Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanovo osudové podřeknutí: Bude podruhé kandidovat, tvrdí experti

Autor: Vera Renovica - 
20. srpna 2015
05:14

Říká se tomu freudovské přeřeknutí – když nechtěně prozradíme svoji skrytou tužbu. A možná se to stalo i prezidentovi Miloši Zemanovi (70). Anebo svá slova, že je tohle funkční období jeho »první«, vypouští úmyslně?

Dosud zarputile tvrdil, že se rozhodne rok před ukončením svého mandátu, zda bude v přímé volbě kandidovat podruhé. Tedy že řekne, co a jak, roku 2017. Ten je ale daleko a my chceme vědět, jak to bude.

Vodítko poskytl sám Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, kdy v souvislosti s kauzou prověrky jeho kancléře tvrdil, že bude jasno »do března 2018, kdy končí moje první funkční období«. A podle Pavla Šímy z Institutu politického marketingu toto nebylo jen plácnutí do vody.

Video  S prezidentem v Lánech - Vratislav Mynář  - Blesk
Video se připravuje ...

„Bavil jsem se s vlivným lobbistou, který mi prozradil, že na prezidentské kampani se pracuje čtyři roky, než vypuknou volby. Vzhledem k tomu, jaké máme datum, už je víc než čas,“ řekl Šíma Blesku a dodal: „Spousta toho, co pan prezident říká, je populistické a je to mířeno na lidi, kteří ho volili, aby zůstal v jejich přízni.“

Podobně prý testuje vody také jeho předchůdce Václav Klaus (74), který sem tam připustí, že by se klidně na Hrad vrátil. I proto se dle Šímy čím dál tím častěji vyjadřuje k celospolečenským tématům.

Bude tedy Zeman kandidovat podruhé? „Já bych řekl, že ano. Pokud nebude mít nějaké zvláštní zdravotní problémy, tak on si to druhé funkční období nenechá ujít,“ říká Šíma. Podobně je i politolog Zdeněk Zbořil přesvědčen, že Zeman celý svůj úřad vykonává tak, aby se znovu mohl ucházet o prezidentskou funkci.

Dočkáme se roku 2018 souboje dvou starých rivalů? „Klausova kandidatura, to je čiré letní novinářské zoufalství. Má však logiku. Lidí, kteří by mohli soupeřit se Zemanem, je dnes málo. Ledaže by přišla nějaká nová a důvěryhodná tvář, podobně jako když Kiska zvítězil na Slovensku,“ řekl Blesku Zbořil.

Dodal však, že kdyby Klaus skutečně kandidoval, mohl by mít proti současné hlavě státu šanci. S politologem Tomášem Lebedou se shodují na jedné věci: přímá volba, stejně jako přízeň lidu, je vrtkavá a její výsledek se špatně odhaduje.

„Kdo by dva a půl roku před těmi minulými volbami řekl, že se má Miloš Zeman stát prezidentem? Málokdo,“ podotýká Lebeda.

Klaus o Zemanovi:

„Zatím on dává najevo, že kandidovat nechce, ale já také zatím nevidím nějakou smysluplnou alternativu. Jsem přesvědčen, že je na tom po 2,5 letech ve funkci po zdravotní stránce lépe, než si všichni při jeho nástupu do funkce mysleli.“

eliska963852 ( 20. srpna 2015 11:48 )

Zeman trpí distální neuritidou na dolních končetinách - tak se hnijícímu palci říká odborně - jsou typickým příznakem chronického alkoholismu, nebo také diabetes způsobené chlastem. Zeman by neměl kandidovat, protože užtakhle to musí na Hradě páchnout a když si představím dalších pšt let...

vladimir1950 ( 20. srpna 2015 11:41 )

K tvému nicku bych přidal písmeno t, to by odpovídalo tvým duševním kvalitám..

vladimir1950 ( 20. srpna 2015 11:39 )

Maaro, jsi vedle, já jsem byl odpůrce bolševika, coby kulacký syn. .Cos dělal ty? Hov.o! Nejspíš jsi produkt polistopadový, zhulený pitoma

xiioma ( 20. srpna 2015 11:14 )

N Á P O D O B N Ě !!!

koko365 ( 20. srpna 2015 11:06 )

Bolševická lůzo, zeman je prezident na 2 věci ... Podívejte se do Německa nebo Rakouska, je tam důstojný prezident který reprezentuje a nedělá ostudu. Já nechci aby na hradě byl nějaký pan Tau, ale proč se o tu funkci nehlásí někdo rozumnější ??? 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa