Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policie šetří jmenování šéfky úřadu, který má pod palcem církevní restituce

Autor: ČTK, simao - 
9. srpna 2016
21:05

Policie prověřuje okolnosti jmenování Svatavy Maradové do funkce ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu (SPÚ), uvedl v úterý server Dotyk. Do agendy úřadu, který řeší zemědělství, ale i zemědělské pozemky, přitom spadají i církevní restituce. Jak mluvčí SPÚ, tak mluvčí ministerstva zemědělství ale tvrdí, že jmenování Maradové proběhlo v pořádku.

Podezřelým je podle trestního oznámení podaného na Městském státním zastupitelství v Praze státní tajemník ministerstva zemědělství Jiří Bakalík, který měl Maradovou vybrat, ačkoli nesplnila zákonem stanovenou délku praxe.

Podle SPÚ i ministerstva ale Maradová všechny zákonné podmínky splnila. „Ústřední ředitelka byla vybrána v řádném výběrovém řízení, kterým prošla zcela transparentně,“ řekl Dotyku mluvčí pozemkového úřadu Hynek Jordán.

Také mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková tvrdí, že vše bylo v pořádku. „Ředitelka Maradová splnila ve výběrovém řízení veškeré požadavky stanovené zákonem,“ uvedla.

Stačila Maradové praxe ze soukromého sektoru?

Podle zákona o státní službě by měl uchazeč o místo v čele služebního úřadu mít aspoň čtyřletou praxi ve správním úřadu, instituci Evropské unie, mezinárodní organizaci, regionální radě nebo jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností.

Maradová se stala ředitelkou SPÚ v červnu roku 2014 poté, co byla dva měsíce na úřadu náměstkyní. Předtím pracovala podle svého životopisu na webu SPÚ mezi lety 1999 a 2013 v soukromé firmě Geocart CZ.

„Podání jsme postoupili policii. V polovině září by mělo být jasněji o dalším postupu,“ řekl serveru Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. SPÚ spravuje a prodává státní zemědělský majetek a vykonává veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. Významnou částí jeho agendy tvoří církevní restituce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa