Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

OSN vs. Hrad: Komisař obvinil Zemana z xenofobie, ten na slovech o islámu trvá

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman  (Autor: Blesk / Zbyněk Pecák)
Autor: bru/ČTK - 
22. října 2015
12:40

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil ČR ze systematického porušování lidských práv uprchlíků, kritice neunikl ani prezident Miloš Zeman. Podle Hradu však jde jen o kampaň proti Česku.

Zajd Raad Husajn dal zároveň najevo znepokojení nad „xenofobními a islamofobními projevy“ prezidenta Miloše Zemana, informovala agentura Reuters.

Podle Hradu jde ale o kampaň proti Česku kvůli názoru na běžence, a je tak prý nemístné kritizovat Česko za porušení práv uprchlíků. Prezident Miloš Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka na svých slovech o islámu trvá.

Prezident poslal vzkaz uprchlíkům i prostřednictvím pořadu Blesku, S prezidentem v Lánech. „První věta zní: Nikdo vás sem nezval. Druhá věta: Když už tady jste, tak musíte respektovat naše pravidla, stejně jako my respektujeme pravidla, když přijedeme do vaší země. Třetí věta: Když se vám to nelíbí, běžte pryč,“ řekl Zeman.

Video Zeman - Uprchlíci - Blesk
Video se připravuje ...

Sobotka: Kritika OSN vůči ČR není namístě

Ani podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) není kritika OSN vůči českému zacházení s uprchlíky namístě. Česko se snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky, řekl ve čtvrtek novinářům.

„Já myslím, že ta kritika není namístě. Česká republika se snaží dlouhodobě, nejenom teď v této migrační krizi, respektovat mezinárodní úmluvy,“ reagoval český premiér. Česko v uplynulých měsících navýšilo kapacitu zařízení pro běžence, aby zlepšilo tamní podmínky, poznamenal také.

„Nikdo nebrání tomu, aby zástupci této organizace přijeli do České republiky. Určitě jim rádi ukážeme všechna naše detenční zařízení. Budou se moci podívat kamkoliv a já myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné, rozumné podmínky pro umístění uprchlíků,“ řekl dále Sobotka.

O Česku se podle něj nyní mluví i proto, že situaci uprchlíků v tuzemsku zviditelnily některé české orgány.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa