Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šok pro Rakušany. Volba prezidenta neplatí, lidé budou vybírat znovu

Autor: ČTK, ČTK, mb, mb - 
1. července 2016
12:27

Pro Alexandera Van Der Bellena to byla nakonec předčasná radost. Prouprchlický kandidát Zelených porazil sice v prezidentském klání protiuprchlického populistu Norberta Hofera, jenže druhé kolo voleb v Rakousku se bude opakovat. Rakouský ústavní soud totiž dnes zrušil jeho výsledek kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů.

V květnu zvítězil bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem jen o 30 863 hlasů.

Je to vůbec první případ v demokratické zemi, kdy soud zrušil prezidentské volby a nařídil jejich opakování. Výsledek hlasování napadla u soudu FPÖ.

Při korespondenčním hlasování, kterého využilo na 570 000 lidí, byly totiž některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek. V některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka mezitím oznámil, že nový termín prezidentských voleb navrhne v úterý. Kancléř Christian Kern chce kampaň bez emocí, hrozí podle něj další štěpení společnosti.

Rakouský Sobotka už v před dvěma týdny uvedl v televizi ORF, že by Rakušané mohli v případě zrušení voleb znovu hlasovat na podzim. Podle rakouských médií se Sobotkův úřad na vypsání opakovaných voleb začal připravovat už v polovině června.

Šéf ústavního soudu: Chyba by stačila ke změně výsledku

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že neexistují žádné indicie o tom, že by členové volebních komisí s odevzdanými hlasy manipulovali. Podle něj je ale pro zpochybnění výsledků voleb postačující už skutečnost, že k takovým manipulacím kvůli chybám při otvírání obálek vůbec mohlo dojít.

Chybný postup se podle něj týkal téměř 78 000 hlasů, což by vzhledem k těsnému rozdílu mezi kandidáty stačilo ke změně celkového výsledku. Holzinger zdůraznil, že cílem ústavního soudu není rozhodovat o vítězi a poraženém. „Volby jsou základem naší demokracie a ústavní soud ji musí udržovat funkční. Naše rozhodnutí má posílit důvěru občanů v náš právní stát a v demokracii,“ řekl.

Končící prezident Fischer opakování voleb uvítal

Kvůli zrušení výsledků voleb nebude možné, aby Van der Bellen převzal vedení země po odcházejícím prezidentovi Heinzi Fischerovi. Prezidentské pravomoci proto od 8. července převezme předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je mimo jiné Hofer.

Podle dosluhujícího prezidenta Fischera je však dobře, že se volba jeho nástupce bude opakovat. V opačném případě by mohly vzniknout pochybnosti o právu nového prezidenta stanout v čele státu, uvedl.

Fischer také podotkl, že by nikdo neměl zpochybňovat rozhodnutí ústavního soudu. Zároveň je podle něj nutné zajistit, že při opakovaném druhém kole budou členové volebních komisí důsledně dodržovat všechny předpisy.

nezadat1 ( 1. července 2016 14:58 )

To je jak někteří debilní novináři píšou jak ta pizzda clint vede před Trupem a skutečnost je úplně jiná. https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=cs&prev=search&ru rl=translate.google.cz&sl=en&u=https://www.donaldjtrump.com/&usg=ALkJrhieJtpxnbSjqlobfIP TU8S_29VqBQ

batohm ( 1. července 2016 13:44 )

Jakýpak šok ? Vždytˇ to byl podvod jak prase! Kdyby to nezrušili, tak to by nasrali na hlavu sami sobě ! A to by byl fakt hardcore.

1pepan ( 1. července 2016 13:18 )

Zelení jsou už jen zelený sliz.

1pepan ( 1. července 2016 13:14 )

Korespondenční lístky bych zrušil.

nezadat1 ( 1. července 2016 13:13 )

Ano šok pro Rakušany to je,roky volili podrazáky kteří manipulovali z volbami a nedělám si iluze,že by socani v hjiných státech postupovali jinak jak podrazami na demokracii.Hajjzli horší jak komunisti,ti to aspoň nezapírali.Prřoto se udělali koraspondeční hlasy aby mohli dělat podrazy.Napadají pravicově strany z nedemokracie a sami hajjli jsou ještě horší.Pro Brusel dfalší pohroma.Teď už jistě pochopí ve Velé Británii z jakého svinstva se jim podařilo vystoupit.Sociální strany vždy byli pravou rukou komunidtů a proto je postavit mimo zákon,takové strany nemají co dělat v demokracii.Taky se jasně ukázalo,že ani zelení se neštítí žádného prostředku a jde jim jen o koryto za každou cenu.

Zobrazit celou diskusi