faráře organizovat cokoli, mýlí se.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa