Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Na inkluzi nejsme připraveni, zpomalí výuku.“ Poslankyně se obula do Valachové

Autor: tmp - 
3. dubna 2016
11:05

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) by měla garantovat, že zavedením inkluze se samovolně nesníží počet speciálních škol. V nedělní Partii na Primě to řekla Anna Putnová (TOP 09). Podle ní nejsou české školy připravené na masivní zavádění inkluze a navíc by mohlo společné vzdělávání reálně snížit tempo výuky. Valachová to ale odmítá.

Od 1. září se podle ministryně nic zásadního nezmění. To, že si podle výzkumů učitelé inkluzi nepřejí, si vysvětluje malou informovaností. „Snažíme se spravedlivěji a férověji nastavit financování škol, vysvětluji si to tak, že doposud se nikdo s učiteli moc nebavil,“ řekla Valachová. Podle ní se dlouho zavíraly oči nad tím, že do regionálního školství neproudilo dost finančních prostředků. Pokud se do teď zvyšoval počet podpůrných pracovníků, jejich platy šly navíc právě z příjmů kantorů. 

Ministryně rovněž opět zdůraznila, že se v žádném případě nebudou rušit speciální školy. „Spojují se děti, jejich vzdělávací potřeby a přestáváme si lhát do kapsy,“ popsala. „Neděláme nic, co by bylo v neprospěch dětí, zaručujeme rodičům volbu,“ dodala.

Podle Putnové ale s odlivem žáků speciálních škol budou tyto školy samovolně zanikat. Speciální školy – jakkoliv budou ekonomicky nerentabilní – by měly podle ní zůstat a Valachová by to měla garantovat. 

Putnová rovněž uvedla, že školy nejsou připravené na masivní zavádění inkluze. Zároveň ale uznala, že je inkluze součástí našeho vzdělávacího systému. „Vnímám, že učitelé, stejně jako rodiče, jsou znepokojeni některými otázkami, které se nepodařily dostatečně vysvětlit,“ popsala. 

Navíc si je prý třeba připustit, že děti se mohou dobře vzdělávat i v praktických školách. „Neměl by být ani ten společenský tlak na to, aby ty děti byly dávány do toho hlavního proudu,“ řekla Putnová.

Tempo výuky by se mohlo snížit

Putnová rovněž vnímá jako přítěž množství asistentů, i když podle ministryně mají jen pomoci učitelům. „Obávám se, že taková idylka to nebude. Učitel bude mít ve třídě třeba několik asistentů a bude koordinovat celou práci ve třídě,“ nastínila poslankyně.

Podle Putnové by se mohlo také zpomalit tempo výuky. „Pokud žák bude v některé oblasti potřebovat více pozornosti, tak mu bude věnována. Ale pokud bude jednomu žákovi věnováno více pozornosti, tak bude muset logicky někde ubýt,“ konstatovala Putnová.

Valachová prodloužila přechodné období zavádění inkluze z jednoho na dva roky. Během tohoto období by se měly děti rediagnostikovat. Jenomže Putnová se bojí, že na to nebude dost pracovních sil. „Kde my vezmeme nové odborníky, kteří by se věnovali dětem?“ tázala se poslankyně.

Ministryně v diskusním pořadu debatovala s poslankyní o začleňování handicapovaných žáků do běžných škol. Řešila se také šikana v českých školách nebo návštěva čínského prezidenta.

s_kures ( 4. dubna 2016 19:07 )

Paní poslankyně Putnová nyní mluví hezky, ale proč tedy ona a celá TOP09 hlasovala v březnu v parlamentu proti odkladu inkluze? Mluví hezky, ale tancuje, jak Valachová píská!

dzery ( 3. dubna 2016 13:11 )

Aby ti ta žluč nepraskla ovčánku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa