Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vystoupí Rakousko z EU? Referendum může přijít, říká prezidentský kandidát

Autor: Alexandr Božilov - 
24. listopadu 2016
21:45

Rakouský kandidát na prezidenta za Svobodnou stranu Rakouska Norbert Hofer v rozhovoru pro BBC připustil možnost vypsání referenda o vystoupení z EU. Učinil by tak v případě, že by se Unie po odchodu Velké Británie více centralizovala.

Přestože je role rakouského prezidenta převážně reprezentativního charakteru, disponuje rakouská hlava státu také několika poměrně zásadními pravomocemi. Může například rozpustit dolní komoru parlamentu – Národní radu – a vyvolat tak předčasné volby.

Hofer, který během televizní debaty minulý týden prohlásil, že se EU nachází v hluboké krizi, pro stanici BBC uvedl, že hlas pro něj není v žádném případě hlas pro odchod Rakouska z Unie. V EU hodlá setrvat, nicméně prý existují dvě možnosti, které by mohly jeho názor změnit.

Tu první představuje případný vstup Turecka do EU. Druhou možností, které se Hofer obává o poznání více, je reakce EU na odchod Velké Británie. „Jestli odpovědí EU na brexit bude její větší centralizace, při čemž národní parlamenty budou zbaveny moci a celá Unie bude řízena jako stát, měli bychom v Rakousku vypsat referendum, protože tyto okolnosti by pro nás znamenaly změnu ústavy,“ řekl prezidentský kandidát Svobodných.

Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer | ČTK, EPA, REUTERS

Opakované prezidentské volby se uskuteční 4. prosince. Norbert Hofer se v nich utká s kandidátem strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Květnové druhé kolo prezidentských voleb, v němž Van der Bellen těsně vyhrál, v červnu ústavní soud kvůli pochybením při sčítání hlasů zrušil. Říjnový termín voleb pak ministerstvo vnitra odložilo kvůli vadným obálkám pro korespondenční hlasování.

Zobrazit celou diskusi