Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakousko je bez prezidenta. Politolog: Pokud vyhraje Hofer, bude nová vláda

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. července 2016
06:05

Rakouský prezident Heinz Fischer v pátek opustil svou funkci, na jeho místo dočasně nastoupila trojice nejvyšších ústavních činitelů. Členem triumvirátu bude i na první pokus neúspěšný prezidentský kandidát Norbert Hofer, který zároveň obnoví předvolební kampaň. Ústavní soud totiž původní výsledky zrušil. Pokud Hofer uspěje, bude chtít i nové parlamentní volby. Je o tom přesvědčen politolog Josef Mlejnek.

Na jedné straně pokračování tradiční rakouské politiky ztělesněné Alexanderem van der Bellenem ze strany Zelených. Na druhé produkt vzrůstajícího extremismu u našich jižních sousedů – Norbert Hofer (Svobodní). Opakované prezidentské volby v Rakousku vyhlásila vláda až na 2. října, zřejmě i proto, že v létě by výsledky mohly ovlivnit dovolené. Před tím varoval i český exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Do té doby ale nebude mít Rakousko hlavu státu. Prezidentské pravomoci převezme trojice z vedení parlamentu. Hofer bude díky své funkci druhého místopředsedy rakouského parlamentu jedním z nich. Spolu s ním bude v čele země stát předsedkyně parlamentu Doris Buresová ze sociální demokracie (SPÖ) a první místopředseda Karlheinz Kopf z Rakouské lidové strany (ÖVP).

Pokud jde o běžný provoz rakouského státu, problémy to nezpůsobí. Podle ústavy nastupuje ten triumvirát, jehož členem je i jeden z kandidátů, pan Hofer, samozřejmě z titulu parlamentní funkce,“ komentoval pro Blesk.cz nezvyklou situaci politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Hofer se odmítl místa ve vedení země vzdát, jeho prezidentská kampaň tak bude pokračovat zároveň s rozhodováním o osudu země.

Alexander Van Der Bellen (vlevo), prezidentský kandidát rakouských Zelených, s Norbertem Hoferem (vpravo), kandidátem Svobodných. První kolo jasně vyhrál Hofer, ve druhém ho Van der Bellen těsně porazil. Jejich souboj se ale bude opakovat. Alexander Van Der Bellen (vlevo), prezidentský kandidát rakouských Zelených, s Norbertem Hoferem (vpravo), kandidátem Svobodných. První kolo jasně vyhrál Hofer, ve druhém ho Van der Bellen těsně porazil. Jejich souboj se ale bude opakovat. | ČTK

Mlejnek: Problémy přijdou, až když Hofer vyhraje

Mlejnek upozorňuje na to, že problémy nenastanou ani tak v mezinárodních kontaktech, které dokáže zastat kancléř, ale až pokud by Norbert Hofer opakovanou prezidentskou volbu vyhrál.

Nepsaná pravidla v Rakousku počítala s prezidentem pouze jako s reprezentativní figurou. V ústavě má ale mnohem větší pravomoci. „Ten zvyk byl takový, že byť prezident přímo volený má některé významné pravomoci, tak je v praxi nepoužívá a je spíš takový ‚kladač věnců‘. Nikdo neví, co se může stát, pokud se prezidentem stane Hofer. Jak k tomu přistoupí, co bude dělat,“ naznačil Mlejnek, že Hofer zřejmě bude chtít své pravomoci uplatňovat do puntíku.

Česko by ovlivnily předčasné parlamentní volby v Rakousku

Absence rakouského prezidenta by se Česka dotknout neměla. To už by ale neplatilo, pokud by zástupce Svobodných 2. října zvrátil původní výsledky. Podle těch zvítězil proevropský kandidát Zelených Van der Bellen. Ústavní soud ale kvůli možným machinacím s korespondenčními hlasy nechal druhé kolo voleb opakovat.

„Vítězství Hofera by určitě povzbudilo i u nás extremistické strany, poněvadž budou mít příklad v zahraničí. Pokud jde o vztahy Rakouska a České republiky – tam vyvstane otázka parlamentních voleb, on je bude chtít pravděpodobně vypsat. A i tam by mohla jeho strana uspět. Jeho úspěch by tak znamenal politické zemětřesení v Rakousku a ty důsledky by mohly být dalekosáhlé,“ popsal možná nebezpečí Mlejnek.

Zfalšované rakouské volby? Van der Bellen „zázračně“ porazil Hofera. Zfalšované rakouské volby? Van der Bellen „zázračně“ porazil Hofera. | ČTK, Reuters, EPA

Hoferova strana Svobodných je naopak od Van der Bellena euroskeptická a Rakousko by mohla v krajním případě nasměrovat až ke stejnému osudu jako Strana nezávislosti Velkou Británii, tedy ven z Evropské unie. A to už by se Čechů dotklo citelně.

Fischer byl na poslední návštěvě v Česku. Na Lány dojel vlakem

Se svou funkcí se 77letý sociální demokrat Fischer v pátek rozloučil na společném zasedání obou komor rakouského parlamentu – Národní a Spolkové rady. Na své poslední státní návštěvě byl v polovině dubna v Česku. Na zámku v Lánech se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Na cestu vyrazil netradičně vlakem.

Video  Rakouský prezident Heinz Fischer nastupuje v Praze do Prezidentského vlaku.  - Foto Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Na Hlavním nádraží v Praze přesedl do „Prezidentského vlaku“ se salonním vozem Masaryk a přes Stochov, kde si poslechl dětský sbor, zamířil na lánský zámeček. Vůbec poprvé zde zazněly i čestné salvy.

ivoadIer ( 9. července 2016 12:28 )

Všechny volby a referenda jsou podvod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa