Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Klaus ostře šil do vítačů uprchlíků. A podpořil „rakouského Trumpa“

Autor: simao - 
19. listopadu 2016
21:25

Exprezident Václav Klaus zavítal do Rakouska, kde se sešel s kandidátem na hlavu státu Norbertem Hoferem, populistou, občas označovaným za „rakouského Trumpa“. A i na Trumpa přišla řeč během Klausova proslovu, který se týkal masové migrace. Klaus výrazně káral evropské elity a varoval před zničením evropské kultury. Slovy, která Hoferovi zněla patrně jako rajská hudba.

Václav Klaus i Norbert Hofer totiž platí za kritiky migrační vlny. Klaus by naopak rád, aby Rakousko zastihla vlna jiná. „Doufejme, že brexitová a trumpovská vlna bude pokračovat i ve vaší zemi,“ říkal Rakušanům během svého proslovu na sympóziu Svobodné strany Rakouska (FPÖ) ve Vídni. Právě ti poslali do prezidentského klání Hofera, proti kterému stojí profesor Alexander Van der Bellen. Klaus si vybral stranu, které bude držet palce, již dávno.

Úsměvy mezi Klausem a Hoferem, který stejně jako prezident Miloš Zeman chodí o hůlce, však zmizely, když Klaus spustil svůj projev k tématu sympozia – masové migraci do Evropy.

Přepis projevu v němčině uveřejnil na svých stránkách dnes Institut Václava Klause. „Jsme v Evropě – v současné době rozděleni a nejednotní. Někteří mohou mluvit téměř o válce, dosud naštěstí jen válce myšlenek a výkladů,“ říká v něm Klaus.

Svým myšlenkám ohledně migrace, které vyšly v knižní podobě, si Klaus ve Vídni udělal drobnou reklamu. To když připomínal, že jeho kniha Stěhování národů s. r. o. má již překlad do němčiny, vlámštiny či švédštiny a chystá se ještě francouzština, italština i srbština.

„Hlavní poselství knihy je jasné, přímé a bezprostřední: Současnou masovou migraci a její velmi negativní důsledky pro budoucnost evropské společnosti nezpůsobili sami migranti, ale evropští politici na špici s německými politiky,“ upozorňoval Klaus.

Klausova ostrá kritika „vítací kultury“

Evropské „elity“ dle Klause zavedly falešný program – na jednu stranu daly nesnesitelnou tragédii lidí v rozvojovém světě, na druhou nucený soucit s těmito lidmi. „Dilema dnešní Evropy není soucit, slitování a solidarita na jedné straně a lhostejnost, egoismus a letitá maloburžoazie na straně druhé. Dnešním tématem Evropy je naše budoucnost,“ upozorňoval Klaus.

„Tyto někdy tragické životy lidí v těchto zemích by neměly být používány jako ospravedlnění pro ‚Willkommenskultur‘ (vítací kulturu – pozn. red.) evropských elit. Situace v těchto zemích znamená jen nabídku migrace. Pro realizaci migrace to nestačí, může to znamenat pouze migrační potenciál. Každá nabídka ale potřebuje poptávku a – jak všichni víme – poptávka přišla,“ říkal český exprezident.

Na mysli měl samozřejmě prohlášení Angely Merkelové a další politiků. Podle Klause evropské elity díky své víře v příznivé účinky neomezené různorodosti lidí a obohacujícího vlivu přistěhovalců otevřeli migrantům v Evropě dveře, a tak se kvůli tomu v Evropě v poslední době změnily věci k horšímu.

Člověk bruselský, homo bruxellarum

Klaus ve Vídni opět líčil migraci jako hrozbu pro evropskou civilizaci a kulturu, hrozbu pro svobodu a demokracii, hrozbu pro evropskou prosperitu – podle něj dochází k likvidaci evropské kultury, tradic a hodnot. A to kvůli tomu, že elity věří, že je možné z migrantů vytvořit nového evropského člověka „homo bruxellarum“, člověka bruselského.

„Masová migrace přináší nebezpečné poškození našeho životního stylu, kvality našeho života, našich tradic a zvyků. Jediným jejím důvodem je, že evropské elity používají masovou migraci jako nástroj transformace,“ bouřil Klaus. Zmínil i problém terorismu, který je „nevyhnutelnou a nezvratnou součástí masové migrace“ a také problém toho, že „migranti nechtějí být národ, přichází k nám jako obyvatelstvo, nikoli jako národ“.

VIDEO: Podívejte se, jak Václav Klaus představoval svou knihu o „stěhování národů

Video  Václav Klaus o migrační krizi a své knize Stěhování národů s. r. o.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Hofer je pro zónu pro migranty na severu Afriky

Klausova vídeňská mise skončila, ta Hoferova prezidentská jde po zrušeném výsledku první květnové volby opět do finále. Zajímavostí přitom je, že pokud Hofer vyhra, slíbil, že jako první pojede na státní návštěvu do Česka. Uvedl to již v září při setkání s Milošem Zemanem na Pražském hradě. A svůj slib prý hodlá dodržet.

Samotnému Hoferovi udělal stejně jako českému prezidentovi a exprezidentovi radost Trumpův americký úspěch. „Hodně teď pociťuji, že se nálada ve společnosti posunula naším směrem a že se to nakonec projeví na volebním výsledku,“ řekl Hofer Lidovým novinám.

Že je Hofer podobného ražení jako Klaus či Zeman, dokazuje i jeho zahraničně-politická orientace. „Můj konkurent Trumpa ve svých veřejných vystoupeních hodně haněl a kritizoval a zcela zjevně by s ním měl jako prezident velký problém. Mám vazby na špičky ruské politiky a i tady se ukazuje, že možnosti mého protivníka jsou minimální. Dobré jsou i moje kontakty do Česka, Maďarska, Slovinska nebo Chorvatska. A také z Číny mám již signály, že se o mě začali zajímat,“ upozorňuje.

I Hofer přitom bere uprchlíky jako velké téma. „My potřebujeme v Evropské unii partnery, kteří budou podobně jako my obhajovat své národní zájmy, například v otázce běženecké politiky, aby se podařilo najít řešení, které by bylo rozumné a lidské. Z čísel, která máme k dispozici od našeho ministerstva vnitra, víme, že roční náklady na jednoho běžence činí 270 tisíc eur (7,29 milionu korun),“ podotýká rakouský kandidát.

Za tyto peníze by se podle něj mohla vybudovat bezpečná zóna na severu Afriky, kde by měli migranti školy a kde by probíhalo azylové řízení, které by bylo předpokladem jejich případné cesty do Evropy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

franta15 ( 20. listopadu 2016 10:57 )

 Pan Hofer má velmi rozumné názory a říká to samé co naši - Zeman i Klaus a určitě nejsou jediní.Je to jediné možné a správné řešení. Evropa by měla umožnit azyl lidem,kteří ho potřebují. Stejně tak jako kdysi Rakousko a jiné země umožnovali našim lidem. Není možné pokračovat v tom, že k nám budou přicházet ilegálně lidi z celého světa a ti si tady potom ještě klást pro naši kulturu nepřijatelné podmínky. Koho sem vezmeme z nějakých táborů na severu Afriky, ten musí souhlasit s tím, že bude dodržovat naše zákony a zvyklosti, protože jinak bude vrácený zpátky. Živod se i dnes musí řídit nějakými pravidly a to co se teď děje, tak to je ze strany EU a hlavně Německa a Merkelové nepřijatelné břídilství, které ohrožuje samu podstatu všech zemí v Evropě a EU. Pokud bude Německo pokračovat v přijímání lidí,aniž o nich ví co jsou zač, musíme umět zavřít naše hranice, hlavně německé, ale i ostatních sousedních států, pokud se budou řídit německými pravidly. To co slyšíme z našich médií jak u nás žádní migranti nejsou-to je hrozná lež, protože my vidíme ty lidi na ulicích a jejich děti chtějí změnit naše školství tak, že celá škola bude měnit pravidla kvůli pár muslimských studentů. Ostatní přistěhovalci k nám nemají s našimi zákony žádné problémy a my ani nechceme, aby se naše děti jako součást vyučování modlili nebo seděli ve škole třeba v kšiltovkách nebo s hadrem na hlavě. Lidi, buď se najde někdo kdo založí novou stranu, která bude respektovat převažující názor nás občanů nebo budeme muset všichni volit Okamuru. Ani jeden hlas našim současným stranám, které nechtějí respektovat přání svých občanů. Ať si najdou jiné voliče. Škoda, že se p. Babiš zatím neumí jasně vyjádřit k tomu co chce ANO prosazovat po volbách. Tím přijde o spoustu voličů, jejichž hlasy získají stejní lidi, kteří volili v USA Trumpa. Je to na zodpovědnosti Sobotků, Kalousků a taky záškodníků z KDÚ, kteří chtějí dál expandovat.Nic nemůže být současně bílé i černé-naši poslanci a premiére.

havran2 ( 20. listopadu 2016 10:30 )

Klaus-nejhorší český prezident v historii.Za tu jeho povedenou amnestii by měl být odsouzený a zabavit veškerý majetek ! ! !

jarda304 ( 20. listopadu 2016 05:19 )

Bla bla

fotrpjotr ( 20. listopadu 2016 05:05 )

Zajímavé,že o Horáčkovi se nepíše,že je populista.

luder ( 20. listopadu 2016 03:21 )

J. Mixa. Myslím si, že existují určité symboly státnosti, které by měl občan respektovat. Patří mezi ně Ústava ČR, státní vlajka ČR, standarta prezidenta ČR a sám prezident ČR, který je volen demokraticky v přímé volbě většinou voličů...Kdo sprostě haní tyto symboly, haní i celou naši zem a měl by za to existovat jasně definovaný trest! Je s podivem, že je kolem toho mezi politiky i veřejností tolik humbuku a nevšimnou si, že třeba ministr Pelikán chce na obyvatele uvalit za pomlouvání Islámu a jeho představitelů u nás až tříleté nepodmíněné tresty!!! Prezident vadí, Islám nevadí...Tak se koukejte všichni vzpamatovat, protože to druhé je daleko horší a nevšímejte si té třísky v oku, když tam máte celý trám!Symboly České státnosti by měly být chráněny a proto také volím SPD a Okamuru, to je ta změna, kterou všichni potřebujeme! Ne Islám!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa