Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kníže: Opakování voleb v Rakousku? Nebezpečné načasování, lidé budou na dovolené

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
1. července 2016
14:07

Opakování druhého kola prezidentské volby v Rakousku není překvapením, říká exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Nebezpečné je podle něj především načasování. Lidé budou naštvaní a řada z nich na dovolené. K urnám tak nemusí přijít. Prezident Miloš Zeman zkritizoval korespondenční hlasování, každý by podle něj měl „zvednout zadek“ a dojít odvolit do volebních místností.

Současný rakouský prezident Heinz Fischer končí ve svém úřadu 8. července. Ať se děje, co se děje. Země do té doby téměř jistě nového prezidenta mít nebude. Vládnout tak bude muset trojice nejvyšších ústavních činitelů.

Otázkou číslo jedna bude, zda se úspěšný kandidát ze zrušeného druhého kola Van der Bellen do dalšího klání s Norbertem Hoferem vůbec pustí. Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) má totiž „jisté zdravotní potíže“.

„Opakování se očekávalo, došlo skutečně k porušení volebního zákona. Za prvé budou všichni voliči naštvaní, že musejí znovu volit. Za druhé se budou volby odehrávat v době, kdy velká část obyvatel Rakouska je na dovolené. A do třetice nikdo neví, zda Alexander Van der Bellen bude ještě jednou kandidovat,“ shrnul nástrahy opakované volby pro Blesk.cz čestný předseda TOP 09, který v Rakousku žil řadu let.

Klíčová bude volební účast. Může to změnit výsledky. Voliči mohou mít pocit, že se Svobodným ukřivdilo, já nevím. Vše je možné,“ dodal Schwarzenberg s tím, že doufá ve Van der Bellenovu účast. „Objevily se dva silné tábory a ta propast mezi nimi by se ještě prohloubila. Musím říct, že se to dosti vyhrotilo v Rakousku,“ odpověděl pak dlouholetý politik na dotaz, co se stane, pokud v opakované volbě uspěje původně poražený Norbert Hofer.

Hofer v prvním kole vyhrál, díky nas*aným voličům

Norbert Hofer zvítězil v Rakousku v prvním kole prezidentské volby. Nezískal ale dostatečný počet hlasů a postoupil tak s předsedou Zelených do druhého kola. Tam neuspěl až po započtení korespondenčních hlasů. Těch bylo asi 600 tisíc.

„Jsem z toho smutný, všude vítězí populisté, pomáhej nám pánbůh,“ reagoval tehdy na výsledek prvního kola Schwarzenberg. „Svobodná strana Rakouska má oproti tomu motivované nasr*né, jak jinak to říct, voliče. To to způsobilo,“ dodal.

Hoferův úspěch byl obecně brán jako varovné gesto pro německou kancléřku Angelu Merkelovou a její proimigrační politiku. Populistické síly totiž nabírají na síle i v Německu.

Van der Bellen kandidaturu potvrdil

O několik hodin později prohlásil předseda Zelených Van der Bellen, že se o prezidentský post bude ucházet i nadále. Rozhodnutí soudu respektuje a hodlá uspět i na podruhé. „Samozřejmě budu kandidovat při opakovaném druhém kole voleb a mám v úmyslu podruhé vyhrát,“ řekl Van der Bellen. Věří, že se mu opět podaří shromáždit za sebou širokou koalici voličů ze všech vrstev společnosti.

Zfalšované rakouské volby? Van der Bellen „zázračně“ porazil Hofera. Zfalšované rakouské volby? Van der Bellen „zázračně“ porazil Hofera. | ČTK, Reuters, EPA

Od vyhlášení rozhodnutí ústavního soudu dnes v poledne už jeho kampaň získala první příspěvky od dobrovolných dárců. Van der Bellen nemá pocit, že by Hoferovi mohlo zrušení výsledků voleb nějakým způsobem v kampani pomoct.

Zeman: Každý by měl zvednout zadek a dojít k volbám

Česká hlava státu uvítala zrušení druhého kola prezidentské volby. Zeman si přisadil, že i proto není příznivcem korespondenčního způsobu voleb. „Myslím, že každý člověk by měl zvednout zadek a účastnit se voleb ve volební místnosti a alespoň tímto minimálním vynaložením energie projevit zájem o osudy své země,“ poznamenal prezident.

Určitý vliv prý může mít na opakovanou volbu proběhnuvší referendum ve Velké Británii, výsledky si ale netroufl odhadnout.

aaobcanka ( 2. července 2016 16:48 )

Kníže K. má zalézt do postele a mlčet. Je fajn, když se válí chrápající na poslanecké lavici. Ať jde za těmi svými děěěvkami, bude klid. Amen. Bohužel, situace se zase začíná měnit do starých pořádků. Už zase máme vězně svědomí (tykalový řidič Smetana odsouzený neseriózní soudkyní a ženou Ivana Langera z Olomouce), už zase jsou lidé posuzováni dle toho, jakou módu nosí (pravičácká ODS,TOP nenávist kolem Miloše Zemana), už zase jsou lidé podezřelí, pokud mají jiný názor, než jaký schvaluje mocnost (ODS,TOP,KDU za pomoci ČSSD), už zase jsou mediálně pronásledováni lidé, předem ocejchovaní médii za zločince. Profesoři mají mít kromě vzdělání a odbornosti také morální rozměr, který gayovi C. Putnovi chybí. Vědecká hodnost "profesor" by měla mít nezpochybnitelnou vznešenost v mravním smyslu slova. Proto považuji konečné Putnovo jmenování za Zemanovu chybu, jak nyní sám přiznal jako svou začátečnickou. Stop adopcím dětí ze strany ***ůůů ! V podstatě jde o ukradené děti heteroušů. Za ně se množit ostatní nebudou !

fotrpjotr ( 2. července 2016 04:32 )

Volby by se měly opakovat tak dlouho,dokud nevyhraje Norbert Hofer.

gabreta ( 2. července 2016 03:36 )

Jak to prase nevychovaný z Orlíka mluví? Co to je za termín "Nas*aní voliči? To měla Pražská kavárna za kandidáta pěknýho hulváta!!

CEZsro ( 1. července 2016 21:44 )

Kulíno 85% diskutujících jsi ty, zbytek my.

CEZsro ( 1. července 2016 21:42 )

Hovno, těsná výhra blbců jako v Británii. Podvod vás kulín.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa