Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman a šéf ČT po sérii sporů uzavřeli příměří. Kvůli přenosu na 28. října

Prezident Miloš Zeman při projevu na 28. října
Prezident Miloš Zeman při projevu na 28. října  (Autor: Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: Zuzana Štíchová, kal, ČTK - 
19. srpna 2015
19:10

Česká televize zajistí přenos projevu prezidenta Miloše Zemana ve státní svátek 28. října. Po schůzce s hlavou státu to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. K dalším tématům jejich setkání patřil například přenos vánočního poselství nebo způsob prezentace prezidenta ve vysílání České televize. Mezi Kavčími horami a Pražským hradem po sérii sporů panovalo dlouhodobé napětí a nevraživost.

„Domluvili jsme se na tom, že 28. října připravíme nové technické řešení, trochu jiné, než jsme měli v uplynulých letech, aby se nám nestala situace z loňského roku, kdy došlo k elektrickému výpadku,“ řekl Dvořák. „Státní svátek prezidentská kancelář i Česká televize považují za významnou událost, a proto jí chceme dát náležitou péči,“ dodal.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák Generální ředitel České televize Petr Dvořák | ČTK

Jaké spory řešil Hrad a ČT v uplynulých měsících?

Výpadek během vyznamenání

Spor, který teď „žehlil“ Dvořák, se odehrál kvůli přenosu udílení státních vyznamenání 28. října 2014. České televizi na devět minut vypadl signál. Šlo o technický problém – na Pražském hradě vypadl jistič.

„Štáb ČT byl na místě již od rána a veškeré vstupy i vysílání Událostí proběhly bez jakéhokoli defektu. Z pohledu ČT se jedná o závadu mimo její technické zařízení,“ řekla k problému mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„ČT dostala o 13 kW příkonu více, než kolik požadovala. Výpadek jednoho ze dvou 63ampérových jističů byl tedy patrně důsledkem přetížení za odběrným místem způsobeným na straně ČT,“ hájil hradní techniky mluvčí Správy pražského hradu David Šebek.

Konec Ovčáčka live

Česká televize si také dovolila negarantovat přímé přenosy pravidelných tiskových konferencí Jiřího Ovčáčka, prezidentova mluvčího. A hned byl oheň na střeše a Hrad si stěžoval. Rada televize výtky ale odmítla. „Česká televize i Rada ČT je dokonce povinna takový nátlak odmítnout,“ stojí doslova ve stanovisku.

Pražský hrad se ale nedal a reagoval poznámkou, že kritika ČT je v podstatě zakázaná. „Já musím v každém případě odmítnout, že by šlo o nátlak. Rada České televize tím říká, že kritické připomínky vůči České televizi jsou v podstatě zakázané. To je absolutně nepřijatelné,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Neodvysílání tiskové konference byla podle prezidenta Miloše Zemana směšná a dětinská pomsta. Dříve totiž kritizoval ČT za to, že neplní veřejnoprávní funkci.

K Moravcovi už nepůjdu

Kvůli sporu o služební zákon v září loňského roku Miloš Zeman prohlásil, že do nejvýznamnějšího politického diskusního pořadu Václava Moravce už nikdy nepřijde. Moravec podle něj lhal a je buď podvodník nebo amatér, když tvrdil, že Zeman měl v době, kdy byl premiérem, politické náměstky. Právě tyto pozice přitom prezident ve služebním zákoně tvrdě kritizoval a později proti zákonu podal ústavní stížnost.

I tato obvinění ČT odmítla. „Po celou dobu existence Otázek se snažíme upozorňovat na klamání politiků a institucí, od čehož nás nemohou odradit žádné výhrady. Ani to, že někdo z potenciálních hostů nepřijde, byť by to byla hlava státu,“ konstatovala dramaturgyně pořadu Hana Andělová.

japos22 ( 19. srpna 2015 22:10 )

To ti nezávidím, co posloucháš

japos22 ( 19. srpna 2015 22:08 )

Zemane, je třeba Dvořáka kopnout do ***e, s ním se jinak nedá

eliska963852 ( 19. srpna 2015 19:59 )

Ovčáček už předčil rádio Jerevan.

handgood ( 19. srpna 2015 19:51 )

Zemanovi nezbývá už nic jiného, než si zřídit vlastní hradní televizi. Bude vysílat aktuální zprávy z hradu, podobně jako onoho času rádio Jerevan. Sám sobě autocenzorem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa